Axfoods köp av City Gross godkänt av Konkurrensverket

 


Nu ikväll skickade Axfood precis ut ett pressmeddelande om att Konkurrensverket godkänt dess köp av City Gross. Jag äger Axfood och ja det är väl både bu och bä det här. På lång sikt blir det nog bra även för mig som ägare. City Gross går dåligt och det är inte ett fantastiskt bolag. De har en lite luddig profil och de har inget bra erbjudande. Enligt min uppfattning förstås. 

Konsumenten är vinnaren här i första hand. Axfood behöver stärka upp City Gross erbjudande och via köpet tar de upp konkurrensen med ICA på en ny front. City Gross koncept är "stormarknad" och där har Axfood ingen närvaro tidigare. Tänk dig ICA Maxi som säljer stekpannor, jeans, leksaker mm utöver matvaror, det är stormarknad.

Ja City Gross går med förlust idag och de har dåliga priser men här kan Axfood göra sitt. Se över och stärka priserbjudandet, sortiment, dra ned på overhead-kostnader osv.

Axfood får nog ordning på City Gross på lång sikt. Initialt kommer det försämra Axfoods prestanda men det får det vara värt för att räkna hem större vinster i långa loppet.

Så här säger Simone Margulies, vd och koncernchef för Axfood i ett pressmeddelande: 

"Dagens besked från Konkurrensverket är glädjande och innebär att vi inom kort kan påbörja arbetet med att utveckla och stärka City Gross. Det här är en affär som är bra för såväl Axfood som City Gross, och den gagnar även Sveriges konsumenter. Vi ser fram emot att med vårt kunnande och vår erfarenhet bidra till att skapa ännu bättre förutsättningar för City Gross att utmana, och stärka sin position och konkurrensen inom stormarknadssegmentet"

Den 11 juni tillkännagav Axfood att ett avtal ingåtts med Bergendahl Food Holding ("Bergendahls") om att förvärva en andel motsvarande 90,1 procent av aktierna i City Gross Sverige AB ("City Gross"), vilket innebär att Axfood ökar ägandet i City Gross från nuvarande 9,9 procent till 100 procent. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor på kassa- och skuldfri bas och förvärvet finansieras genom en kombination av befintlig kassa och kreditfaciliteter. Förvärvet ger Axfood en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet och ökar därmed koncernens närvaro och räckvidd. Förvärvet förväntas bidra positivt till Axfoods resultat per aktie senast 2026.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Axfoods köp av City Gross godkänt av Konkurrensverket

  Nu ikväll skickade Axfood precis ut ett pressmeddelande om att Konkurrensverket godkänt dess köp av City Gross. Jag äger Axfood och ja det...