OMX Real Estate - räntesänkning

 


Den 20 augusti meddelade Riksbanken att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Sedan dess har räntekänsliga fastighetsaktier stigit ett par procent medan storbolagsindex backat 1 procent. Bägge indexen i jämförelsen ovan är så kallade PrisIndex där utdelningar inte ingår.

Att räntan skulle sänkas var väntat och delvis inprisat. Vi befinner oss i en räntesänkningscykel och ju längre in i den vi kommer desto mer slår dess effekter igenom för fastighetsbolagen. Finansieringskostnader går ned och värderingar går upp.

Nästa penningpolitiska möte är den 24 september och beslut om räntan meddelas dagen efter den 25 september.

Fler sådana här möten är inplanerade under resten av året och förväntningarna är flera sänkningar av styrräntan.

Fastighetsaktier har redan värderats upp men där finns sannolikt mer att hämta. Lägre ränteläge är positivt för dem och vi är bara i början av en sådan här cykel som sagt.


4 kommentarer:

  1. Plus Fastigheter Sverige Index kanske är bra att lasta på nu:) Vad tycker du om den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra indexfond som även jag investerare i istället för att köpa enskilda fastighetsaktier.Mvh Peter Jansson

      Radera
    2. LoL
      Att läsa kommentatorsfält har från och till inte ett obetydligt underhållningsvärde:-))
      Mvh Lars

      Radera
  2. Vist är det positivt att räntan sänks för fastighetsbolagen. Men glöm inte att de ofta har långa löptider, så för många som lägger om finansiering de närmast året/åren är risken stor att det sker till högre kostnader än vad de har idag. Det kan ta tid innan lägre ränta slår igenom på lönsamheten.

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...