Jag har skrivit om konceptet tidigare; "Income investing" som det kallas i USA. Att investera för att generera en regelbunden inkomst. Vad man gör med inkomsten är olika men beroende på livssituation är det inte ovanligt att man använder den till att boosta sin ordinarie inkomst. Som vanligt skall man inte ha pengar man inte kan avvara på börsen. Om man har slantarna och kan tänka sig att investera dem på börsen så är det här en av många olika strategier man kan välja.
För att hålla nere risken är ett rimligt val fonder framför enskilda aktier. Då slipper man bolagsrisken som är förknippad med en sådan direktinvestering. Det är heller inte lika tidskrävande att investera i fonder.
Nedan är kort info om 2 fonder som pyntar utdelning varje månad.
Montrose Global Monthly Dividend ETF. Det här är en börshandlad fond som ger exponering i globalindex. Bolag från stora delar av världen vilket ger en bred riskspridning. Fonden pyntar 6 procent direktavkastning per år och för att generera den där utdelningen använder de sig av optioner. De där optionerna ger en garanterad intäkt till fonden som de i sin tur delar ut till andelsägarna. En nackdel med sådana optioner är att man går miste om en liten del av kurspotentialen. Man får alltså lite sämre totalavkastning än globalindex. Ett pris man får betala för den pålitliga utdelningen om 6 procent per år. Utdelningen betalas en dryg vecka in i varje månad. Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2025/02/montrose-global-monthly-dividend-msci.html
Carnegie Strategifond D. Det här är en fond med extra låg risk. Den innehåller cirka 60 procent svenska aktier i stora sunda bolag och 40 procent obligationer. De där obligationerna är mindre riskfyllda än aktier och tar ned risknivån i den här fonden. Trots den lägre risknivån har de lyckats prestera en mycket god avkastning historiskt. På 1,3 och 5 år har den här fonden genererat ungefär samma avkastning som en vanlig svensk indexfond (SEB Sverige Indexnära per 13 maj 2025). En nackdel med den här fonden är att avgiften är förhållandevis hög, cirka 1,6 procent. Den goda historiska prestandan jag nämnde är dock efter avgift så den har ju presterat avgiften till trots. Det får var och en resonera på sitt sätt om avgiften. Fonden pyntar 0,4 kronor utdelning per månad vilket summerar till 4,8 kronor totalt. Andelskursen är just nu cirka 120 kronor vilket innebär att direktavkastningen är 4 procent i fonden. Läs mitt inlägg med mer info om Carnegie Strategifond D: https://petrusko.blogspot.com/2024/07/carnegie-strategifond-d-cash-utdelning.html
Tack för det! En fördel med Montrose-ETFn är ju faktiskt att med stigande börs så ökar ju också utdelningen. Tycker den är bra på det viset om man söker utdelning som ökar över tid givet att börsen också går upp i långa loppet.
SvaraRaderaHej Jonas,
RaderaJa det är en bra feature som du nämner. Globalindex stiger över tid och så bör även Montrose-fondens NAV göra. Utdelningen bör då bli högre i kronor mätt över tid. På kort sikt går det lite upp och ned men i längre perspektivet stiger det.
Mvh petrusko
Apropå Montrose, har du fått utdelning för maj? Såg att den tidigare har kommit runt 8-10:e i månaden.
SvaraRaderaTjena, den kommer lite senare den här månaden, imorgon tror jag.
RaderaMvh petrusko
Idag dök min utdelning från Montrose upp. Har handelsbanken
RaderaMed vänlig hälsning,
Martin
Rackarns att avgiften är så hög på Carnegie fonden, hade de halverat den till 0.7 eller 0.8 (som fortfarande är ganska mycket) så hade jag köpt den direkt. Jag hade gärna velat ha en månadsutdelande fond med så låg risk, den har ju ändå presterat bra som du säger. =)
SvaraRaderaOm fonden betalar ut en gång per kvartal är det väl bara att sätta in pengarna på ett räntebärande konto - och ta ut en tredjedel varje månad? Då får man ju ett regelbundet, månadsvisa, tillskott i sin ekonomi
SvaraRaderaPå samma sätt om fonden/aktien betala ut en gång per år: ja då sätter man in pengarna på ett räntebärande konto - och ta ut en tolftedel varje månad.
Är det något jag missförstått här, något pedagogiskt eller så?
Blir mycket extra admin med den metoden. Vill man dessutom återinvestera utdelningen direkt är det bättre få pengar varje månad direkt in på sitt ISK/KF, så man kan tajma köpen allt eftersom.
RaderaInget nytt om strategi fonden på SAVR ?
SvaraRaderaTjena,
RaderaNej tyvärr.
Mvh petrusko
Helt missat att alla JPM's covered call fonder delar ut varje månad. Hur ser deras strategi ut i jämförelse med iShares motsvarigheter som delar ut kvartalsvis?
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaVarför väljer man Montrose framom JEPQ, JEQP eller WINC?
Utan att vara speciellt insatt i detaljerna kring just Montrose så känns 6% utdelning i klenaste laget för denna typ av investering.
Tjena,
RaderaDet är upp till var och en att välja och resonera. Alla tycker inte samma men oavsett är ett par fördelar med Montrose följande:
Den handlas i SEK och det finns god och lätthanterlig dokumentation/info om den.
Den har en pålitlig utdelning om 6 procent. Man vet vad man får (medan det varierar vida i JPMorgans fonder månad till månad).
Själv gillar jag bägge koncepten men i det här inlägget valde jag att lyfta fram två fonder som är enkla och har pålitlig utdelning.
Mvh petrusko
Icke att förglömma: man slipper valutaväxlingsavgiften.
RaderaHar Carnegie Strategi D hos Levler. Det som är ett stort plus där är rabatten på fondavgifterna och den pålitliga utdelningen.
SvaraRaderaUtdelningen kommer samma dag som Carnegie delar ut. Annat är det hos Avanza där man inte vet när utdelningen kommer. Det tycker iallafall jag gör att Avanza faller bort. Men visst dom har större utbud och bättre plattform. Men i Avanzas fall ser jag det som om löneutbetalningarna som ska ske den 25:e kanske kommer den 10:e månaden efter. Och efter påstötningar. Det är för mi ett stort minus