Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF Dist - SMLD

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Det här är en fond med hög utdelning som jag ofta får frågor om. Jag följer fonden sedan länge men har inte skrivit ett eget inlägg om den. Nu var det dags helt enkelt.

Som namnet antyder är inriktningen mot infrastruktur inom energi och det handlar om ledningar för att transportera gas och olja. Bolagen är av en särskild typ som kallas för MLP. Utan att gå in på djupet exakt vad det är kan de liknas vid REITs. Verksamheten är något helt annat än REITs (som ju är fastighetsbolag) men upplägget med hantering av utdelning och skatt är liknande. För att vara en MLP måste man dela ut minst 90 procent av utdelningsbara intäkter, likt REITs alltså. Följden blir att utdelningar i de här bolagen är mycket höga. EU tycker att den här typen av bolag är för komplexa för oss varpå de inte tillåter oss att handla dessa aktier. För övrigt tycker EU även att helt vanliga superbilliga indexfonder noterade  i USA är för komplexa för oss också. Med anledning av att vi inte kan investera direkt i vissa av de här bolagen blir denna ETF än mer relevant. Om man vill ha sådan här exponering förstås. En grej med de här bolagen av MLP-typ är att de inte är lika beroende av råvarupriset utan deras intäkter baseras på flödet i deras ledningar. Det tickar in pengar oavsett vad olje och gaspriset är. Med det sagt är det inte någon riskfri verksamhet det här.

Nedan är en bild för de 10 största innehaven fonden ger exponering i:


Den här fonden använder syntetisk replikering vilket innebär att de via swapavtal skapar exponeringen. Kortfattat innebär det att de betalar en tredjepart en avgift för att erhålla exponeringen i de här bolagen utan att hålla de specifika värdepapperna. En sådan lösning är inte ovanlig och medan jag undviker den generellt för helt vanliga fonder tycker jag den är okej i en sådan här nischad fond. Det är en kostnad och det är en risk i den där tredjepartslösningen. Den där risken är dock mycket liten och egentligen ingen anledning till oro. Pengarna i fonden omfattas av samma regelverk och skydd som en helt vanlig svensk fond (UCITS).

Avgiften i fonden är totalt 1,25 procent. Det är högt men det är en nischad inriktning med otillgängliga aktier.

Fonden pyntar utdelning kvartalsvis i mars, juni, september och december. I skrivande stund summerar de senaste 4 utdelningarna till $4,252 vilket på andelskursen 44,46 euro ger en direktavkastning om 8,6 procent.

Eftersom fonden har sin juridiska hemvist på Irland funkar den utmärkt på både ISK och KapitalFörsäkring. Det dras ingen skatt på utdelningar ifrån fonder med hemvist på Irland.

Den handlas på tyska börsen Xetra med ticker: SMLD

Historisk prestanda för SMLD är mycket god på 1, 3 och 5 år medan den är svag på 10 års sikt. Det har varit en god period i närtid och det kan nog vara lite svagare och starkare perioder över tid. Som mycket annat.

Mitt intresse för fonden vaknade för något/några år sedan när jag övervägde en investering i ett bolag i sektorn. Jag avvaktade med bolaget och konstaterade att den här fonden är ett rimligt val för att få sådan exponering. I dagsläget äger jag inte fonden men jag är intresserad av att ha en liten slurk i den. Som en del i min energi/infrastruktur-hink i portföljen. 

Länk till SMLD hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

6 kommentarer:

  1. Hej, alltid intressant läsning! Har en fråga angående ETF:er registrerade i Nederländerna och källskatt. Är det möjligt att ha dessa på ISK eller är KF att föredra? Tänkte mer specifikt på VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF... Tack!

    SvaraRadera
  2. Perfekt med ett nytt värdepapper som har en hög DA och som dessutom har både belåningsvärde och ränterabatt hos Avanza.Det kan bli ett litet innehav för min del då jag gillar att samla på många olika värdepapper och gärna utdelande värdepapper med hög DA i mina portföljer för att sprida mina risker och mina möjligheter.Det är även perfekt att man kan ha det på ISK och inte måste ha det på KF för ännu större valmöjligheter i sina portföljer.Din blogg är given att besöka flera gånger om dagen för att se vad för spännande information du delar med dig av när man som minst anar.Det är som julafton för mig som gillar att investera på börserna runt om i världen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  3. Intressant fond! På Nordnet står det årlig avgift 0,50%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nordnet är bara dåliga på att redovisa fonders totala kostnader. Det går allt klicka fram totalen hos Nordnet men det är uselt att de inte skriver det rakt ut från start.

      Anyhow, fonden kostar lika mycket i avgift hos Nordnet som den gör hos Avanza. Avanza är tydliga och bra med att redovisa de faktiska kostnaderna.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tjena! Screenade fram denna för ett tag sen. Hann tyvärr inte köpa innan, har gått som tåget. MLP-upplägget är krångligt. Frågan är hur hållbar utdelningen är? Har dock svårt att tro att råvarupriserna som gas och olja kommer fortsätta vara så billigt som det är nu. Har svårt att tro det. Det talar för att ETF:en kommer ge fortsatt god avkastning även i framtiden. MVH David

    SvaraRadera
  5. Gas och olja kommer vara en absolut nödvändighet i 40-50 år till om inte ännu längre. Så man behöver nog inte oroa sig över den här fondens fortsatta avkastning.

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...