Idag meddelar Telia ett stort sparpaket som skall ge årliga besparingar om 2,6 miljarder kronor. Det här är stort, förmodligen den största förändringen som hänt i Telia på många år. First things first; Det här påverkar många människor där 3000 tjänster försvinner. För berörda personer är det så klart inte kul men det är inte jordens undergång att bli av med jobbet. En dörr stängs och en ny dörr öppnas.
Under tidigare VD Kirkbys tid som VD var det avyttringarnas tid. Hon sålde verksamheter och delar av verksamheter in i samägande och frigjorde stora belopp till Telia. Det kändes dock som samma gamla trötta Telia med extra lager av mellanchefer och bara statligt slappt. Förändringen som sker nu effektiviserar organisationen och framstår i mina ögon som ett tydligt steg ifrån det här trötta. På det viset menar jag på att det här är det största som hänt Telia på många år.
Det var ett långt pressmeddelande med mycket text varpå jag lägger endast några korta bullet points nedan.
"Med förbehåll för fackliga förhandlingar avser Telia att minska sin personalstyrka med 3 000* positioner under 2024, vilket påverkar alla enheter inom Telia, med proportionellt större påverkan på koncern- och gemensamma funktioner och proportionellt mindre påverkan på landsenheter
Programmet förväntas resultera i omstruktureringskostnader om cirka SEK 1,4 miljarder under andra halvåret 2024, med förväntade årliga besparingar på minst SEK 2,6 miljarder
Beräknade omstruktureringskostnader förväntas inte påverka Telias finansiella utsikter för 2024."
Så här säger Patrik Hofbauer i ett pressmeddelande:
"Det här är ett tufft beslut, men ett som är nödvändigt för att säkerställa Telias långsiktiga framgångar. Tillsammans med styrelsen och min ledningsgrupp är vi inställda på att ta bort hinder för exekvering och att minska lager av komplexitet i organisationen så att vi bättre kan betjäna våra kunder. Jag ser framför mig att förändringsprogrammet inte bara kommer att resultera i ett bolag som är enklare och snabbare i beslutsfattande och kommersiellt genomförande, utan också hjälpa oss att växa vår verksamhet och generera tillräckligt med kassaflöde så att vi kan göra nödvändiga investeringar och täcka vår utdelning, då vi står fast vid vår utdelningspolicy. Medan vi kommer att stödja de kollegor som så småningom kommer att lämna Telia, kommer vi också att göra det här bolaget till en bättre arbetsplats för de medarbetare som fortsätter att arbeta här."
I skrivande stund är börsen inte öppen ännu men det blir intressant att se hur det här mottas. Jag är positiv till den här effektiviseringen. Jag äger en liten slurk Telia och ser den som en riskspridare som tillför något annat i portföljen. Det har inte varit en bra investering men den är något annat och över tid kanske den blir okej härifrån. Jag använder den på ett liknande sätt som AP7 samt Norska oljefonden gör; Ett mycket litet innehav som ger diversifiering.
Telia pyntar totalt 2 kronor utdelning fördelat på fyra tillfällen där det är två utdelningar kvar innan nästa årsstämma. Det är 0,5 kronor med X-datum 30/10 och 0,5 kronor med X-datum 6/2. Igår stängde Telia på kursen 32,62 kronor och det innebär en direktavkastning om 6,1 procent.
Länk till Telia hos Avanza (reklamlänk).
Hej Petrusko, har du nån uppdatering angående utdelningen i JPGI?
SvaraRaderaHej Jannis,
RaderaJag skrev ett inlägg om utdelningen i JGPI i förrgår och där framgår det att JPMorgan meddelar utdelning i slutet av denna veckan. De brukar besluta om den på torsdagar och skjuter ut datan så den syns i tex Avanzas system på fredag.
Mvh petrusko
Tack snälla :)
RaderaAndreas Cervenka gör en bra genomgång av Telia i Aftonbladets nätupplaga. Förstår inte varför bloggaren inte städar ut denna surdeg ur portföljen.
SvaraRaderaMvH Lars
Låt Bloggaren investera som han vill så får du investera som du vill Lars!Mvh Berndt
RaderaTror du har helt rätt, Telia har en urgammal kultur som behöver reformeras. Ibland är det enda sättet att köra ett stålbad även med personalen.
SvaraRaderaEn tanke jag fick är att vi oftast läser om sånt här. Bam bom så sparkar man en massa folk i någon förbättringsiver. Bot o bättring. Men det måste finnas massor med företag som löpande anpassar sig och slipper dra till drastiska åtgärder?
SvaraRaderaEller skrivs det bara aldrig om dessa? Allt behöver väl inte gå över kanten innan en förändring sker?
Ska man dra en negativ spin på det hela har Telia då redan i flera år bra slösat aktieägarnas pengar?
Skriver som glad amatör, så har säkert fel men är nyfiken på anledningarna?