måndag, juni 26, 2017

Valutarisk och varför jag gillar Kanada dollar


Det är väl inget att hålla på, rakt på sak; Placeringar i utländsk valuta utgör en risk då valutakursen kan svänga upp och ned över tiden. För mig som är beroende av utdelningar för mitt uppehälle är det extra känsligt. Om jag en månad plötsligt får 40 procent mindre utdelning än ett tag tidigare ja då är det jobbigt.

I bilden ovan är USA-dollarns utveckling i den gula grafen, nästan 40 procent har den stigit på cirka 10 år. Det är en skakig resa med upp och ned i valutakursen. Mina placeringar jag gjort i dollar de senaste 10 åren har fått en ordentlig boost i valutauppgången. Trevligt i uppgång men de närmsta tio åren kanske det ser helt omvänt ut.

I grön kulör har vi den Kanadensiska dollarns utveckling och jag gillar det jag ser där. Inte lika volatilt, mer stabilt på sätt och vis. Det är absolut ingen garanti för framtida utveckling men om man plussar ihop det med att Kanada är ett stabilt och sansat land, inte olikt Sverige faktiskt. Ja, ihop med dessa faktorer och en del annat positivt kring just Kanada så kan man i vart fall hoppas på fortsatt låg volatilitet mot svenska kronan.

Valuta är svårt att spekulera kring och man kan ju fråga sig varför jag ens ger mig in på det.
Jag har flera intressanta placeringsalternativ i Kanada varpå jag tittat lite mer på landet samt dess valuta. Jag gillar Kanada, ett mäkta fint land och jag har goda förhoppningar kring den Kanadensiska dollarn.

8 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig. Ett bolag som Brookfield kan vara bra att börja med. Jag gillar Kanada som land att investera i.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Tack för din kommentar. Kanada är stabilt och pålitligt, väldigt likt Sverige på sätt o vis. Är nog delvis därför jag gillar landet. Det finns väldigt många fina kanadensiska bolag. Jag har även hittat en kanadensisk etf från iShares som jag gillar. Minns ej ticker nu men lätt googla fram. Jag skriver nog om den på bloggen snart.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Samma här, håller med dig. Kanadensiska dollarn känns mer stabil. Har en ETF som kan vara av intresse Claymore S&P/TSX Canadian Dividend ETF (CDZ)?

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om Corus Entertainment Inc? Har höjt utdelningarna under lång tid... Är månadsutdelare dessutom.

  SvaraRadera
 4. Jag blir skeptisk angående källskatt och eventuella avgifter som tillkommer vid försäljning, men har inte så många utländska innehav.

  SvaraRadera
 5. På tal om valuta så ser jag det sannerligen som hög risk i det fall man enbart har svenska kronor i portföljen! Kronan har länge varit en ren devalveringsvaluta, då våra politiker söker enklast möjliga utväg för allt. Numera spenderar de dessutom än mer vettlöst än jag någonsin trodde var möjligt.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 6. Vilken depåform rekommenderar du, Petrusko om man vill investera i utlänska aktier? Är det uteslutande KF som gäller eller funkar ISK i princip lika bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Newlife,
   Googla petrusko isk kf så vör du finna mitt inlägg där jag förklarar varför kf är bäst.

   Mvh petrusko

   Radera