fredag, april 13, 2018

Svolder rimlig rabatt men..


Svolder är ett litet investmentbolag med inriktning små och medelstora svenska bolag. De har varit noterade sedan 1993 och har blivit ganska populärt bland småsparare. Hos Avanza finns det cirka 7200 ägare i Svolder och det är nog mycket med tanke på att det är ett ganska litet bolag. Börsvärdet för Svolder är drygt 2 miljarder kronor.

Just nu handlas Svolder kring 90 kronor vilket ger en rabatt om 13 procent mot substansvärdet som var 104 kronor per 6/4. De senaste åren har värderingen ofta varit högre (en lägre rabatt alltså) men sett över en längre tid är nuvarande värdering ganska normal. Att få ett knippe väl valda svenska bolag till en rabatt om 13 procent är en trevlig tanke. Värderingen är rimlig och lockande.

Vad får man då i en investering i Svolder?
Först och främst får man ett duktigt investeringsteam med erkänt duktige Ulf Hedlundh på VD-posten. Historiskt har de presterat bra men jag anser det finns ett par utropstecken i portföljen.
Dels har de en stor exponering i byggsektorn med Serneke, FM Matsson, Nordic Waterproofing och Magnolia bostad. Det är ju både en potential och risk att ta en så här stor exponering i en viss sektor. En sektor som inte gått så bra på börsen en tid nu.
En annan sak som är ett utropstecken är investeringen i Mekonomen som är Svolders fjärde största innehav. Mekonomen har backat cirka 45 procent på tre år och bolaget framstår som riktiga amatörer. Dålig ledning som stadigt gör tveksamma saker, inte i legalt perspektiv utan som klåpare. Det är inget bra bolag och det svider att se det där i Svolders portfölj.

Så här är det dock med investmentbolag, man får ett knippe bolag och ofta är man inte lika förtjust i alla. Svolder har en portfölj kring 25 stycken svenska små och medelstora bolag. De har en historik av bra investeringar och god avkastning. En värdering på 13 procent rabatt är ett rimligt pris för Svolder. Utdelningen som betalas i November var senast på 1,63 kronor vilket ger en direktavkastning om 1,8 procent. En låg direktavkastning men de har fokus på en stadigt stigande utdelning.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Jag håller med om att det svider lite att se Mekonomen vara en så stor investering för tillfället. Men de övriga bolagen väger upp det och till bra rabatt och en stigande (verkar så) utdelning över tid, så fyller på så länge bolaget handlas med rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stojko,
   Tack för din kommentar. Ja det blir nog bra med Svolder, de har en fin historik och borde kunna prestera bra även i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Svolder har avkastat 15% per år sedan starten om jag inte minns fel. Litar på att de gör jobbet denna gång också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Med rätta, Svolder har gjort sig förtjänt av det förtroendet.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Svolder är onekligen ett fint bolag. Blir kul att se utvecklingen i svolder framöver med tanke på det du skriver. Jag kommer säkerligen köpa in det till min portfölj närmaste månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Enkla investeringar,
   Tack för din kommentar. Ja, Svolder presterar nog bra även i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det stora antalet ägare i bolaget beror säkerligen till stor del på att VD, Ulf Hedlundh, gör ett bra jobb. Inte bara i bolaget utan också genom att åka på aktieträffar med Aktiespararna och presentera Svolder på ett utmärkt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Thomas,
   Tack för din kommentar. En bra input du har där och jag håller med dig om att Hedlundh gör ett förträffligt bra arbete med att presentera Svolder för ägare och investerare på olika event. Jag har lyssnat till honom flera gånger på olika träffar med Aktiespararna.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Som du säger har Hedlundh gjort ett bra företag, och det är surt att Mekonomen utgör en stor del av substansvärdet, men jag tror nog att ledningen är medveten om detta och kommer att försöka minska dess substansvärde när lämpligt tillfälle ges.


  /Investmentbolagsinvesteraren

  SvaraRadera