Argumentation för aktivt förvaltade fonder


Billiga indexfonder har blivit väldigt populärt på senare år och faktum är att nysparandet till mycket stor del går in i denna typ av fonder. Det finns goda argument för indexfonder och jag själv argumenterar ofta för dem. Konstigt nog kanske så finns jag även där och pratar på andra sidan om aktiv förvaltning också. Det är svårt att slå börsen på lång sikt men inte omöjligt, Warren Buffett och en rad andra investerare/förvaltare är kvitto på det.

Min take på aktivt förvaltade fonder är att noga granska dem och söka efter de som verkar uthålligt kunna slå index. Varje enskilt år är det olika fonder som är bäst och de som är bäst ena året kan vara sämst året efter. På 5 års sikt är de värsta flugorna bortsorterade men inte ens 5 år räcker egentligen för att filtrera bort tur. Hur skall man som småsparare kunna veta vilka fonder som kommer prestera på 20 års sikt? Ingen lätt nöt att knäcka naturligtvis.

Det finns många saker att titta på där tex Morningstars betyg är en och lång historik en annan. Man kan följa fondförvaltare och bilda sig en uppfattning om dem. Jag har tex följt Simon Blecher länge och fått en mycket god uppfattning av honom och ihop med övrig info om hans fond Carnegie Sverigefond är han och fonden en av de aktiva fonder jag tror kan prestera bra på mycket lång sikt.

En annan aktör jag följt noga länge är Didner & Gerge, hela fondbolaget. De har inte så många olika fonder men det verkar vara något speciellt men det där bolaget för generellt sett presterar alla deras fonder bra och det jag sett och hört av deras förvaltare ger ett mycket gott intryck.

Jag väljer inte bort aktivt förvaltade fonder. Jag väljer noga, mycket noga ut aktivt förvaltade fonder och det tror jag kan vara en mycket god komponent i en långsiktig portfölj. Det här var några rader av mina tankar kring aktivt förvaltade fonder och jag vill tipsa om en läsvärd artikel med mer på ämnet. Det är från Carnegie Fonder och förvisso talar de ju i egen sak för att argumentera för den typ av fonder de har men det är rimliga argument och verklighetsförankrat naturligtvis. Länk till artikeln hos Carnegie Fonder.

14 kommentarer:

  1. Klart finns bra aktiva fonder men om jag vill ha aktivt köper jag 5 st Investementbolag och låter dem sköta mina pengar. Investor. Lundberg. Latour. Kinnevik. Svolder. Eventuellt Industrivärden då den krockar lite med Lundbergs. Mycket billigare tycker jag. Då pratar vi om 30 års historik i investement.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jacke,
      En utmärkt strategi. I investmentbolagen får man duktiga förvaltare till lägre kostnad vilket borgar för god avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Intressanta tankar som jag instämmer i. Jag väljer gärna dyrare fonder i PPM då många av dom är rejält mycket billigare där jämfört med om jag vill spara i dom privat. AP7 aktiefond har jag som bas, sedan aktiva fonder som Lannebo Europa småbolag, Tundra Sustainable Frontier och East Capital Östeuropa.
    I min privata portfölj tänker jag mer på kostnader och det är egentligen bara Swedbank Robur Ny teknik som är dyrare, även om min globalfond - SPP Global Solutions, kostar mer än flera globala indexfonder.
    /Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Tack för din kommentar. Samma här, i PPM har jag valt ut en rad aktiva fonder från Didner & Gerge och Carnegie och avgiften är betydligt lägre där.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för tips om att avgifterna på "finfonder" är lägre i PPM. Helt gått mig förbi.
      /J

      Radera
  3. Håller med, speciellt om man vill ha exponering mot andra marknader, tex Asien, eller småbolag och nichemarknader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Bra input jag instämmer. Fonder är utmärkt för att komma åt en viss del/nisch som du påpekar. Jag har Didner & GErge Småbolag av just den anledningen, ett bra sätt få exponering i småbolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Högaktar Simon Blecher och om vi spelade på samma villkor, tror jag det skulle bli en jämn match.

    Dock ser verkligheten annorlunda ut och den gode Simon har för tung barlast.
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utveckla gärna tung barlast?

      Radera
    2. Storlek på position, storlek på bolag och likviditet, begränsad möjlighet att hålla kassa, geografiskt område,att jämföras varje kvartal med andra fonder, gör att man börjar jaga triggers,mm. mm.
      Kalle56

      Radera
  5. Jag kör med D&G småbolag och aktiebola, Robur ny teknik spiltan investment, plus wellsfargo china i tjänstepension och privat sparande. PPM har jag dnb teknologi och ubs greater china. De har gått Bra allesammans

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Vad är ditt portföljvärde petrusko?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Det har jag valt att inte gå ut med.

      Mvh petrusko

      Radera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...