lördag, maj 07, 2016

Dags att sälja Spiltan Aktiefond Investmentbolag?

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en fantastiskt fin fond sett till strategi och en rimlig fondavgift. Den har presterat bra på några års sikt, bättre än index faktiskt. För några år sedan fanns det en faktor som gav stor potential i fonden.
Nu är samma faktor istället en stor risk! Är det dags att sälja Spiltan Aktiefond Investmentbolag?


Startdatum för fonden är 2011-11-30 och sedan dess har den stigit med 136%. Att jämföra med 100% för SIXPRX (Six Portfolio Return Index).
Avgiften för fonden är 0,2% vilket är rimligt. 
Fonden har fått fem stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och anledning till det är just den rimliga avgiften och avkastningen de har visat upp.

God avkastning och toppbetyg hos Morningstar, det måste ju vara rena stjärnförvaltarna som sköter den här fonden....
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en passivt förvaltad fond där strategin är att äga de större investmentbolagen på svenska börsen i huvudsak. Investmentbolagen som grupp har slagit index på lång sikt så det är ju en fantastisk strategi fonden har, ingen tvekan om det.
Framgången för fonden beror alltså på hur andra förvaltare presterar men inte bara det. En god del av avkastningen kommer från så kallad multipelexpansion också kallat högre värdering.
I samband med att räntorna stadigt gått ned till historiskt låga nivåer har värderingen på börsen stigit, det hänger ihop. Det är inte främst detta jag syftar till när jag pratar om den högre värderingen.

Ett viktigt nyckeltal för investmentbolag är substansvärdet och det vanligaste är att de handlas med rabatt och då kallas det substansrabatt. Historiskt har den här rabatten varierat, det går upp och det går ned över tiden. Just nu är substansrabatten historiskt låg vilket betyder att investmentbolagen är historiskt dyra.
När Spiltan startade den här fonden var substansrabatten betydligt högre på investmentbolagen, Investor tex handlades till över 30% rabatt jämfört med nu då den är avsevärt lägre kring endast 15%.

Det här är inte en bestående uppvärdering, nej nej! Det är inte "nya tider" nu. Värderingen kommer fortsätta gå upp och ned och lita på mig när jag säger att vi kommer kunna handla Investor igen till över 40% substansrabatt. Det kommer ske förr eller senare.

Så nu finns det alltså en jättestor inbyggd risk i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. När substansvärderingen går ned i investmentbolagen igen kvittar det hur bra börsen osv går, de kommer prestera sämre än index. Det kommer inte ske över en natt, sådant här tar tid. Fonden kan underprestera i många år pga sjunkande substansvärdering i investmentbolagen, även om börsen är URSTARK!

Så, lägg på minnet, det är inga stjärnförvaltare i den här fonden. Att den presterat bra beror på att Investmentbolag generellt gått bra men framförallt för att dess värdering stigit. Det här är inte nya "standardvärderingen" på investmentbolagen, gå inte på det. Värderingen på investmentbolagen kommer gå ned igen och då går Spiltanfonden dåligt jämfört med index.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har varit jättebra i flera år och har blivit väldigt populär. Just nu har den cirka 65.000 st ägare hos Avanza.
Jag har slutat spara i den åt mina barn och jag har fått min fru att minska månadsparet i den.
Framåt tror jag att Nordnets superfond och Avanza Zero kommer prestera bättre. I alla fall sett i en period av nu till dagen när Investors substansrabatt är över 40% igen.
Återigen: strategin i Spiltanfonden är jättebra och den är nog hygglig att spara i på jättelång sikt men nu är den i ett läge där det kan vara bättre att spara i indexfonder utan avgift. Den stora substansrabatten i investmentbolagen som tidigare var en stor potential har nu minskat kraftigt och svängt över till en stor risk istället.


10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Då ska man inte ens köpa Investor just nu på 15 årssikt så som du resonerar? Själv har jag investor.kinnevik och ratos? Avanza Zero och LF golab indexfond är säkert bästa alternativet för alla.
  mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Jag håller med. Investmentbolag innebär ett extra lager av förvaltningsavgifter. Fondens (förvisso låga 0,2%) avgift kommer som ytterligare ett lager. Med stor substansrabatt kan det ändå löna sig men det har vi inte idag. Förmodligen beror de krympande rabatterna till stor del på Spiltans popularitet.
  Jag anser att Spiltans investment fond är bland det sämsta man kan investera i just nu, eftersom man ganska enkelt kan kopiera deras innehav direkt i bolagen istället och slippa 2 lager avgifter.

  SvaraRadera
 3. SPP Aktiefond Sverige är också ett alternativ. Låg avgift och många fler bolag än Avanza Zero, så den kan nog vara stabilare.
  Fyra stjärnor och dessutom bra hållbarhetsbetyg.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Rabatten i Investor är inte så låg som 15% just nu. Tex värderas Mölnlycke (som kommit att bli en allt större del av substansen) till en väldigt låg multipel. Rabatten är därmed lägre än vad det egentligen ser ut som. Jag planerar att köpa kommande vecka. Plockar nog in den efter utdelningen.

  Jag håller dock med dig i sak! De diskuterade detta i Fill or Kill-podden för en tid sen och hade en intressant tes att handeln i Investmentbolag sker främst av långsiktiga ägare och när Spiltans fond presterar så bra så leder det till fler insättningar vilket betyder att Spiltan då köper mer i sina innehav vilket driver upp värderingen då många ägare, som sagt är långsiktiga.

  Som som förstår det är snarare kontentan av ditt inlägg att sälja/ta det försiktigt/inte öka i samma takt i Spiltan likväl i investmentbolagen. Jag tycker dock att alla investmentbolag kan dras över en kam. Gillar man tex Investor och Kinneviks innehav tycker jag man kan köpa på. I Ivestors fall går det onoterade väldigt bra och vill man ha fina svenska bolag likt Atlas, SEB och ABB samt onoterat som inte går att köpa någon annanstans så tycker jag att man kan acceptera att rabatten inte är 40% och istället vara glad att det finns en ändå betydande rabatt. Mer tveksam till tex Latour och Melker. De är fantastiskt duktiga men värderingen där är lite väl. Melker handlas till premie. Detta blir helt fel då man själv kan bygga ihop den portföljen han har då det finns noterat.

  Trevlig helg!
  /David

  SvaraRadera
 5. Fast många fondsparare är ju rätt passiva, så frågan för de flesta blir ju vilken av Spiltan och Avanza Zero som presterar bäst över 20-40 års tid.

  SvaraRadera
 6. Fast det är inte fondspararna i Avanza Zero som driver det kursutvecklingen. Avanza Zero följer index så din fundering handlar snarare om investmentbolagen slår index över 20-40 års tid. Jag skulle bli väldigt förvånad om index slog investmentbolagen över en så lång tid.

  /David

  SvaraRadera
 7. Du har onekligen en poäng. Samtidigt tycker jag det är en viss överreaktion. Investmentbolag ger bra spridning i sig och investeringen har därför flera ben att stå på. Men de tre-fem andra investmentbolagen i fonden då? Alla har inte reagerat så starkt.

  Jag har en liten post i Spiltan genom pensionssparandet och tycker att det finns en poäng att ha kvar den på lång sikt. Såväl Investor som Kinnevik, Lundberg och MSAB har bra historik så varför välja bort detta aktivt? Det ska sägas att jag även har en post i Avanza Zero.

  SvaraRadera
 8. Har du samma ståndpunkt kring spiltan aktiefond investmentbolag idag som för 9 månader sedan?

  /Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp. Att substansrabatten i investmentbolagen kommer komma åter. Som jag skriver är det ju främst på kort sikt det är en risk att oroa sig för. Min fru har ökat sparandet i den igen.

   Mvh petrusko

   Radera