söndag, juni 11, 2017

H&M måste nå 325 kr innan

H&M-aktien har gått dåligt en längre tid och bolaget presterar inte vad marknaden förväntar sig medan VD snackar runt och håller tunt! Aktien kommer nog åter men om det blir imorgon eller om 5 år får tiden utvisa.
Under en tid har jag minskat mitt innehav från att vara det näst största till att vara ett i mängden av innehav som väger 1-2 procent i min portfölj. Jag tror fortsatt på H&M på riktigt lång sikt men jag tog ett smart beslut att inte låta det väga stort i portföljen och fortsätta hålla nere avkastningen på kort sikt.
I höstas/vintras gjorde jag en första omplacering och i våras ökade jag takten rejält då bolaget presterade dåligt och VD snackade men verkar inte kunna hålla på vad han "lovade" om tillväxt, lönsamhet. En god del av pengarna har jag omplacerat till Investor och här ovan är en kul graf över den utvecklingen.
Det jag skiftade över i höstas har stigit rejält i Investor istället för att minska ordentligt om det vore kvar i H&M.
Givet att Investor står helt stilla kursmässigt behöver H&M kämpa sig upp över en aktiekurs om 325 kronor för att bli bättre än min omplacering i Investor. Eller så här: Så länge H&M inte går över 325 kronor är min omplacering en bra affär.

Det är nära nu.... H&M i 325 kronor. När det väl tar sig kan det gå fort så visst kan det hända men för tillfället känns det avlägset. Jag blir dock inte förvånad om det blir sämre först. Att vi får se H&M på än lägre aktiekurs innan den åter tar fart. I början på året sade VD att han är övertygad om att de redan i år tar sitt mål om tillväxt och lönsamhet. Hittills har de inte levererat på det löftet och det får marknaden att undra om han har koll på bolaget den där VDn. Har han koll, kan man lita på honom?

Nästa rapport kommer om bara att par veckor och blir det då igen en rapport med sunkiga siffror tror jag vi får se än lägre aktiekurs. Men H&M har ju redan backat, det är inbakat i kursen... Näe, det är inte inbakat i kursen. Om H&M inte presterar bättre än så här förtjänar de inte värderingen de nu har.
Turligt nog handlar inte mina investeringar om kvartal utan snarare år, helst decennier och som jag nämnt tror jag fortsatt på H&M i det långa loppet. Uppvärderingen kommer när de visar att de presterar enligt mål och marknadens förväntningar.

6 kommentarer:

 1. Jag började också vikta ner HM för en tid sen och har spritt ut det på bla Investor och Latour. Självklart borde man ju viktat ner tyngre än de 20-30% jag gjorde men alltid lätt att vara efterklok ;) Möjligtvis får vi ångra det längre fram men det känns iaf bättre för portföljen just nu.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Hallå,

  Blir en spännande rapport nu och kursen kommer med stor sannolikhet fortsätta ner tills de levererar siffror, jag behåller mina som de är, men ökningen får vänta:)

  Mvh
  Börsjägarcoachen

  SvaraRadera
 3. HM känns lite lurig att förstå och helt greppa just nu, men vår familj är alltjämt storköpare... av kläderna...
  Och vi är sannolikt som folk är mest.
  Frun köper det mesta åt barnen via nätet med så hos oss har internetsatsningen gått hem :-).
  Tror liksom du att det inte är något fara på taket på lite sikt. Aktien genererar just nu dessutom fin direktavkastning på >4,5 % och har höjt eller bibehållit utdelningen sedan börsintro på 70-talet...

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
 4. Kan inte annat än att hålla med. Tror också på H&M i det långa loppet men då jag inte har bråttom (20-30 år) så tar jag det lugnt och fortsätter köpa när det gör som ondast :)

  Ha en fantastisk dag!

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Jag ledsnade också på H&M i Fredags och sålde av rubbet till förmån till Xact OMX UTD.
  Tycker H&M är ett fint bolag där vi handlar nästan allt till barnen men tyvärr känns aktien iskall för tillfället.
  Stefan har väl köpt på sig aktier till ett värde av 5 miljarder till nu på kort tid och det vore väldigt intressant att veta vilka säljarna är. Troligtvis utländska.
  Jag hoppas inget hellre än att H&M kommer tillbaka men nu finns de inte längre i min portfölj.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
 6. Delar din analys och tror också det är nyckeln till varför aktien faller - många institutionella investerare och nu i större grad även småsparare placerar helt enkelt om i andra innehav som ger bättre tillväxt.

  För den tålmodige utdelningsinvesteraren tror jag dock att H&M reder ut problemen åtminstone såtillvida att de också fortsättningsvis ger en avkastning på 4,5 procent mot nuvarande köpkurs under flera år framöver.

  Har ökat men nu är portföljandelen stor nog. Först vid 195 kronor och YOC 5 procent tycker jag det är riskpremie nog för att växla upp till övervikt. Tror som dig dock att vi kan komma se ytterligare kursnedgång på kort sikt.

  SvaraRadera