tisdag, januari 09, 2018

Skanska kickstartar tisdagen med 1,5 miljarder


Nu på tisdagsmorgonen meddelar Skanska två fina orders i USA på totalt 1,5 miljarder kronor i runda slängar. Det är 690 miljoner kronor tillverkningsanläggning i västra USA och det är 850 miljoner kronor kommersiell fastighet i Madisonville, USA. 

I det stora hela säger inte ett par orders mycket om Skanskas omsättning och vinst men det är kul att följa. Jag läser regelbundet om Skanskas orders på deras sajt och som ägare är det klart intressant. Det verkar som det tickar på bra i USA men det låter jag kvartalsrapporterna förtälja facit. Den 1/2 släpper Skanska sin bokslutsrapport och där får vi svart på vitt info om hur det gått fram till årsskiftet. Det är även i den rapporten som förslag till utdelning meddelas och det ser jag verkligen fram emot. Skanska har en lång historik av stigande utdelningar och har gott utrymme för en höjning även nu till våren. Jag har köpt Skanska regelbundet en tid och snittat upp mig fram till jag gjorde ett rejält köp och plötsligt hade en stor andel Skanska i portföljen. Sedan dess har jag tagit det lugnt. Skanska väger cirka 6 procent i min portfölj.


14 kommentarer:

 1. tror du vi kan hoppas på 9 kr i utd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Det vore inte förvånande om utdelningen blir 9 kronor. Man skall inte ta det för givet men Skanska har definitivt utrymmet och de har en god outlook så det är inte så de behöver hamstra inför atomvintern.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. köpte på 169 kr och nästa köp blir på 150 kr när börsen viker....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Gött där. För din skull hoppas jag du får köpa ett gäng på 150 kr. För min egen skull ser jag nog helst att den tickar på stadigt uppåt nu när jag laddat in ett rejält gäng.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Riktigt intressant att se dina köp i bolaget Petrusko. Är lite intresserad av att veta hur mycket du handlar för vid varje köptillfälle. Själv försöker jag landa kring så nära 597 kr som möjligt då jag vill sprida köpen mellan olika aktier.

  Har full förståelse om du inte vill delge detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Tack för din kommentar. Det varierar vida, ibland för liknande belopp du nämner och ibland betydligt mer. Nu har jag främst ett regelbundet månadsspar i min budget att köpa mer aktier för och får inte så ofta loss stora summor längre.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. En dag utan att Skanska meddelar en order hör nästan till ovanligheterna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktieoutsidern,
   Haha, ja så är det nästan =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej petrusko, kan du hjälpa mig att förstå en sak gällande kursen.

  Kursen nu ligger på nästan samma som för ett år sedan.
  Sedan dess har vi hört miljardbygge på miljardbygge. Hur kommer det sig? Hade marknaden redan prisat in allt det här innan? Och l varför har kursen gått upp under tiden för att nu vara tillbaks för ett år sedan (inte exakt på kronan men iaf).

  Det är ett stort intervall, 148 som lägst, 229 som högst och idag 173. Jag hänger inte med här. Från 148 till 229 är ju enormt..

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar. Det är så här börsen fungerar. På kort sikt som några år är det väldigt mycket som spelar in i värderingen. Det kan vara politik, omvärldsfaktorer, humör på investerare you name it. Över tid ändras förväntningar kring vinster osv. Hela byggsektorn har pressats värderingsmässigt efter att internationellt kapital uppmärksammat vad de anser är en bostadsbubbla i Sverige och då har de dragit alla över en kam vilket satt press ned.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Så egentligen har ingen någon aning alls om vi ska vara lite framfusiga?


   /Andreas

   Radera
  3. Tjena Andreas,
   Ja det är korrekt, på kort sikt är det ingen som vet. På lång sikt slår bolagets prestation igenom förr eller senare i aktiekursen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Ett av Skanskas finansiella mål är att ha en rörelsemarginal på 3,5% för byggverksamheten. Om jag inte missminner mig så har dom inte nått upp till den nivån på ett tag. Senast har jag för mig att den var på 1,3%. Tar du hänsyn till sådana finansiella mål som bolagen har, i detta fall Skanska när du köper aktier?

  /Aktiedagboken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiedagboken,
   Skanska har gjort fina vinster i många år. Rörelsemarginal över 3,5% i snitt över en konjunkturcykel är målet. De senaste åren har de legat strax under. Får de upp den där sticker även vinsten iväg. Bara hålla tummarna.

   Mvh petrusko

   Radera