fredag, april 15, 2016

Nytt innehav; iShares International Select Dividend

Mitt senaste innehav i portföljen är den börshandlade fonden iShares International Select Dividend med ticker IDV. Det är en sorts global indexfond som använder Dow Jones EPAC Select Dividend Index som benchmark. Innehaven är från vida världen exklusive USA och utgörs av väletablerade bolag med relativt hög direktavkastning.

Så här ser geografiska spridningen ut:


Många kända bolag för oss svenskar finns i innehavslistan, bla:
AstraZeneca
Swedbank
Nordea
SEB
Fortum
TeliaSonera

Det största innehavet (som är AstraZeneca) väger cirka 3,5% vilket jag tycker är bra, det betyder en god riskspridning när inget innehav väger tyngre än så.
Avgiften för fonden är 0,5% vilket är klart rimligt för den här typen av fond.

Den här börshandlade fonden betalar utdelning kvartalsvis och vi svenskar får pengarna på våra svenska konton: januari/april/juli/oktober. På kurs kring $29,5 är direktavkastningen cirka 5,3%

Något jag gillar med IDV är att även om den handlas i dollar så är valutarisken lite neutraliserad eftersom innehaven handlas i alla möjliga valutor. Jag äger redan en annan börshandlad fond med liknande inriktning, SDIV från Global X. Skillnaden mellan dessa två är att det är mycket högre kvalitet på innehaven i IDV. SDIV har gått längre ut på riskskalan för att nå högre direktavkastning på drygt 7%.

Länk till fonden hos Avanza.

Detta är alltså en börshandlad fond, även kallad ETF från engelskans Exchange Traded Fund. Man handlar den precis som en aktie och betalar courtage vid köp och sälj.10 kommentarer:

 1. Hallå där!

  Dras det källskatt på utdelningar precis som på vilken annan utländsk aktie som helst?

  Äger du den i en ISK eller KF?

  BTW Så tycker jag din blogg är grym, en av de bästa!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Hej Pengaregn,
  Yes, det dras källskatt på den så det är bäst att ha den i en KF.
  Tack för berömmet =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Får jag ställa en fråga då du är mer kunnig på området än jag (eller dina läsare): hur ska man veta hur mycket pengar man måste pytsa in för Castellums emission? Blir lite stressad då jag inte fattar...

  SvaraRadera
 4. Hej Mia,
  Det är 6,5 miljarder kronor Castellum skall ta in via en företrädesemission. De kommer alltså be sina aktieägare i första hand om dessa pengar och det är i runda slängar en tredjedel av börsvärdet idag. Det kommer bli ungefär 1 på 3, alltså om du har 300 Castellum så får du teckningsrätter så du kan köpa 100 st. Priset är inte känt ännu utan meddelas 18/5 men det kommer vara runt i kring den nivån den handlas nu (man skall alltså inte vänta sig 20 kr lägre pris)

  Så: Dela ditt nuvarande antal på tre och resultatet är ungefär så många du kan köpa i företrädesemissionen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. 8% spread? Är inte det lite trist?

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Gick in på Avanza för att läsa lite mer om denna och ser att man förutom 0,5% i förvaltningsavgift får betala en spread på 8%. Känns inte det helt galet? Eller hur ser du på denna "extra" avgift?

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 7. Hej,

  Som svar till Daniel är spread inte en avgift utan skillnaden mellan köp och sälj. Just nu ligger den på 0,07% för IDV.

  Petrusko, varför valde du IDV över VYMI?

  Mvh

  Calle

  SvaraRadera
 8. Tack för hjälpen, har aldrig varit med om en emission så jag kände mig helt snurrig :-)

  SvaraRadera
 9. Spread på 0,07%? Var får du det ifrån?

  Från avanza:
  Köpkurs: 30,30
  Säljkurs: 27,85

  Vilket då innebär att du just i detta ögonblick tappar mellanskillnaden (8,43 %) när du väl säljer. Nu vet jag inte hur det ser ut under normala handelsdagar, men nu under helgen så är det de siffrorna som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill ha korrekt information så kolla bara spreaden när just den börsen håller öppet, annars blir det galet felaktiga siffror.

   Radera