tisdag, juni 19, 2018

Xact Svenska Småbolag


Xact Svenska Småbolag är en börshandlad fond som strävar efter att följa den svenska småbolagsmarknaden. På Xacts hemsida uppger man inget specifikt index fonden följer.  Jag får ofta frågor om den här, vad jag tycker om den varpå det är på sin plats med ett eget inlägg om fonden.

Jag gillar inte Xact Svenska Småbolag och den huvudsakliga anledningen är att den använder syntetisk replikering. Vad betyder det då? Jo det innebär att fonden inte nödvändigtvis äger de olika aktierna/bolagen utan härmar dess avkastning genom att äga diverse finansiella produkter. Skit som du och jag aldrig skulle investera i själva. Det innebär motpartsrisk i utgivarna av de där finansiella instrumenten. En lite löjlig men målande liknelse är så här: Tänk dig att du åker båt som går på grund och sjunker. Vill du ha en riktig flytväst eller vill du ha en inbillad virtuell flytväst?

Varför gör de så här då? En tänkbar förklaring är att de kan hantera större belopp genom att göra så här och på detta viset locka institutionella investerare. Småbolagsaktier har ju inte lika stor omsättning på börsen som storbolagen och om man skulle komma med för stora belopp så sätter man den normala handeln ur spel. Det blir knas både när man skulle köpa och om man skulle sälja.

Xact Svenska Småbolag har en fondförmögenhet på strax under 2 miljarder kronor. Det är ett hanterbart belopp och man skulle gott kunna använda fysisk replikering (alltså att äga aktierna på riktigt) utan att det blir problem. De största innehaven i fonden väger strax under 3 procent och i kronor räknat rör det sig om några tiotals miljoner.

Ja ja, nu har de syntetisk replikering och det investerar jag inte i. Fondavgiften är 0,3 procent och det är ju ganska rimligt sett till vad andra alternativ på svenska marknaden kostar. Fonden lämnar ingen kontant utdelning och det är den "mindre detaljen" som jag inte gillar. Om fonden hade lämnat utdelning och verkligen ägt aktierna via fysisk replikering så hade den här fonden varit klart intressant.

Jag har valt Didner & Gerge Småbolag för att få exponering mot svenska småbolag. Läs mitt inlägg om den fonden.

Länk till Xact Svenska Småbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Hela tanken med småbolag är ju att bolagsurval verkligen lönar sig där. Det är rent av sjukt att ge ut en indexprodukt för detta. Men, vad gör man inte för lite feta avgifter egentligen? Skit i kunden?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!

  Fick detta svar från XACT angående avgifterna i ETF'n.

  Nettot blir då ca 0.10% i kostnad för dig, dvs bara 1/3 av förvaltningsavgiften då vi inte har några transaktionskostnader (courtage) i fonden. Dessutom får vi in lånepremier i fonden.

  Intäkt: Lånepremie inkl kostnad för swap ca + 0.20%
  Kostnad: Förvaltningsavgift - 0.30%
  Andelsägarens netto: ca -0,10%

  PS! Jag äger en slurk själv/Per


  SvaraRadera
 3. Fonden är en börshandlad fond med målsättningen att erbjuda en
  likvid exponering mot den svenska småbolagsmarknaden.
  Fonden investerar i aktier och aktierelaterade instrument utgivna
  av mindre företag i Sverige...

  Fonden kan investera i OTC​-derivat (såsom swappar och
  terminer)..

  Förmodligen ligger bara en liten del i OTC-derivat. Valde själv Xact Småbolag före Didner & Gerge Småbolag pga de höga avgifterna.

  Källa: http://web.msse.se/shb/sv.se/funds/SE0007491261/kiid.pdf

  SvaraRadera