Jag har ägt Axfood under lejonparten av de senaste 20 åren. När värderingen blev fullständigt orimlig för några år sedan valde jag att avyttra innehavet. Det "sved" lite då jag egentligen helst bara vill äga bolaget i långa loppet men det var för bra tillfälle att låta bli. Jag stod utanför i ett par år och förra sommaren började jag köpa in mig igen.
Det var i juni 2024 som värderingen i Axfood gick under nivån att vara galet hög. Jag började köpa smått medan värderingen var i högsta laget och senare när den gick ned än mer dunkade jag in desto mer. Nu utgör Axfood kring 4 procent av portföljen och under det senaste året har jag fått kring 15 procent totalavkastning på mitt innehav.
Jag har funderat kring det här agerandet och framåt har jag för avsikt att försöka undvika att göra så där. Det är lätt att säga innan och hanteras case till case förstås men jag vill försöka se till en lång investeringshorisont och avstå att försöka göra sådana där omplaceringar. På lång sikt tenderar aktiekurser att utvecklas med stigande omsättning och vinst. Om utgångsläget är ifrån en skyhög värdering blir potentialen lägre dock.
Egentligen var det en annan grej jag tänkte skriva om men när jag gjorde lite research för det där andra insåg jag att det är 1 år sedan ungefär som jag köpte in mig i Axfood igen. Men nu till det där andra och jag håller mig mycket kort då det snarare blev ett litet sidospår i det här inlägget.
Kvartalsrapporter är kortsiktigt brus. Med en mycket lång investeringshorisont i stora sunda bolag kan man med fördel huvudsakligen titta i årsrapporter och då se till utvecklingen över flera år. Först behöver man så klart förvissa sig om bolagets excellens och potential framåt. Har man tro och ser potential kan man titta på de stora rörelserna. Så här: År 2015 omsatte Axfood 41,2 miljarder kronor. Året därefter vart det mer och året efter det än mer och 2018 var omsättningen 48 miljarder kronor. 2021 var Axfoods omsättning 57,9 miljarder kronor och för 2024 rapporterade bolaget 84 miljarder kronor i omsättning. År 2015 var vinst per aktie 6,48 kronor medan den 2024 blev 10,16 kronor.
När man tittar över en längre period om 5-10 år får man en bättre helhetsbild och en tanke om långsiktiga utvecklingen. Varje enskilt år blir inte heller avgörande. Nästan så det också är kortsiktigt brus, ett enskilt år.
Den här approachen funkar på flera typer av bolag osv men det är lättare att undvika gå på nitar om man håller sig till stora stadiga bolag. Ju mindre bolag och ju större variationer osv desto mer krävs det av den där bolagsanalysen som ger dig tro om potential. Om man äger stora stadiga bolag som tex Sandvik eller Atlas Copco så behöver man nog inte bli så nojig om ett enstaka år blir svagt. Så länge den långsiktiga potentialen osv är god för bolaget.
Jag tänker att i såna här stabila företag så är min plan att äga "för alltid" men om värderingen springer iväg så kommer jag sälja merparten för att köpa in när priset kommit ner.
SvaraRaderaÄr man intresserad av aktier och att förvalta sitt eget kapital på börsen så är det givet att man vågar ta hem vinster när tillfälle ges eller när man anser att ett bolags aktie har blivit för dyr. Sedan är det roligt att bevaka samma bolags aktie och så är det också väldigt bra att man i kursgrafen kan se när man sålde och när man köpte aktier. Axfood är inget bolag som jag bryr mig särskilt mycket om då jag föredrar att köpa värdepapper som har minst 5-6% i utdelning oavsett om jag vill äga värdepappret på kort sikt för att göra en kursvinst eller på lång sikt och få utdelningar varje månad för jag gillar månadsutdelning. Jag är väldigt bra på att räkna och jag har kommit fram till att jag helst skulle vilja ha utdelning varje dag eller varje vecka från T.ex en ETF, det kan vara något för Avanza att starta en egen ETF med utdelningar som är minst 6-8% i DA och utdelning varje fredag för har man ordning och reda på sina utdelningar så vill man ha utdelningar varje fredag eller hur....???!!!Ha en trevlig helg!Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaAnser att du Petrusko är en av våra bästa bloggaremed djup kompetens. Olika investeringsstrategier där det är tydligt att du Petrusko satsar på hög totalavkastning över tid till låg risk (försiktig general). Finns flera sätt att räkna och i detta forum finns det flera högutbildade som läst avancerad matematik...
RaderaGodmorgon Petrusko
SvaraRaderaJag har övergett aktier och lägger pengarna i fonder och ETF:er istället. Känns helt klart skönare för både kropp och själ 😀
Tackar för all info du delar med dig och uppskattar det verkligen.
Har en fråga kring Carnegie Strategifond D : Hur dyr är den egentligen i förhållande till att "köpa på sig alla innehav för diversifiering" under 10 års tid i ett verkligt scenario? Svår fråga men gör man avgifts kontrollen på Avanza skulle det kosta 24,000 av ens vinst om det blir en snitt ökning på 6% per år om man har 100,000 investerat. Det skulle motsvara lite höftat, om man vill följa deras portfölj och kopiera innehaven typ 6000 i Investor, 2500 i Atlas Copco, 2000 i Handelsbanken och 1200 i Axfood samt ett rejält bra räntekonto på 40,000. Inga exakta siffror men hoppas du är med i hur jag tänker.
Kan då dessa småsummor i varje bolag komma i närheten av vad Carnegie delar ut per år (ca 4000 på 100,000) då man som privatperson har svårt att få vettig ränta på resterande pengar i räntor/obligationer?
Jag tror, vet inte förens om 10 år ifall min investering kommer vara bättre i Carnegie Strategifond D än om jag ägde bolagen var för sig under samma tid.
Trevlig helg
Har du koll på avgifterna när du handlar så tät. Jag antar att du köper i väldig små mängder när det är så pass många ggr. Då de totala avgifter kan lätt trissa upp köpkursen. Jag skulle hellre ha köpt i färre antal ggr och med bestämda etapper, dvs rör aktien inte mer än en viss intervall och står i samma bana, då gör jag ingenting. Men går aktien ner tillräcklig som når en viss nivå, då slår till. Mvh
SvaraRadera