fredag, oktober 24, 2014

petrusko väljer prislista hos Avanza

Som jag var tidigt ute och bloggade om så uppdaterade Avanza sitt erbjudande igår kväll.
Jag noterade det då jag såg att jag helt plötsligt hade en jättehög ränta på mitt aktielån, ca 5,65% mot ca 3% tidigare.
Tidigare hade jag förutsättningar/prislista motsvarande PRO3/Unga Aktiesparare. Detta innebar 1,7%/3,1% ränta på superlån/vanligt aktielån. Minicourtaget var 29 kr och rörligt kring 0,05%. Detta är riktigt fina villkor.

Jag har nu funderat färdigt och kommit fram till att jag testar Avanza Mini. Jag har redan sålt av lite Sandvik för att få ner belåningen till superlånet igen som numera är ca 1,95% ränta för mig, det är ok.
När det kommer till courtaget har jag kommit fram till att jag tidigare gjorde en hel del affärer som skulle vara "billigare" med mini-villkor men också att jag med de nya villkoren kommer göra ännu mindre affärer som tidigare inte varit möjliga pga att courtaget ätit upp för stor del. En stor nackdel blir dock när jag gör större affärer så blir de tokdyra. Turligt nog gör jag sällan stora omplaceringar osv och nyemissioner som står för en god del av mina större affärer är ju courtagefria.

Villkoren för USA-handel blir ingen större skillnad. Det rörliga har ingen direkt betydelse då jag sällan köper för över 5000$ åt gången. Skulle jag vilja sälja 100% av ett innehav däremot kan det bli svettigt men då har man ju möjligheten att byta till annan prislista.

Nu har jag alltså Avanza mini och med det helt nya möjligheter att återinvestera mina utdelningar som kommer flera gånger i månaden. Jag har redan börjat fantisera om alla fina småköp jag kommer höra.

8 kommentarer:

 1. Riktigt bra för småsparare som är långsiktiga detta!

  Strategin att köpa mindre poster utspritt över tiden blir billigare.

  Nackdelen är sälj av att större innehav men i teorin kan man ju byta depåklass den månaden givet att det inte är något man gör ofta.

  Tänk målsparande och byte av klass månad innan kapitalisering

  SvaraRadera
 2. Hej Stefan,
  tack för din kommentar.
  Ja precis, regelbundna inköp och om/när man behöver sälja då byter man klass som du säger. Jag kommer göra väldigt många fler affärer nu vs tidigare.

  Jag som tycker det är så kul att köpa aktier, nu kan jag köpa ännu oftare. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag är baskund hos Avanza guldnivå

  Jag får cirka 50K i vår i utdelning i ISK under april och maj som ska återinvesteras...vad bör jag välja?

  SvaraRadera
 4. Testar minsta nivån jag med nu. Har haft deras "tidigare" mini-konto och ett vanligt tidigare, men nu så ska jag köra allt på mini-nivån och enligt mina beräkningar kommer jag spara på det.

  Särskilt eftersom det är roligt, också. Man kan köpa för hundralappar nästan dagligen nu utan att det påverkar särskilt mycket.

  Lets do this! Ska bli sjukt kul!

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Vad du skall välja beror på hur stora köp/sälj du oftast gör. Om du oftast gör affärer under ca 15500 kr så blir Mini bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Framtidsinv:
  Huvudet på spiken, det skall bli roligt det här, att köpa oftare. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Jäkla synd att det inte gäller USA-aktier med. Skulle tro att det bli biligare inom några år i alla fall. Om Robin Hood med gratis courtage kommer hit så kommer jag byta. Minst en halv miljon har signat upp sig för den gratisgrejen i USA. Vet inte om vi kan använda den som svenskar sen eller inte, tror den går igång 2016.

  SvaraRadera
 8. Hej Sandmann,
  Oja, lägre minicourtage på USA-handel skulle sitta riktigt fint.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera