Atlas Copco B -4,44 procent

 


Det Nederländska halvledarbolaget ASML släppte sin rapport idag (en dag tidigt utan förklaring) och det var dyster läsning. Kortfattat så pekar 2024 och 2025 på att landa svagare än de tidigare guidat och orderingången var mycket svag.

Det här har fått många relaterade bolag världen över att backa på börsen idag. Atlas Copco som är en underleverantör i sektorn backade 4,44 procent på Stockholmsbörsen idag. Atlas släpper sin egna Q3-rapport den 23 oktober.

Jag passade på att köpa fler Atlas Copco idag och fick in dem till ett snitt om drygt 166 kronor. Om det är smart eller inte baserat på kommande kvartalsrapporten är inget jag bryr mig om. Jag har betalat ett högt men inte orimligt pris för ett fantastiskt bolag. Sett över många års sikt tror jag en investering i Atlas Copco kommer betala sig väl. Atlas har en hög avkastning på eget kapital om över 30 procent och ett 5-års snitt om 31,3 procent. De växer vinsten över tid, organiskt samt via förvärv. Förvärv som de framstår mäkta skickliga på. De förvärvar mängder med bolag varje år och allt som oftast går de rakt in i verksamheten och bidrar till den fina prestandan.

Kanske går Atlas svagt på börsen en tid, kanske inte. Det är svårt att sia om kursutveckling enstaka kvartal men på lång sikt som flera år tenderar aktiekursen spegla den underliggande prestandan i bolaget. Sedan kan förändring i värdering göra stor skillnad men där har jag ingen anledning att oroa mig. Atlas Copco är högt värderat för att de är fantastiska. Den dagen de inte är fantastiska längre så förtjänar de inte en hög multipel längre. Det är min tro att Atlas Copco är fantastiskt långt in i framtiden.

Jag sålde lite Sagax D för att kunna köpa mer Atlas Copco. Det är stor skillnad i direktavkastning på de två men sett till totalavkastning har Atlas Copco stor potential medan Sagax D är begränsad.

Atlas Copco är förövrigt den främsta faktorn varför investmentbolaget Investor presterat så god avkastning på lång sikt. Det är fantastiska Atlas Copco som presterat så järnspikarns bra att de genererat mäktig avkastning år ut och in åt Investor och alla andra ägare också för den delen.

2 kommentarer:

  1. Jag passade på också och köpte flera aktier. Man får valuta för sina pengar när man investerar i Atlas Copco.

    SvaraRadera
  2. Japp! Då är det väl bara att köpa på röda dagar och sälja på blå. Vill man inte stoppa mellanskillnaden i byxfickan så finns det väl alltid en kursmässigt nedtryckt bank i Italien att stoppa in pengar i.
    MvH Lars

    SvaraRadera

Axfoods köp av City Gross godkänt av Konkurrensverket

  Nu ikväll skickade Axfood precis ut ett pressmeddelande om att Konkurrensverket godkänt dess köp av City Gross. Jag äger Axfood och ja det...