Utdelning FLXD Franklin European Quality Dividend ETF - September 2024

 


Nu är det dags igen för utdelning i den börshandlade fonden FLXD. Den har inriktning mot europeiska utdelningsaktier och utdelningens storlek varierar vida mellan kvartalen. Det är dock alltid samma kvartal som är störst och minst. Detta kommer sig av när bolag betalar utdelningen. Det vanligaste i Europa är att utdelning betalas i slutet av våren och en bit in på sommaren. Det leder till att utdelningen i juni ifrån den här fonden är i särklass störst följt av utdelningen i september. December är än mindre och mars brukar utdelningen vara pytteliten.

Hur som helst; utdelningen i juni i år var lite lägre än året innan varpå man hoppades att utdelningen nu i september kunde åtminstone rädda upp lite utav tappet. Nu är utdelningen för september spikad och även den blev en bit lägre än året innan.

Med X-dag 11 september är utdelningen 0,2634 euro jämfört med 0,2820 året innan. Paydate är den 23 september så utdelningen lär synas på kontot den här månaden. Det brukar ju ta några dagar efter paydate innan vi ser utdelningen och för fonder som har paydate i slutet av en månad blir det ofta att vi inte ser den förrän i början av nästa månad.

De 4 senaste utdelningarna i FLXD summerar nu till 1,1539 euro. På kursen 28,335 euro ger det en direktavkastning om 4,1 procent.

Att utdelningen blir lägre i en sådan här fond kan bero på några olika saker. Dels kan det vara så att andra bolag med lägre direktavkastning har kvalat in i indexet och bolagen som fick lämna hade högre. Det kan också bero på att bolag har sänkt sin utdelning eller uteblivna bonusutdelningar. Här i Europa är det inte samma fokus på stadigt stigande utdelningar som i USA varpå det blir så här att det fladdrar lite upp och ned.

Läs mitt inlägg med mer info om FLXD: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html

5 kommentarer:

  1. Ah synd, rimmar illa med bibehållen eller höjd utdelning.

    SvaraRadera
  2. Vad tror du om XGSD Petrusko hälsningar Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Martin,
      XGSD är ingen bra produkt i mina ögon. Många lockas av hög direktavkastning i den och få fattar nog hur den funkar. Innehaven du ser hos Avanza är inte vad du får exponering i utan det är nog vad de håller som en del i ett swapavtal.

      Jag är själv inte insatt i exakt hur den funkar eftersom jag finner den usel och således är det föga intressant att läsa mer om den.

      Allt är fel med den. Det är exponering i australiska råvarubolag inte Microsoft och Apple. Den har sin hemvist i Luxemburg vilket betyder skatt på utdelningarna den betalar till andelsägarna samt att den betalar onödigt hög skatt på utdelningar ifrån USA-bolag. Den har inget eller bristande kvalitetsfilter och ger exponering i dåliga bolag.

      Utöver allt det där usla så är dess totalavkastning inget imponerande.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Två av de tre största bolagen man får exponering i är kolgruvor. Alltså dess verksamhet är på riktigt att gräva upp kol ur backen.

      Det är den riktiga exponeringen man får. Inte Apple och Microsoft som det ser ut hos Avanza.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack då kan man avskriva den investeringen. Tack för input/martin

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...