måndag, juni 18, 2018

Stabilisering på bostadsmarknaden


Helena Bornevall makroanalytiker på Handelsbanken pratar om prisutvecklingen på bostadsmarknaden senaste månaden och året. Klippet är bara 1,5 minuter och är både intressant och snabbt att konsumera.

Jag har själv tagit en position i ett bolag högaktuellt för den här marknaden nämligen JM. Aktien har rasat kring 50 procent bara det senaste året och en klart sämre framtid är inprisad nu. Beräknat på avsevärt lägre vinst och att bostadsmarknaden inte kommer gå under den här gången heller finner jag JM köpvärd nu men det är med en lång placeringshoristont. På kort sikt väger marknadens åsikter tungt och är marknaden rejält negativ till en sektor eller bolag så sätter det press på aktiekursen. Det kan alltså ta tid innan JM-aktien får fart igen.

Läs mer: JM nytt innehav i portföljen.

10 kommentarer:

 1. Jag tror att det där är en rackarns bra placering av dig Petrusko. Man skulle gått in i bolaget december 2008 också :P

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Tack för din kommentar. Lustigt att du nämner 2008 ty jag tänkte på den tiden förut idag när jag klurade på H&M. I finanskrisen ville ingen ta i bankerna med tång men sedan dess har de ju kommit åter rejält i aktiekurs. Jag funderade på om vi om 10 år skulle tycka att H&Ms nuvarande nedgång var ett lika "solklart" köpläge. Jag landade i ett nej inte lika solklart.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko!

  Intressant! Funderar på att ta in JM i min portfölj.

  En har en fråga kring ett helt annat ämne. Du har skrivit en del om småbolagsfonder den senaste tiden och specifikt om D&G, Carnegies och Öhmans varianter på småbolagsfonder.

  Det hade varit intressant att höra vad du tycker (kanske till och med i ett separat inlägg) om XACT Svenska Småbolag. Tycker du att den är ett bra alternativ till de andra småbolagsfonderna?

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   tack för din kommentar. Utan att linda in det så tycker jag att Xact Småbolag är skit. Anledningen är att den är syntetiskt replikerad vilket betyder att den inte nödvändigtvis äger bolagen utan efterliknar deras avkastning via diverse finansiella instrument/produkter. Ett mycket rimligare alternativ är PLUS svenska småbolag. EN vanlig fond som följer Carnegie SMall Cap. avgiften är lite drygt 0,4%

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena!

  Tog in JM i portföljen för ett tag sen då den hade rasat en hel del. Nu ligger jag -8% och funderar på att öka lite till. Verkar vara en hyfsat stabil bostadsutvecklare, som grädde på moset är aktuell för Avanzas superlån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Tack för din kommentar. Ja finns det utrymme att köpa mer är det nog inga tokiga nivåer den handlas till nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har också JM sedan flera år i mina långa placeringar och då jag fortfarande ligger rejält plus trots senaste årets nedgångar är frågan om det är dags att öka? Har även NCC och Bonava där utvecklingen varit likartad. Men även i framtiden kommer vi behöva bostäder och vägar så frågan är bara om bostadsfallet är över och om JM är bästa kandidaten att satsa på. Sommarbörsen kan ju sura och med makro-oro är det kanske bäst att avvakta till kräftsäsongen (aug/sept).

  SvaraRadera
 5. Gjorde du en analys av andra bostadsutvecklare med eller varför föll valet på just JM? Har själv sneglat lite på bonava

  SvaraRadera
 6. Alltid svårt att taijma men jag tror det är för tidigt att gå in i JM. Fortfarande mycket bostäder som ska ut på marknaden under 18/19.

  SvaraRadera
 7. Jag tror precis som du att JM kan vara ganska intressant på dessa nivåer, men jag är inte helt övertygad. Det skall bli intressant att se vad som händer framöver och jag har ett litet knippe aktier. Det jag tycker är glädjande är att Sverige taktar på ganska bra även om lokomotivet Stockholm inte har det helt lätt.

  SvaraRadera