Regeringen föreslår ytterligare höjning av skatten på ISK

Skattehöjningarna har avlöst varandra sedan nuvarande regering kom till makten. Ganska strax efter de tog ledartröjan drämde de till på sparandet och höjde skatten på ISK. Nu är det dags igen, Med det nya förslaget blir skatten på ISK:

Skatten baseras på vad som kallas för schablonintäkt vilket man får fram genom att ta ditt kapital gånger statslåneräntan plus 1 procent. Ytterligare en del av regeringens höjning för ett par år sedan utgörs av det golv på beskattningen om 1,25 procent. Eftersom statslåneräntan var så låg vid mätpunkten förra hösten så är det 1,25 procent som gäller då det är lägsta möjliga nivån. Man tar sitt kapital gånger 1,25 procent och får fram sin schablonintäkt. Det är schablonintäkten man sedan betalar 30 procent skatt på.

Exempel:  100.000 kronor på ett ISK ger en schablonintäkt om 1250 kronor. 30 procent skatt på det blir 375 kronor.

Med det nya förslaget ser det istället ut så här:
Nu är statslåneräntan 0,6 procent och vi närmar oss den tidpunkt på året som den fastställs för beräkning av skatt på ISK. Därför är det rimligt att utgå från 0,6 procent. Schablonintäkten blir alltså ditt kapital gånger 1,6 procent (statslåneräntan 0,6 plus 1 procentenhet).

Exempel: 100.000 kronor på ett ISK ger en schablonintäkt om 1600 kronor. 30 procent skatt på det blir 480 kronor.

De föreslagna nya reglerna gäller från 2018 om de går igenom och innebär att du betalar 28 procent mer i skatt nästa år.

Jag nöjer mig med att lägga fram de nya reglerna i detta inlägg. Några åsikter om det behöver jag knappast lägga till. Droppa gärna en kommentar med dina tankar.

36 kommentarer:

  1. Oerhört onödigt av denna Kalle anka-regering

    SvaraRadera
  2. Räkna gärna på konsekvensen av en mer normal ränta! Detta slår undan benen för väldigt många.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  3. Jämför äpple med äpple. Idag 0,3(0,75+0,6)*100.000=405:-
    480:-/405:-=18,5%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var på väg att skriva samma sak!
      Jämförelsen i inlägget haltar betänkligt...

      Radera
  4. Dags att köra ut svetsaren & co... skattefusk börjar mer och mer likna självförsvar

    SvaraRadera
  5. Jag blir inte riktigt klok på om regeringen har fått igenom sitt förslag eller om det ska röstas om det. Är inte detta ett föslag som SD kan gå in och fälla om det ska röstas om det och vad tycker SD om detta?

    /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förslaget ingår i budgeten som normalt röstas igenom i sin helhet. S tog visserligen stöd av SD under förra mandatperioden för att stoppa ett femte jobbskatteavdrag, men det tillhör undantagen. Alliansen har ju också stoppat vissa skattehöjningar med hot om misstroendevotum mot någon minister, men det framstår som mindre troligt när det bara gäller skatter för medelsvensson, även om de är emot höjningen.

      Radera
  6. Folk brukar bekymra sig om avgifternas stora inverkan. Jämför det emot skatterna, så ska ni se. Skatterna är betydligt mer skadliga i detta land, när det kommer till att försvåra för vanligt folk.

    I övrigt är det värsta att Alliansen kommer släppa igenom denna "politik". Kom ihåg det år 2018. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  7. Det lät som att alliansen + SD tänkte släppa igenom detta förslag som slår rakt mot vanliga löntagare och småsparare som försöker lägga undan lite för framtiden. V får igenom väl mycket korkade förslag nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. SD är det enda parti som inte vill släppa igenom höjningen. Om vi nu ska vara sanningsenliga. Övriga partier kommer inte rösta emot.

      Radera
  8. Massinvandring kostar men de har lovat oss att det är en bra investering. Så det är väl bara att vara tacksam att man får vara med och finansiera. Eller...

    SvaraRadera
  9. Snart valår = S skulle knappast våga stå emot VPK (Vänsterpartiet Kleptomanerna) som annarsutmärkt hotar att fälla hela budgetsamarbetet. Ger dessutom S+V+MP en chans att flytta valets fokus från aktuella ämnen som bilbränder, polisavhopp, skola och vård i förfall etc, till att istället handla om "klasskamp" - dvs en uppmaning till att medelklass-Svenssons att sluta klaga och istället snällt skattefinansiera kalaset "alla-åt-alla"...

    SvaraRadera
  10. Mycket bra förklarat på ett sätt som de flesta kan förstå.

    Jag tycker att Anna Svahn för debatten klockrent kring detta och kan tipsa om att läsa hennes blogginlägg om du inte redan gjort det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Japp jag har läst det, hon för en bra debatt på ämnet.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Passar mig bra som är skuldfri med rejält överskott av kapital mer amerikanska utdelare i ISK...mumma

    SvaraRadera
  12. Är det samma påverkan på KF?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej K,
      Ja skatten på KF fungerar likadant/baseras på samma som ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Från SD motion https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/kapitalforsorjning-och-riskkapital_H402119

    Delen kring investeringssparkonto
    "Investeringssparkonto

    Investeringssparkontot infördes som en schablonbeskattad sparform 2012. Det är angeläget att skattereglerna underlättar för enskilda småsparare att ha ett aktivt sparande och som kan minska byråkratin vid deklaration. Det finns många moment vid direkta investeringar som utgör ett hinder eller svårigheter vid exempelvis aktiesparande såsom nyemissioner, fondemissioner, inlösenförfarande etc.

    Sverigedemokraterna tror att det är bra med ett brett aktiesparande i befolkningen, delvis för att stärka sitt privata finansiella kapital men även för landet som helhet med ett högt inhemskt ägande av bolag som främst verkar i Sverige.

    När investeringssparkontot infördes var det inget av de åtta nuvarande partierna i riksdagen som hade någon annan uppfattning för hur schablonintäkten från investeringssparkontot skulle beräknas. Detta lär ha varit en tydlig signal till de småsparare som öppnade kontot om att det fanns långsiktiga förutsägbara regler för hur deras innehav skulle beskattas och under vilka former det skulle ske.

    I budgetpropositionen för 2016 valde däremot den rödgröna regeringen att endast fyra år efter införandet ändra förutsättningarna för sparformen och tillförde ett strafftillägg om 0,75 % av hela avgiftsunderlaget. Något som får betraktas som ett direkt svek mot landets småsparare då man kort efter införandet ändrar förutsättningarna för sparformen. För de småsparare som exempelvis nu skulle vilja återgå med sitt sparande till en vanlig aktiedepå som en konsekvens av att långsiktiga förutsättningar saknas tvingas nu till att avyttra samtliga värdepapper då värdepapper inte kan flyttas ut från investeringssparkontot.

    Sverigedemokraternas uppfattning är att skattereglerna kring beräkningen av avgiftsunderlaget ska återställas då statsfinanserna tillåter det till de regler som gällde vid införandet 2012 och som även utgjort grundförutsättningen för de flesta som öppnat ett investeringssparkonto. En åtgärd som är angelägen för att uppvisa trovärdighet kring långsiktiga förutsättningar i denna investeringsform inför landets småsparare."

    /P

    SvaraRadera
  14. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

    Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

    Ledning/storägare

    Intäkter/skulder

    Konkurrenter/Marknadsposition

    Kvartalsrapporter/Historik

    Framtiden

    Övrigt

    Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

    Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
    Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

    SvaraRadera
  15. Underlaget som kapitalskatten 30% ska beräknas på höjs med 0.25%. Detta innebär att den maximala skattehöjningen av detta skatteförslag blir 0,3*0,0025=0,00075. På ett ISK-konto med ett underlag på 1 mkr kommer därför skattehöjningen av detta förslag att bli max 750 kr per år. Vad räntan ligger på spelar ingen roll. Skillnaden mellan detta förslag och dagens regler kan aldrig bli mer än 750 kr per miljon om inte skattesatsen 30% ändras. Däremot kan höjningen bli mindre när golvet på 1,25% är aktiverat som idag.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad säger du om det här Petrusko? Blir helt annat än de siffror du kom fram till.

      Märkliga tags på den här artikeln också, är det du som sätter den eller vilken som helst?

      För egen del med ISK på ca 340 000 blir min skillnad 357SEK på ett år. Skillnaden mellan ISK och VP-konto är fortfarande gigantisk. Har folk redan glömt bort hur det var innan?

      Väldigt märkligt att vissa "småsparare" i kommentarsfältet går bananas över ett par hundralappar.
      Hur mycket pengar har medelsvesson? Eller är det gammalt vanligt gnäll utan eftertanke? Tänk på vilken massiv skillnad ISK är gentemot vanligt sparande i VP-konto.
      Har du en miljon kära läsare blir det en _skatteökning_ för dig på 1050SEK. Skatten på vinst för VP konto är 30%, räkna lite på det.

      Självklart är jag emot höjningen, men någon högaffel tänker jag inte dra fram. Många arga över ändringsförslaget utan att ens tänka på hur det var innan ISK/KF kom fram som alternativ...

      /Andreas

      Radera
    2. Det är egentligen samma siffror men olika jämförelser. P jämför 2017:s skatt med 2018:s skatt med hänsyn tagen till en förväntad högre ränta som inte har något med detta skatteförslag att göra. Jag gör en jämförelse enbart utifrån vad skatteförslaget innebär givet en viss ränta. Per miljon kr i värde på ISK får du följande skatt:

      a) 30% på 1,25% (golvet) ger 3750 kr per miljon
      b) 30% på 0,10% (0,6% plus 0,75% ger 1,35% vilket är 0,10% högre än golvet) ger 300 kr per miljon
      c) 30% på 0,25% (skatteförslaget) ger 750 kr per miljon.

      Lägg ihop detta och du får 4800 kr, d.v.s. 480 kr per 100 tkr.

      Mvh Mattias

      Radera
    3. Anonymous: Jo, men det är ju bra om de kan bestämma sig så att man vet hur reglerna kommer att vara på i alla fall sådär 10 års sikt.

      Radera
    4. Andreas, visst är det inte någon större ökning för ett enskilt år. Men om vi tar samma argument som med dyra fonder så blir det ju mycket med ränta på ränta effekten över lång tid. Sen har de ju varit inne och pillat två ggr nu på en sparform som inte skulle röras. Dessutom i en högkonjuktur med överskott i statskassan. Hur kommer det bli när högkonjukturen vänder. Det går helt enkelt inte att lita på politikerna.

      Radera
  16. Hej!

    Tack för en väldigt läsvärd blogg med många goda råd.

    Hur kan vi som småsparare påverka regeringens behandling utav oss? Vad har vi för möjligheter att påverka detta beslut? Personligen börjar jag bli oerhört trött och förbannad att sparande skall bestraffas medan att ta lån nästintill uppmuntras och ges "fördelar".

    Känns lite som att det är den vanliga medelsvensson som skall bestraffas för allt...

    Vänlig hälsning
    Långsiktig sparare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl 2018, där har du din chans, problemet är att inget parti är emot denna höjning, även om gnället från vissa håll kan låta som att de är det. Bra mycket skadligare förslag än flygskatt (flyger bara från Danmark istället tex), som lär slinka igenom då "alliansen" hellre stödjer vänstern än riskerar att SD röstar på deras budget.

      Radera
  17. Någon som kan ge ett exempel hur man kan kompensera för detta genom belåning så man får avdragsgilla räntekostnader att kvitta mot (ej bostadslån utan lån för investering i typ preffar eller liknande).

    SvaraRadera
  18. Mailade nedan till Vänsterpartiet nyligen:
    Hej!

    Man vet inte om man ska skratta eller gråta över ert senaste förslag med att höja skatten på sparandeformerna ISK och KF.

    Många med mig har slitit med att skaffa sig höga utbildningar med studieskulder till följd. I många fall får vi en hygglig inkomst men den bestraffas med marginalskatt samtidigt som studielånet ska betalas tillbaka. V pratar mycket om rättvisa. Jag håller med om att det ska finnas ett socialt skyddsnät men jag håller inte med er om er definition på "rättvisa". Med er syn på världen ska alla tillgångar samlas på hög och fördelas lika mellan alla. Vacker grundsyn men vem vill då streta med utbildning, skapa företag, stanna kvar i Sverige (t ex Nordea). Är ju enklare om alla ligger på sofflocket och inte gör ett dyft. Sverige AB kommer gå uselt med denna syn på rättvisa och skattekronorna kommer att bli färre och därmed går det ut för med välfärden.

    Det är dyrt och orättvis att vara strävsam i Sverige!

    Hälsningar,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag kopiererar en del av texten och modifierar den lite innan jag skickar in.

      Väldigt bra skrivit och håller fullständigt med!

      Vänlig hälsning
      Långsiktighet

      Radera
    2. Varför tror du kommunisterna skulle bry sig?

      Radera
  19. Regeringen ökar skatten på sparande medans lån favoriseras (ränteavdraget är kvar i oförändrat form). Hur kan man då bli förvånad och orolig över att Svenskarnas skuldsättning ökar?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  20. Hej Petrusko och tack för en grym blogg :)
    Jag äger länsförsäkringar global indexnära och tanken är att 20% av min portfölj ska bestå av globala indexfonder. Tycket du jag bör ha någon mer fond än länsförsäkringar global indexnära? finns ju flera likadana fonder med samma låga avgifter t.ex. Swedbank robur access global. Tänker om man även bör sprida riskerna mellan olika fond bolag ifall det skulle komma upp något strul med fonden från länsförsäkringar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Förmodligen behöver man inte sprida på liknande fonder när man redan har en bra. Samtidigt skadar det ju inte heller om det är så simpla fonder att hålla sig informerad om som dessa. Jag gillar Swedbanks fond och har tänkt i just de banorna att sprida risk genom att köpa den i framtiden när jag kommit upp i en hygglig del i LF fonden.

      Mvh petrusko

      Radera
  21. Hade vänsterpartiet velat att såna med väldigt stora tillgångar skulle skatta mer kunde dom införa en skatt som har just detta som underlag. En slags förmögenhetsskatt. I mitt tycke i så fall en där man skattar mer ju större förmögenhet man har.

    Detta förslag drabbar obönhörligt vanliga svenssons också och såna som t ex har sparat ihop i många år av sin lön som redan är beskattad.

    Är det rimligt att man skall få högre skatt på sina besparingar som man sparat ihop i 10, 20 eller kanske 30 år. Spelar ingen roll hur mycket eller lite det är, som sagt detta är troligen bara ett första steg.

    SvaraRadera
  22. Du borde inkluderat denna protestlista i inlägget för de som vill visa sin åsikt: https://www.skrivunder.com/ror_inte_mitt_isk-konto

    SvaraRadera
  23. Jag fattar inte att folk skriker och att tradingprofiler går banans. Har man en miljon på kontot blir skatten 4800 och förväntad vinst är runt 85000. Före ISK var skatten över 25000kr om man ville ta hem vinsten. Jag tillhör samma kategori som Petrusko och lever helt på avkastning från aktier och optioner. Jag betalar 0kr i skatt på min lön. Nämn en yrkesgrupp som har bättre skattevillkor? Är man aktiv på börsen och skriker över nya skatten ska man kanske ställa sig frågan om man är en första klassen girbuk! Dessutom kan man belåna sin portfölj på Avanza och låna för 2% där man drar av ränta och köper man 7-8 stabila utdelare på Largecap får man ihop skattefri utdelning på 4% Vilket ger ett netto på över 2% som man tar ut och betalar ISK skatten med....det går att skatteplanera till 0kr i skatt med liten risk.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...