Stort fall i preferensaktier - Upplysning om risk


För ungefär ett år sedan upplevde vi ett stort fall för preferensaktier generellt. Akelius sjönk från ungefär den nivå den är på idag (runt 330 kronor) ner till strax under 300 kronor. Det gick snabbt ned och sedan började en längre period med långsam återhämtning. Att Akelius och övriga preffar handlas till nuvarande nivåer är ingen självklarhet. Värderingarna är generellt höga nu och på sikt bör man förvänta sig lägre aktiekurser i spåren av högre marknadsränta. Efterfrågan/intresset för preffar kan drastiskt förändra värderingen av dem också. Går det ned igen skall man inte ta för givet att de åter tågar upp till de här nivåerna.

Poängen då? Ja, den är att upplysa om riskerna i preferensaktier. De kan backa i kurs de också. Läs mitt inlägg Introduktion till preferensaktier.

Känn dig inte "trygg" med preffar. Risken är lägre än stamaktier men man kan fortfarande göra dåliga affärer eller förlustaffärer. Akelius nedgång från ca 330 till knappa 300 kronor är en nedgång på 10 procent. Det skedde på bara några månader.

16 kommentarer:

  1. Frågan är om man ex. I Akelius kan förvänta inlösen när inlösenkurs faller till 330kr år 2024. Vill ett företag som har så bra kassa att man har råd att skänka bort stora summor pengar till välgörenhet verkligen sitta med ej inlösta preffar i all evighet?
    Har du/läsarna några tips/tankar på alternativ till dom nu ganska dyra preffarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      Man kan förvänta sig att Akelius inte löser in preffarna innan år 2024. Det är ett effektivt komplement preffar så man skall inte ta för givet att de löser in dem. Det var inte Akelius Residential Property som skänkte pengar utan dess ägare Akelius Foundation. Viktig skillnad.

      Klövern ger ju lite högre direktavkastning utan att risken blir allt för hög. Visst är det betydligt högre risk i Klövern vs Akelius men fortfarande inte värst hög.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Spelar ju ingen roll om Akelius går ner 10%. Du har ju ändå samma utdelning att hämta varje kvartal.
    Akelius är ju känt som ett väldig säkert och stabilt bolag.
    Så länge man har köpt in sig under inlösen-nivån och tänker vara långsiktigt så sitter man säkert i båten.
    Dom andra prefferna däremot bör man vara försiktig med.
    Synd att Balder löste in sin preff.
    Det gör att det bara finns Akelius kvar som "säker" preff tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Så länge man vet med säkerhet att man tänkt behålla preffarna för all framtid eller till en eventuell inlösen på 330 kr så håller resonemanget men långt ifrån alla placerar så. De som bara äger den i några år får ingen vidare totalavkastning om aktien backar 10%.

      Håller med dig om Balder, det var mitt näst största preffinnehav efter Akelius. Så synd att den försvann.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Samtidigt känns det ju som DA i tex Akelius preff blir 10-12%(om inte risken ökar drastiskt) bara för räntan går upp lite .. så känns ju ändå relativt safe, eller tänker jag fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Albin,
      Mja, man kan kanske glädja sig åt en sådan nedgång om man äger ytterst få aktier och planerar att köpa jättemånga fler. Om du redan äger ett rejält gäng är det ju ingen tröst att man kan köpa nya till lägre pris.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jättebra inlägg Petrusko. Jag upplever att vissa inte riktigt förstår vad de köper när de köper preferensaktier. Jag har själv varit lite skeptisk till preferensaktier då jag ser dem som ett lån snarare än en aktie.

    Den fina utdelningen kan man inte ta ifrån dem dock och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte i stunder lockats av just utdelningen som vissa av preferensaktierna betalar ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Aktiepappa,
      Tack för din kommentar och feedback. Jag skriver gärna om detta ämne av den anledningen att jag tror vissa har en lite felaktig bild av preffar. Att de är "säkrare" än de faktiskt är.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Känns riktigt svårt att hitta ”bra” alternativ att investera sina pengar i just nu. Stamaktier och preffar känns relativt dyra, ränteprodukter ger inte mycket och amerikanska ETF:er är numera inte kvar för oss svenskar.. kanske dax att lägga pengar på hög och invänta rekylen, även om det kan kosta att vänta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      Tack för din kommentar. Visst ser mycket dyrt ut men om man tittar riktigt noga går det hitta saker att investera i. Ett alternativ med rimlig risk är Xact högutdelande, den tycker jag är helt okej att köpa nu oavsett hur index går framöver. Det förutsätter att man är långsiktig, minst 5 år.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hur fungerar Xact högutdelande? Då den handlas över börsen kan utvecklingen skilja kraftigt från utvecklingen på börsen? Som idag när börsen ligger på plus ligger Xact på minus?

      Radera
    3. Tjena Andreas.
      Handelsbanken är market maker för sina ETFer och har hela tiden både köp och säljorder i linje med substansvärdet i fonden.

      Idag är OMXS30 svagt plus och Xact Högutdelande svagt minus. Anledning till skillnaden är att de har olika innehav.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. För att Akelius ska ha en DA på 10-12% måste preffen falla från nuvarande dryga 330 kr till 167-200 kr. D.vs. ungefär den nedgång som OP gått igenom. Det skulle sannolikt kräva stora problem i företaget och/eller ett väldigt uppställ i räntorna. Om räntorna går upp så mycket kan nog börsen i övrigt gå ner ännu mer, för att inte tala om obligationsfonderna.

    Jag tror trenden snarare är att många fastighetspreffar kommer att lösas in närmaste säg tio åren. Jag tror den långsiktiga trenden kommer att vara att svenska fastighetsbolag sänker sin belåning gradvis och då kommer fler och fler att hamna i samma sits som Balder. D.v.s. att det blir billigare att låna på obligationsmarknaden än att betala utdelning på preffarna.

    Anledningen till att de kommer att sänka belåningen tror jag är en anpassning till internationell praxis, efterhand allt färre goda investeringsmöjligheter och sämre ränteavdragsregler. En liten ränteuppgång kan räcka för att många bolag låter en större del av sitt löpande förvaltningsöverskott gå till att låta belåningen sjunka. På några få år kan det bli rätt stor skillnad i belåningsgraden, särskilt om hyrorna fortsätter att gå upp.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Tack för en bra och intressant kommentar. Jag instämmer i att det är avlägset en sådan direktavkastning i Akelius preff och om den skulle inträffa lär vi se många andra bekymmer i övriga ekonomin/andra bolag.

      Både Balder och Sagax har tagit steg i sin finansiering för att närma sig där Akelius redan är, en riktigt stark kredit rating.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Poängen med preferensaktier är väl att man inte innehar dem för kursrörelsers skull. Utan för kassaflödets skull, och då är bolagets bakomliggande kassaflödesgenerering och balansräkning det enda viktiga att fokusera på, åtminstone i min värld. Även i preferensaktier ser vi omotiverade, rent psykologiska reaktioner, kursrörelser ständigt.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  8. Är ärligt talat förvånad att Akelius inte har fallit ännu. De måste vara en av få värdepapper inom fastigheter/bygg som inte drabbats.

    Nog för att resultaten har gått åt rätt håll men lite märkligt är det. Planerar själv att öka men har av just det skälet du beskriver inte vågat öka. Mellan 290-310 kronor tycker jag är en mer rimlig värdering men skulle kunna tänka mig öka lite försiktigt med en aktiepost eller två mellan 315-325 kronor.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...