måndag, maj 23, 2016

Därför "rasar" Castellum idag

Idag rasar Castellum på börsen och anledningen är att den nu handlas utan rätt till teckningsrätter. Den som ägde aktien vid börsens stängning i fredags kommer få teckningsrätter torsdag 26/5.
När nu teckningsrätterna är avskiljda backar alltså aktien motsvarande värdet på dem.

Så här ligger det till:
Castellum stod i cirka 127 kronor. För två gamla aktier får man teckna en ny aktie för 77 kronor vilket ger en total kostnad för tre aktier om 331 kronor. Snittet per aktie blir då cirka 110 kronor.
Differensen mellan 110 kronor som är värdet på aktierna och 77 kronor som man tecknar de nya för är 33 kronor.
Eftersom det krävs två teckningsrätter per ny aktie man får teckna blir alltså värdet per teckningsrätt 33/2= 16,5 kronor.

Castellum stod i cirka 127 kronor i fredags. Idag har teckningsrätterna till ett värde om 16,5 kronor avskiljts. Oförändrad teoretisk aktiekurs för Castellum är då 110,5 kronor. Just nu Handlas Castellum i 112,5 kronor vilket betyder att aktien handlats upp idag exklusive teckningsrätterna.

Varför rasar Castellum idag? Varför backar Castellum? Vad händer i Castellum? Frågorna är flera både på bloggen och på twitter. Här har ni svaret.

Uppdatering 1: 
Värderingen nu då? Ja, på 112,5 kronor är Castellum lägre värderad än i fredags på 127 kronor. En snabb och enkel beräkning gör gällande: I fredags på 127 kronor handlades Castellum till cirka 14,2 gånger förvaltningsresultatet. Idag på 110,5 kronor är värderingen cirka 12,6 gånger förvaltningsresultatet. Beaktat det nya totala aktieantalet och förvaltningsresultatet från Norrporten.

Uppdatering 2: 
länk till mitt inlägg där jag förklarar nytt antal aktier och förvaltningsresultat per aktie: http://petrusko.blogspot.se/2016/05/castellum-emission-utdelning-och.html 

Disclaimer: Jag äger Castellum.


12 kommentarer:

 1. Varför STIGER Castellum 2% idag när index faller 0,5%? För att folk inte kan räkna och tror det blev ett köpläge nu...

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Nja vi skall nog inte dumförklara marknaden. Dagens kurs är faktiskt en lägre värdering jämfört med fredagens sett till värdet som tillförs bolaget. Substansvärderingen är rimligare nu alltså.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej igen,
  Jag har gjort en snabb beräkning på värderingen och på 127 kronor i fredags handlades den till cirka 14,2 ggr förvaltningsresultatet.
  Idag handlas den till 12,6 ggr givet det nya antalet aktier och en proformaberäkning av förvaltresult från Norrporten.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,
  Tack för en bra blogg. Lärorikt för en novis person i sammanhanget att förstå dina tankar och analyser.

  Anser du att Castellum i detta läge är en köpvärd aktie på långsikt?

  SvaraRadera
 5. Denna justering, hur påverkar den oss som ägde aktier i bolaget men valde att inte handla teckningsrätter? Är det så att detta ras har en annan betydelse för oss än för de med teckningsrätter?

  /Jens

  SvaraRadera
 6. Har du några spekulationer om hur det skulle kunna se ut med utdelningen till nästa år? Kan den komma att sjunka nu när det är fler aktier?

  SvaraRadera
 7. Väljer man att inte teckna så får man ju en utspädning av aktien om jag fattat det rätt.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 8. Jag hoppade till lite idag när jag såg "kursfallet", men jag hade i alla fall koll på att det hängde ihop med nyemissionen. Sen hade jag ingen koll på hur mycket lägre som skulle vara rimligt.

  Tack för en väldigt tydlig och enkel förklaring. Det är fullt logiskt när du visar med siffror, men kanske inte helt självklart hur mycket aktien sjunker om man inte vet hur man ska räkna.

  SvaraRadera
 9. Hej Konte:
  Checka in min "Uppdatering 2" av inlägget. Där länkar jag till mitt inlägg med just det du efterfrågar om tänkbar utdelning nästa vår.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Som grön aktiesparare så undrar jag hur man rent faktiskt gör för att få teckna de nya aktierna som baseras på det innehav man hade i fredags? hittar bara info ATT jag kan teckna men inte hur...

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym,
  Hos Avanza finns det en flik i inloggat läge som heter "erbjudanden" och på torsdag kommer det dyka upp ett erbjudande att delta i emissionen. För oss som ägde aktien i fredags får vi möjlighet att delta via teckningsrätter.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera