Telia återköpsprogram


Som en del i att återföra värde till sina aktieägare har Telia ett återköpsprogram där de skall köpa aktier för 15 miljarder kronor de kommande tre åren. 5 miljarder kronor per år alltså, det är en kapitalöverföring i storlek av cirka halva den kontanta utdelningen i år.

Det här får du som ägare i Telia när de genomför detta återköpsprogram: Dels så verkar deras köp som en stöttepelare för aktiekursen. På sikt blir effekten att alla nyckeltal fördelas ut på ett färre antal aktier. Vinsten per aktie ökar även om den i totala termer är oförändrad. Omsättning per aktie ökar osv. Det är en positiv faktor för utdelningstillväxten då det är färre antal aktier de skall smeta ut pengarna på. Ett oförändrat utdelningsbelopp leder till en högre utdelning per aktie. Telias utdelning baseras på kassaflödet och det ökar fint redan som det är. Med 15 miljarder i återköp de kommande tre åren skall vi förvänta oss stigande utdelning per aktie.

Under vecka 30 återköpte Telia cirka 1 miljon aktier. Återköpsprogrammet har löpt sedan 23 april 2018 och pågår till 22 mars 2019. Under den perioden skall de köpa för 5 miljarder kronor och efter det  påbörjas en ny pengapung om 5 miljarder kronor.

Jag gillar återköpsprogrammet i Telia. Att det dessutom görs nu när jag tycker bolaget är i ett intressant skede i övrigt är ju nice.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Härligt med återköp! Telia känns lite back on track med detta och andra händelser!

  SvaraRadera
 2. Vad innebär detta som ägare att man får en till kontantutdelning eller höjs kursen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, anonym,
   Återköpen innebär att du har en jättestor köpare som står och köper aktier i ur och skur vilket ger stöd åt aktiekursen. Det blir färre aktier som skall dela på framtida vinster. Varje enskild aktie blir mer värd/Berättigar till en större del av bolagets värde.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag trodde aldrig jag skulle säga det här om Telia... men jag får nog hålla med, liket lever faktiskt nu.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Väldigt bra med återköp och att höja utdelningarna. En aktie man kan äga istället för ha pengarna på ett räntekonto!

  SvaraRadera
 5. Ursäkta om jag har lite annat perspektiv. Har gott om Telia så inget emot bolaget som sådant (bara ägarstrukturen). Är dock inte odelat positiv till Telias åteköpsplaner. Lite synd de har slut på ideer för investeringar och köper tillbaka sin egen aktie istället. I senaste återköpsprogrammet som avslutades i våras delades aktierna ut till ”ledande befattningshavare” d v s ingen positiv effekt för aktieägarna (förutom kanske glada Teliachefer) så det vill till att de nya aktier som återköps verkligen makuleras och inte används på annat sätt om det ska ge högre Vinst per aktie och fördelarna den gode Petrusko beskriver. Ett annat alternativ de kan tänkas ha i bakfickan är att minska antalet aktier med bibehållen eller något ökande utdelning vilket innebär lägre återföring till aktieägarna totalt (vilket iofs kan vara bra för bolaget då de kan amortera skulden för nettot). Telia anger två skäl för återköpen ”Skälen är att återföra överskottskapital till aktieägarna och att fortsätta optimera bolagets kapitalstruktur" Det första är väl ok men de kunde lika gärna gjort en extrautdelning om de verkligen bestämt sig för att föra över kapitalet till oss. Det är skäl två som oroar mig. I ett tjänstemannastyrt bolag utan starka ägare kan vad som helst hända under en sådan formulering. Skulle gärna detaljstudera incitamentsprogrammen. Ok, ska vara lite positiv också, ledningen köper aktier i veckan. Bra. Och jag behåller men köper inte fler. Hälsningar, T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Toscana,
   Det är skillnad på olika återköpsprogram. Väldigt många bolag har små återköpsprogram där syftet är att aktierna skall användas till incitamentsprogram till anställda i bolaget. Det är småpengar i jämförelse.

   Det här är ett jättestort återköpsprogram där syftet är att aktierna skall makuleras. Ett sådant här återköpsprogram är mycket lämpligt i ett bolag som Telia som stått och stampat länge. Nu återför de pengar till ägarna samtidigt som framtida vinster och utdelningar blir större per aktie.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Det är bara om aktierna makuleras, dras in som vi aktieägare tjänar på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj anonym,
   Nej. Aktier i Telias ägo tar ej del av vinstutdelning. Aktien gynnas av att ha en stor köpare som köper aktier i ur och skur i 3 år.

   Aktierna som köps åter skall makuleras. Det är syftet och det är klart och tydligt. När de väl är makulerade så är det ristat i sten att de ej tar del av framtida vinster/utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjena !

  Minns att vi diskuterade Telia för en tid sedan och jag ställde mig positiv till framtiden medan du dissade =) Nåväl., nöjd över att jag behöll men inte nöjd över att jag skriver något liknande "Vad var det jag sa !"

  =)
  mvh
  pensionären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej pensionären,
   Tack för din kommentar. Haha, ja jag har verkligen haft en av och till relation med Telia.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...