Jag har i dagsläget över 20 stycken innehav i portföljen och det kommer snarare bli fler än att minska. Jag kallar mig själv för utdelningsinvesterare och som sådan har jag uppenbart stor fokus på utdelning. En strategi som kan ge bra totalavkastning på lång sikt men samtidigt är den inte en jakt på absolut högsta totalavkastning. Mina placeringar i fixed income tex sänker potentialen samtidigt som det är ett stabilt och pålitligt kassaflöde.
Som utdelningsinvesterare är en av anledningarna att jag gillar många innehav och en väldiversifierad portfölj att varje enskilt bolags utdelning påverkar inte min portfölj så mycket. Om ett innehav tex sänker utdelningen eller än värre, ställer in den helt så svider det inte så värstans om vikten i portföljen är tex 5%. Jämförelsevis om man arbetar med en mer fokuserad portfölj med tex fem innehav och en vikt om 20% skulle det svida desto mer.
Min strategi ger mer pålitlig total utdelning i portföljen men det kommer med en kostnad. Som jag redan nämnt minskar potentialen med fixed income och det kan man även argumentera att en mycket bred diversifiering också medför. En väl exekverad tillväxtstrategi med fokuserad portfölj kan tänkas ge högre totalavkastning.
En väldiversifierad portfölj bör innebära lägre risk och något för de flesta småsparare att överväga. Alternativt för småspararen kan man låta finanseliten sköta förvaltningen. Detta kan man faktiskt göra till en mycket låg kostnad oavsett hur små belopp man rör sig med. Jag syftar till våra fina svenska investmentbolag som historiskt presterat mycket bra och huserar mycket kompetent personal som arbetar för att växa dina pengar. Det här är något jag förespråkat i många år, att köpa ett knippe investmentbolag och kanske allra helst månadsspara i dem. Kräver i princip ingen tid och minimal kunskap.
Några investmentbolag:
Latour
Investor
Industrivärden
Creades
Ratos
Svolder
Lundbergs
Melker Schörling
Latour som jag äger har tex gett en avkastning på cirka 50.000 procent sedan börsintroduktionen i mitten av åttiotalet. Historik är ingen garanti för framtida avkastning men en god vägvisare.
Åter till diversifiering och min egen portfölj.
Jag kan tänka mig att äga betydligt fler innehav än dagens antal och jag ser många intressanta möjligheter så antalet lär vara högre i slutet av året redan. Jag söker främst utdelningshöjare eller placeringar med mycket hög och pålitlig direktavkastning.
Länk till min portfölj: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer
Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Öresund. Ratad eller bortglömd.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderatack för din kommentar. Det är nog lite både ock när det gäller Öresund. Jag gillade den förr men är osäker på vad jag tycker om den nu efter åtal och knepigt agerande av Qviberg.
Har valt att inte fundera så mycket och låter domen visa vägen.
Mvh petrusko
Isåfall borde du stryka svolder från listan också. Öresund och Qviberg är ju storägare där nu. Och sonen Johan, som också är inblandad i HQ-processen, sitter i styrelsen.
SvaraRaderaFortsätter du öka på med bolag i samma takt framöver så kan man ju snart kalla dig sveriges egen Dividend Mantra :D kommer bli en grym pengamaskin detta!
SvaraRaderaTack för ett bra inlägg!
SvaraRaderaJag resonerar precis som du när det gäller diversifiering och har för tillfället själv 23 olika aktier i depån.
Det vanliga argumentet att man som hobbyinvesterare inte klarar av att ha koll på så många aktieslag tycker jag väger rätt lätt mot att slippa allt för stora svängningar i depån - jag vill ha en stabil utelning över åren...
Mvh Chansar mest
Hej,
SvaraRaderaÄven värt att nämna Kinnevik.
Anders
Tack för alla goa kommentarer.
SvaraRaderaPengamaskinen växer i rask takt =)
Mvh petrusko
Det glädjer mig att läsa din blogg i stunder som denna !
SvaraRaderaSkönt att det finns likasinade!
Hej P, du var ju en ivrig förespråkare för Ratos en gång i tiden - sen har det som vi alla vet gått minst sagt halvdant med en del tveksamma satsningar. Själv har jag successivt ökat under de hårda tiderna och ligger i dag faktiskt plus med hänsyn taget till utdelningarna. Över 6 % i utdelning är ju egentligen sanslöst i ett bolag med trac record som Ratos har. Inwido och NCG har varit framgångsrika avyttringar. Hur ser du på utvecklingen? Ligger du kvar i Ratos idag? M v h KH
SvaraRaderaHej KH,
SvaraRaderaMin portfölj presenterar jag under fliken "Min portfölj" ovan.
Jag har ägt Ratos i bortåt 15 år och tror fortsatt på dem. I det långa loppet är det bara ett litet jack i kurvan, de senaste årens tråkiga kursutveckling.
Mvh petrusko
Hej, jag undrar en sak. Dessa investmentbolag (vissa av dom iaf) finns ju Spiltan Aktiefond Investmentbolag, men hur fungerar det egentligen när utdelningen återinvesteras automatiskt? Ökar min andel i fonden? Ex från 10 andelar till 12 andelar? För i så sätt skulle man ju kunna sälja dessa 2 andelar som återinvesteringen gett och få utdelningen på samma sätt som om man ägt själva aktierna direkt. Eller är det enbart själva värdet av andelarna som ökar i fonden?
SvaraRaderaFörstår du vad jag menar eller var det otydligt? :) Jag är som sagt mest nyfiken på hur jag påverkas av att utdelningar återinvesteras direkt i en fond, och hur jag märker att mitt värde har ökat :)
MVH
A
Hej A,
SvaraRaderaUtdelningar ökar värdet på dina fondandelar. Tex i Spiltan. Du får inte fler andelar.
Mvh petrusko
Hej, vad tycker du om Creades nu? fortfarande hög premie. Men när kan mna gå ini det bolaget. Är ju alltid hög premie tycker jag :(
SvaraRaderaTjena Kane84,
RaderaJa det är premie i Creades fortsatt och jag tycker inte bolaget är värt att betala ett så högt pris. Creades är inte dåligt men det är ett väldigt speciellt case eftersom halva substansvärdet utgörs av Avanza. Är man så attans sugen på Creades kan man hellre köpa Avanza direkt och skippa premien i Creades som bara gör det dyrare för en.
Utöver Avanza är det lite smått och gott i Creades och vill man ha lite sådant kan man komplettera med någon sorts småbolagsfond eller investmentbolaget Svolder som gör sin grej bra och kan vara värd en liten premie om 0-5 procent.
Att köpa Avanza till premie via Creades går fetbort.
Mvh petrusko