onsdag, juli 04, 2018

Hardenäran med dagen - Satsa aldrig emot USA


Idag är det Independence Day, 4th of july och jag gratulerar USA med dagen. I USA finns flera av världens största bolag och sett till börsvärde står USA för över hälften av världens totala börsvärde. Det är anledningen till att USA ofta väger kring 60 procent i en globalfond.
USA har en imponerande förmåga att utvecklas och skapa nya megabolag och så har det varit i många decennier. En amerikan jag med nöje följt i många år är Warren Buffett och något han sagt så länge jag kan minnas är "Never bet against USA". Han har lyft fram den styrka landet har att utvecklas och drivas framåt och han har en till synes obrytbar tro på USA.

Jag snubblade över en sajt som samlat ett knippe korta videos där Buffett pratar om sin tro till USA. Checka in den i länken: https://buffett.cnbc.com/2018/07/02/buffett-on-america.html

Själv äger jag två globalfonder (en vanlig och en för småbolag) samt några amerikanska bolag som Johnson & Johnson, General Mills, Realty Income mfl.
Jag har investerat i dessa för jag tycker det är bra bolag och i ett globalt perspektiv är det väldigt stor chans att man finner sådana i just USA pga sitt stora börsvärde.

Att investera i USA är väldigt enkelt och tillgängligt relativt övriga världen ur ett svenskt perspektiv. Nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder handel till rimliga priser och bolagen har hemsidor och presentationer osv på engelska, ett språk vi svenskar behärskar väl. Titta på tex en dansk eller finsk video och försök hänga med där i en företagspresentation. Det är ändå något annat att investera i ett helt annat land och det enklaste är att få den exponeringen via en globalfond eller USAfond.

I sådana här sammanhang brukar jag ibland dra ett resonemang om att man får global exponering via våra svenska storbolag som i sin tur har försäljning och intäkter i USA och världens alla hörn. Så är det också och man behöver inte känna en stor press att ha USA, globalt, Kina osv. Man är i goda händer med investeringar i de svenska storbolagen. Via en sverigefond eller direktinvesteringar i de svenska storbolagen.

3 kommentarer:

 1. Har själv en hel del USA, och det tuffar på bra än så länge. Kul med många månadsutdelare också.

  Ska inte Avanza ha gratis courtage idag? Det brukar de ju ha på olika länders "nationaldagar"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA-börsen är ju stängd idag, vänta o se om det blir gratis courtage i morgon kanske.

   Radera
 2. Det är nästan lite skrämmande att USA står för så stor del av väldens börsvärde men samtidigt ska man aldrig säga emot Warren B. :)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera