Hur blir det med utdelning i Castellum framöver?

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I många år var fastighetsbolaget en fantastisk utdelningshöjare. Fram till för något år sedan då fastighetssektorn fick lite utmaningar med stigande räntor och en tvärnit på obligationsmarknaden. Castellum ställde in sin utdelning och har fokuserat på att hantera skuldförfall och helt enkelt stärka upp sig. En stor nyemission är genomförd som en del av det där, att stärka upp bolagets finanser.

Men hur blir det med utdelning framöver nu då?

Ja det är nog många som funderar kring det verkar det som och Castellum kommer nog igång med utdelning inom de närmsta åren. Det är min bästa gissning.

Det här inlägget syftar främst till att reflektera kring förväntningar på utdelningens storlek. Det finns risk för besvikelse på den fronten och där är ett par faktorer som spelar in. Castellum sänkte nyligen sin utdelningspolicy från tidigare cirka 50 procent av förvaltningsresultatet till att nu lyda "minst 25 procent av förvaltningsresultatet, såvida bolagets finansiella ställning inte motiverar annat".

Det är en signal om ambitioner om lägre utdelningsandel framledes. Det där sista stycket såvida bolagets finansiella ställning inte motiverar annat handlar om så som det varit i år då de anser det mer motiverat att inte pynta någon utdelning utan istället beta ned skuldsättning.

Utöver det där att de avser betala ut en mindre del så finns det nu väldigt många fler aktier i spåren av nyemissionen. Det är alltså fler aktier som utdelningen skall fördelas på och det är den andra faktorn som talar för en lägre utdelning per aktie.

På en höft så där innebär 25 procent utdelningsandel en halverad utdelning och lägger man på det där med fler aktier så är det än lägre utdelning per aktie.

Allt är dock inte negativt, en faktor som lyfter utdelningen är att förvaltningsresultatet stiger stadigt. Det betyder att när de väl börjar pynta utdelning igen så räknas de där 25 procenten på ett betydligt högre förvaltningsresultat än forna utdelningar. Det väger dock inte upp de där negativa faktorerna jag nämnt utan man skall förvänta sig betydligt lägre utdelning per aktie.

Justerar man för det nya antalet aktier så var Castellums senaste utdelning  på totalt 6,4 kronor för helåret 2021 (betalades ut under 2022). Förra årets förvaltningsresultat om 4373 miljoner kronor ger ett förvaltningsresultat om 8,87 kronor per aktie räknat på nuvarande antal aktier (492 601 452 st). 25 procent utav det är 2,21 kronor. De första 6 månaderna 2024 har Castellum genererat ett högre förvaltningsresultat jämfört med samma period året innan. Ser man på rullande 12 månader till och med kvartal 2 2024 är förvaltningsresultatet 9,57 kronor per aktie. 25 procent utav det vore en utdelning om 2,39 kronor. Det är en bra fingervisning om vad man skall vänta sig.
Analytikers förväntningar verkar ligga just där. på 2,39 kronor per aktie i utdelning under nästa år.

När de väl börjar pynta utdelning igen kan man nog förvänta sig att den stiger över tid ifrån den nivån. Dels ökar hyrorna årligen men framförallt så går Castellum ifrån att beta ned skuldsättning till att åter förvärva och gasa på tillväxt i förvaltningsresultat osv.

Länk till Castellum hos Avanza (reklamlänk)

Info om reklamlänkar.

9 kommentarer:

  1. Anser du att man bör låta pengarna växa någon annanstans t ex i XACT Norden högutd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Castellum är ett bra bolag med fina tillgångar och en stark finansiell ställning. Blickar man framåt skulle det kunna prestera en hygglig totalavkastning härifrån. Den handlas till en substansrabatt och en multipelvärdering om 14,6 gånger räknat på kurs 140 kronor och förvaltningsresultat 9,57 kronor.

      Härifrån är det nya förutsättningar för Castellum. De går ifrån att beta ned skulder till att förvärva och växa.

      Just utdelningen kommer nog inte vara stor men totalavkastningen kan bli god.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Akelius är väl inte så glad i utdelning precis som Selin så utdelningsinvesterare bör nog avvakta

      Radera
  2. Castellum är svartlistad i min värld.Drar ett bolag in sin utdelning så är det inget för mig oavsett om de börjar dela ut pengar eller ej i framtiden.Det finns hur många andra värdepapper som helst att köpa istället.Nu när det är flera röda dagar på raken så köper jag flera olika indexfonder varje röd dag och sedan så sköter marknaden avkastningen automatiskt när börsen vänder upp igen och vi får många blåa dagar.Jag kan sedan välja om jag vill skala ut lite vinst i taget eller om jag skall sälja hela innehavet i de olika indexfonderna då det nu är rätt tid på året att börja investera och sedan ta hem vinsten vid årsskiftet eller till våren 2025.Med många olika värdepapper så går det att tjäna pengar varje månad via utdelningar från mina utdelande basinnehav och som vinster från korta köp/sälj i enskilda aktier och fonder.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din taktik med indexfonder fungerar ju dock med aktier också

      Radera
    2. Din taktik med indexfonder fungerar ju dock med aktier också, att låta marknaden sköta avkastningen...

      Radera
  3. Bättre en fågel i handen än tio i skogen. Castellums utdelning tror jag lika mycket på som jultomten...

    SvaraRadera
  4. Har du nån Youtube kanal eller vlogg?

    SvaraRadera
  5. Problemet med Castellum är opportunity loss. Om man har så mycket pengar att man har råd att hålla Castellum så är ju det kul, men om det är viktigt att få en totalavkastning på 14% istället för 7% är det så klart orimligt att ha pengar låsta i Castellum. De kan istället gå till en Lagercrantz eller VBG som genererar värde år efter år snarare än förstör värde.

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...