2 års förändringsarbete av portföljen

 


För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investeringar som fonder i portföljen. Som ett led i en strävan om att hålla nere risk. Jag har ett styrdokument för mina investeringar och för två år sedan identifierade jag att jag år efter år medvetet/omedvetet inte levererat på just det där målet; att låta breda investeringar utgöra en mycket större andel av portföljen.

Länk till ett inlägg jag skrev om saken i februari 2022: https://petrusko.blogspot.com/2022/02/paborjat-en-forandring-i-portfoljen.html

Där och då bestämde jag mig för att ta tag i saken och inte tillåta mig fortsätta ignorera det där målet. Utan att sätta ett exakt tidsspann såg jag nog ändå framför mig att det skulle ta några år att komma till en rimlig nivå att blicka framåt med. 

Jag började med att kicka ut några mindre bolag för att omplacera. Över tid har jag sedan premierat investeringar i fonder när jag gjort omplaceringar och när jag återinvesterat utdelningar. Det har inte enbart blivit fonder men till en mycket högre grad. Om det var rätt att kicka ut några mindre bolag där för ett par år sedan det är nog tveksamt. Jag kom igång på rätt spår och jag är ändå nöjd med att jag nu tagit mig till en nivå där jag kan känna att jag levererat på det här viktiga målet för portföljen. Jag kickade bland annat ut Epiroc som är ett fint bolag jag gärna äger men det är inte värre än att jag kan köpa in mig igen.

Min portfölj har jag byggt upp via investeringar i aktier under en period om över 30 år. Sedan slutet av 90-talet har jag haft min nuvarande strategi med fokus på utdelningsaktier. På senare år har jag lagt mer fokus på att bevara värde. Med andra ord ett fokus på att inte söla bort portföljen. Där har jag identifierat ett par risker som talar för breda investeringar som fonder. Dels är det bolagsrisk som handlar om något som kan hända i ett enskilt bolag. Något oförutsett kan inträffa och värdet i ett bolag kan snabbt gå ned med liten eller ingen chans att fullt repa sig. Den andra faktorn är mig själv som risk. Jag kan ha fel i min analys, via otur, inkompetens, slarv osv.

Som jag skrivit om tidigare har jag valt den börshandlade fonden  Xact Norden Högutdelande som "core-innehav" i portföljen. Den utgör en mycket stor del om cirka 45 procent i dagsläget. Fonden innehåller 45 stycken nordiska utdelningsaktier med okej spridning över sektorer osv. Den innehåller den typen av bolag jag normalt investerar i och är en rimlig stadig grund i min portfölj. Läs mitt inlägg om konceptet core-innehav och varför det kan vara bra: https://petrusko.blogspot.com/2024/08/core-holdings-och-varfor-du-bor.html

Nu är jag som sagt i ett läge där jag kan bocka av leverans på det där målet om en högre grad fonder i portföljen. Utöver det där målet har jag ett mål om bred diversifiering. Jag har mål om hur tungt enskilda aktier får väga i portföljen, normalt viktar jag inte tyngre än 1-3 procent. AP7 och Norska oljefonden är förebilder i den här aspekten. De har cirka 3000 respektive 9000 innehav i portföljen. En bred diversifiering är en viktig nyckel för långsiktig framgång på börsen. Att bevaka bolag är dock tidskrävande men turligt nog behöver jag inte bevaka tusentals utan snarare några tiotal.

Jag investerar fortsatt i enskilda aktier, det är ju det jag älskar men jag rör mig med mindre kapital i de investeringarna nu. Det är varken mer eller mindre kul att investera i aktier sett till belopp jag investerar. Aktier är mitt främsta intresse och jag tycker det är rackarns kul. Att ha en stadig grund i portföljen med breda fonder är ett smart val oavsett var man är i sin investeringsresa. Om man är ny på börsen eller om man är en gammal räv som jag nu blivit.

Min portfölj med aktuella innehav håller jag alltid uppdaterad på sidan "Min portfölj". En gång per år siktar jag på att lägga upp ett inlägg med aktuell fördelning av de olika innehaven. Nästa sådana tillfälle siktar jag på att det blir i december i år.

20 kommentarer:

  1. Det kanske ändå inte spelar någon roll om globalisterna får som de vill...
    https://www.youtube.com/watch?v=dk3AVceraTI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eh verkligen? Släpp inte in allt petrusko...

      Radera
    2. Jag har inte kollat videon men antar att du gjort det. Är det något olämpligt? Konstiga länkar brukar jag inte släppa igenom men jag tänkte att Youtube var okej och att de har sina egna regler och filter.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag måste säga att jag gillar herrns filosofi och strategi! Bra jobbat!

    Jag själv investerar enbart i fonder. Inte för att jag ogillar enskilda aktier utan för att jag varken har tid eller (framförallt) tålamod att investera i aktier och analysera bolag. Jag känner mig mycket lugnare med fonder.

    Men även här har jag funderingar.
    Den senaste är om jag ska börja investera i utdelande fonder, t.ex. Storebrands klass B-fonder, istället för vanliga fonder. Utdelningarna lockar, trots att jag inte har för avsikt att ta ut/leva på dem på ett bra tag. Har du några tankar/idéer om detta?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  3. Vad har du för ”tips” på core-innehav. Allt från investmentbolag, ETFer och vanliga fonder? Har Investor som mitt största innehav nu och xact norden högutd som andra..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, hoppas att P delar av sig

      Radera
  4. Delar din syn ganska mycket. För mig är det så att det inte är så noga om min portfölj ökar i värde 7, 10 eller 12 procent per år så länge som jag slipper enstaka tunga motgångar.
    Skulle gissa att XACT, Storebrand Global All countries samt de två olika aktiespararna summerar upp till 65 procent av min portfölj.
    Sen är resterande del nästan uteslutande ETF:er med utdelning.

    Det gör på ett annat sätt att oavsett om jag håller in 10 000 eller 25 000 under en månad så kan jag räkna med att det i alla fall blir en affär som blir good enough över tid.
    Det känns ok.

    SvaraRadera
  5. Utgör Xakt Norden 45 procent av ditt totala innehav eller av ditt fondinnehav?
    Kan berätta att jag har två portföljer i mitt ISK; ett egenkomponerat och ett influerat av dig. Det förstnämnda har gått upp 16 procent i år, det andra 20 procent…..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag refererar till min portfölj där jag har både fonder och aktier. Xact Norden Högutdelande står för cirka 45 procent av totalen.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Utgör dina Xakt Norden Högutdelande 45% av ditt totala innehav eller av dina fondinnehav?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag refererar till min portfölj där jag har både fonder och aktier. Xact Norden Högutdelande står för cirka 45 procent av totalen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hur kan du tycka det är rimligt att ha 45% av din totla exponering mot just Norden? Det kan väl knappast anses som diversifiering. Säg att det händer något allvarligt här i Norden. Då riskerar halva din portfölj att gå åt skogen.

      Radera
    3. Tjena,
      Man kan med fördel ha 100% av portföljen i en billig bred svensk indexfond. Det ger exponering i många olika sektorer och bolag som har försäljning över hela världen. Den svenska börsen är en av de absolut bästa börserna de senaste 100 åren och det finns goda möjligheter för de kommande 100 åren.

      Man behöver inte vara så skitnödig och tro att man måste ha global indexfond osv.

      Ditt scenario med att något allvarligt händer i norden så halva min portfölj går åt skogen är mitt minsta problem om något sådant faktiskt skulle hända. Jag tar på mig min foliehatt och köper ett triangakök. Det hjälper mer i ett sådant scenario än några globala aktiefonder.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Du tycker alltså inte alls det är viktigt att vara väldiversifierad utan väljer att vara väldigt snäv och kallar eventuella risker med det för "foliehatt". Intressant

      Radera
    5. Du förstår inte innebörden av det du själv skriver. Om något skall radera värdet på den nordiska börsen så är det jordens undergång. Då har aktier och fonder föga betydelse.

      Exvis steg Dow Jones 50 procent eller cirka 7 procent per år under andra världskriget 1939-1945. Börsen skakar av sig krig och elände.

      Ja du har en foliehatt om du tror att den nordiska börsen kan bli utraderad samtidigt som du finns kvar och bryr dig om aktier. Läs på mer och kasta bort din foliehatt.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej Petrusko, Tack för en intressant blogg.
    Gällande inlägget om att exponera sig emot mindre risk. Hur tänker du kring månadsutdelande ränteplaceringar och obligationer? Jag kikar och funderar på denna VGTY, det är en månadsutdelande obligation som nästa ger 4% per månad. Och det verkar ha rört sig stabilt. Hade varit intressant att läsa ett inlägg om månadsutdelande obligationer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Placeringar i obligationer via fonder/börshandlade fonder kan vara något för den som söker lägre risk. Dess totalavkastning är mycket lägre än börsen över tid men de har inte lika stora nedgångar som börsen kan ha.

      Om man kan tänka sig en totalavkastning i häraden 0-4 procent på lång sikt så kan sådana fonder med obligationer vara något att kolla på.

      Jag kan tänka mig att investera i sådana för att bevara värde och jämna ut volatilitet i portföljen.

      VGTY som du nämner har en direktavkastning strax under 4 procent i årstakt. Den betalar utdelning varje månad. Viktigt att inte enbart kolla på utdelningen dock. Dess totalavkastning är nog inte ens positiv de senaste 3 åren. Andelskursen har gått ned och den som investerade 10.000 kronor i fonden för 3 år sedan har idag inklusive alla utdelningar bara kvar 9600 kronor i runda slängar (exklusive avgifter som courtage mm).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Intressanta synvinklar, Tack så mycket!! =)

      Radera
  8. Hej Petrusko, Carnegie Global Plus är en ny fond är det något som du har hunnit kolla upp? är med hävstång o funkar därmed som Nordnet 125 och AP7 Trevlig kväll Mvh Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Jag har kollat in Carnegie Global Plus och jag gillar den inte. Det är en enkel indexfond med belåning. För detta är den totala kostnaden 0,97 procent.

      En svindyr ovärd fond helt enkelt.

      Jämförelsevis kan man hos Avanza investera i en global indexfond med en total kostnad om 0,09 procent och själv använda belåning ovanpå det för att investera mer i fonden. Hos Nordnet kan man köpa Nordnets fond med belåning inbakat till en mycket lägre avgift än den där ifrån Carnegie.

      Konceptet i Carnegies fond är intressant men fonden är skitdyr och inte alls intressant.

      Mvh petrusko

      Radera