Axfood Q3 2024

 


Idag släppte Axfood sin rapport för det tredje kvartalet 2024. När värderingen redan är skyhög precis på gränsen till på tok för hög ja då behöver man leverera starkt. Nu kom rapporten in på svaga sidan med en tillväxt "bara" i linje med marknaden i övrigt. Axfood och Willys i synnerhet har med sitt lågprisfokus växt snabbare än marknaden historiskt. 

Det tenderar att bli stora kursrörelser när bolag med skyhög värdering levererar en rapport som inte riktigt är i linje med prestandan man förväntar sig för den höga värderingen. Axfood är ned cirka 7 procent på börsen i skrivande stund. Det har tagit ned värderingen en bit till mindre utmanande nivå. Axfood är fortfarande högt värderad men mindre skyhögt. Jag gillar Axfood här strax över 250 kronor där den har lite höjd upp till gränsen för tokiga nivåer (för dyr).

Resultat per aktie i kvartalet blev 3,26 kronor (3,38 kronor Q3 2023).

Omsättningen totalt för koncernen blev 20,9 miljarder (20,3 miljarder).

Den nya logistikcentralen har ökat kostnader men det är väntat. De börjar nu trimma in mer volym där och på sikt väntas det ge kostnadsbesparingar. Effektiv logistik är en avgörande faktor i all form av handel varpå den här satsningen är klart rimlig.

Nedgången i Axfoods aktiekurs idag tycker jag är rimlig. Värderingen var precis på gränsen till för hög och nu är den lite rimligare. Jag ser hellre att kursen stiger i maklig takt på lång sikt drivet av bolagets prestanda snarare än multipelexpansion. Axfood brukar vara högt värderad men det finns ju gränser för allt och nyligen gick den under gränsen för "FÖR hög" varpå jag började köpa. Nu har den gått ned ytterligare en bit och värderingen är därmed mindre ansträngd, bara hög helt enkelt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Axfood Q3 2024

  Idag släppte Axfood sin rapport för det tredje kvartalet 2024. När värderingen redan är skyhög precis på gränsen till på tok för hög ja då...