Investmentbolaget Öresund

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

För många år sedan var Investmentbolaget Öresund det bästa och hetaste bland investmentbolag. De presterade mäktig avkastning och värderades högt på börsen. Nu har de tyvärr i många år dragits med svag prestanda. Vissa år har varit genomusla och långt efter börsindex. Ingen tycker att Öresund är fantastiskt längre men kanske man kan se något i bolaget ändå.

Öresunds innehav är ganska defensiva i form av storbankerna Handelsbanken och SEB. Det är kycklingar i Scandi Standard det är service och försäljning av bilar i Bilia. Där är fastighetsbolag och där är säkerhet via Securitas mm.

De pyntar en stor utdelning som inte täcks av de utdelningar de tar emot men det är ingen big deal. Där är en skatteteknisk sak för investmentbolag som gör att man minimerar skatt om man distribuerar vidare de utdelningar investmentbolaget tar emot. Ja det finns flera "ifs and buts" i den regeln som inverkar men i det här inlägget kan vi kortfattat beskriva regeln så. Öresund skickar med råge vidare de utdelningar de tar emot och har därmed minimerat skatt. Om man pyntar mer i utdelning än de utdelningar man tar emot så påverkar det tillväxten av kapitalet i bolaget. Om Öresunds portfölj utvecklas starkt kommer den således ge stöd åt utdelningen och växa över tid. Nu har inte Öresunds portfölj gått så bra sett över många år men man kan anse att den åtminstone bär upp den stora utdelningen. På 5 år har aktiekursen Stigit knappt vilket är ett tecken på att värdet i portföljen inte växt värst mycket mer än att det ger stöd åt den utdelning bolaget pyntar.

Under det här året pyntar Öresund 7 kronor utdelning fördelat på 3,5 kronor i våras och 3,5 kronor nu i oktober. På kursen 123 kronor innebär det en direktavkastning om 5,7 procent.

Idag släppte Öresund rapport för 9 månader 2024 där de presterade en avkastning om 10,5 procent. Att jämföra med SIXRX som steg med 15,2 procent. De rapporterar ett resultat per aktie om 10,74 kronor och för ett investmentbolag är det där resultatet den avkastning som portföljen genererat. En avkastning som åtminstone täcker utdelningen på 7 kronor.

Mats Qviberg är storägare och Styrelseordförande i Öresund. Han gillar utdelningar och man kan anta att de kommer köra vidare med en hög utdelning. En utdelning som de i flera år har höjt en liten slurk över tid. Från 6 kronor till 6,5 kronor till 6,8 kronor till 7 kronor. Med det mönstret torde vi se 7,2 kronor inom några år. Det där är ren spekulation från min sida förstås. Bolagets utdelningspolicy är i runda slängar att de ska pynta minst så mycket att de inte behöver betala onödigt mycket i skatt.

Över tid kan man hoppas och anta att Öresund fortsätter att generera så pass avkastning att de täcker den stora utdelningen. Den som investerar i preffar och D-aktier och därmed nöjer sig med en begränsad avkastning kanske kan se något i Öresund. Så länge de fortsätter med sin höga utdelning kan den vara ett komplement i en portfölj med preffar osv. Där finns inga garantier att Öresund alltid pyntar fet utdelning men man kan anta att de gör det och om det förändras kan man placera i annat om man önskar. Ingen big deal det heller.

Öresund är inget för den som jagar mäktig avkastning men alla är inte ute efter att slå börsindex i varje enskild investering. Tänk bara på alla som investerar i obligationer och preferensaktier eller telekomaktier. De är allihop medvetna om att en sådan investering genererar lägre avkastning än breda börsindex. 

Länk till Öresund hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Investmentbolaget Öresund

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. För många år sedan var Investmentbolaget Öresund det bästa och hetaste bland investmen...