söndag, juli 29, 2018

Diversifiera krångelfritt


Så du har redan en portfölj med ett antal innehav som du är bekant med och som du kan väl men nu funderar du i banor att sprida risken på fler innehav. Att diversifiera betyder att sprida risken över flera olika innehav och när man pratar i de termerna går ofta tankarna till att göra det genom att addera ytterligare ett bolag efter gedigen analys och genomgång. Låt mig locka med tanken att diversifiera helt krångelfritt. I princip utan analys eller nedlagd tid.

Överväg att diversifiera med något som i sig är en diversifiering. Så som en indexfond, investmentbolag eller en bra aktiv fond. För en aktiv fond behöver du lägga ned ytterst lite tid på att välja fond. Kolla historik och bild an uppfattning om fondens strategi och förvaltare.

Låt dina befintliga innehav göra sitt och lägg ned tid och energi på dem medan du sprider risken med något krångelfritt. Fundera på det.

Två alternativ som jag gillar är:

Den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Läs mer om den.

Småbolagsfonden från Didner & Gerge. Läs mer om fonden.

4 kommentarer:

 1. Hej Petrusko

  Tack för en bra blogg! Är lite nyfiken på vilka förändringar du skulle ha gjort i fondportföljen nedan om den var din? Sparhorisont 15-17 år. Är den för försiktig?

  35% SPP Aktiefond Global A
  35% Swedbank Robur Access Global
  10% Didner & Gerge Small & Microcap
  10% Didner & Gerge US Small and Microcap
  5% Swedbank Robur Access Asien
  5% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

  / Hugo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hugo,
   Tack för din kommentar och trevliga feedback. Om det vore min fondportfölj skulle jag känna mig smart och stolt över den. Det är en väldigt vettig portfölj som bör bli riktigt bra på 15-17 år. Absolut inte för försiktig, den har stor potential till en sund risknivå.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Tack för en jättebra blogg. Hur ser du på att Didner & Gerge småbolag har en väldigt stor fondförmögenhet på 14.196 miljoner kronor. Öhman Sweden Micro Cap har bara en förmögenhet på 3.134 miljoner kronor. Vad anser du är bäst; att fonden har en stor eller liten fondförmögenhet? Tack !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena J,
   Tack för din kommentar. Visst kan fonder bli "för"stora för att fortsätta sin strategi på ett optimalt vis men här pratar vi fortfarande små belopp. Att investera 15 miljarder i nordiska små och medelstora bolag är inga pix. De kan dubbla flera gånger om utan att det är problem.

   Mvh petrusko

   Radera