torsdag, maj 07, 2015

Johnson & Johnson for the win!

Johnson & Johnson grundades 1886 av de tre bröderna Johnson. De uppfann och gav ut bla förstahjälpen kittet som snabbt blev mycket populärt på den tiden. Under bolagets långa historia har man skapat många bra produkter, det är tex Johnson & Johnson som skapade första mensskyddet vilket blev en dundersuccé.

Bolaget har tre huvudsakliga affärsområden vilka är följande:

Consumer Healthcare: Här ingår produkter som Listerine, Natusan mfl. Jag har radat upp ett gäng bilder längst ned i detta inlägg på produkter som ingår i detta område. Man är sjätte störst i världen inom området.

Medical Devices: Detta består av alla möjliga sorters apparater som behövs på tex ett sjukhus för undersökningar och behandling. Bolaget är störst i världen på denna typ av apparater.

Pharmaceuticals: Läkemedel helt enkelt. Johnson & Johnson är femte störst i världen på läkemedel.

Johnson & Johnson har inte bara lång historik som bolag, de har även lång historik som ett jättebra bolag! De har ökat vinsten varje enskilt år i 31 år i följd. De har höjt utdelningen varje år i 53 år på raken. Inte många bolag som uppnår samma kaliber.

Utdelningen betalas kvartalsvis och höjdes nyligen till $0,75 per kvartal. Utdelningsmånader är: mars, juni, september och december. På nuvarande kurs om $99,81 är direktavkastningen ca 3%. Historiskt har utdelningstillväxten legat stadigt kring 7% per år vilket i det långa loppet är en stark faktor till god totalavkastning. När utdelningen blir högre så följer aktiekursen med upp också, förr eller senare.

För innevarande år (2015) är analytikers prognos en VPA om $6,14 vilket ger p/e 16,2 på kursen $99,81. Det tycker jag är en mycket attraktiv värdering på ett bolag med så här fin historik och god outlook. För 2014 var vinsten per aktie (VPA) $5,7 och om den för 2015 landar på analytikernas prognos innebär det en vinsttillväxt om knappt 8%.

Johnson & Johnson har en mycket stark finansiell ställning och har högsta möjliga kredit rating om AAA. Bolagets verksamhet är inte konjunkturkänslig och den är dessutom väl diversifierad vilket jag gillar starkt. Det här är ett jättefint bolag man vill äga för alltid!

Kolla in vad mer jag har i portföljen utöver Johnson & Johnson: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html

Nedan bilder på några av Johnson & Johnsons konsumentprodukter. Treo är JNJs produkt men marknadsförs och säljs i Sverige av Meda.

6 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg om ett bolag som jag i allra högst grad är intresserad av att köpa. "Tyvärr" följer jag en strikt plan som innebär att jag endast gör ett köp i USA per månad vilket är i mars så jag får vänta lite...

  SvaraRadera
 2. Hur tänker du kring valutaväxlingen till usd? Struntar du i den och tänker bara långsiktigt?

  SvaraRadera
 3. Tankar kring valutan är för kortsiktiga.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra blogg! Jag funderar på att utöka mitt innehav i Johnson & Johnson, men vet inte när man måste äga aktien för att få utdelningen i september. Har hittat sidan http://www.investor.jnj.com/divhistory.cfm. Payable är utbetalningsdatum har jag förstått men vad betyder Ex-dividend och Record?

  SvaraRadera
 5. Hej anonym,
  För att veta när man måste äga aktien är det Ex date eller Ex-dividend som du skriver man skall hålla koll på. Det är första datumet som aktien handlas utan rätt till utdelning. För JNJ är nästa Ex-date fredag 21/8 och för att ha rätt till utdelningen måste man äga aktien vid stängning dagen innan.

  Så om man äger JNJ torsdagen 20/8 så får man utdelningen i september.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hur räknar jag ut direktavkastningen här? Det finns fler utbetalningar och jag har inga preferensaktier. Det står att utdelningen ligger på 0,75, och jag förmodar att det är den ordinarie. Men hur många gånger betalas den ut, och hur räknar jag?

  SvaraRadera