Cibus gör riktad nyemission

 


Cibus meddelade igår eftermiddag att de avser göra en riktad nyemission varpå jag satt uppe länge på kvällen och väntade på utfallet. Jag gav mig till slut och tur var det då beskedet kom nu på morgonen. Fastighetsbolaget Cibus gör en riktad nyemission och tar in drygt 900 miljoner kronor. Teckningskurs blev 162 kronor och främsta tagare i erbjudandet var AP3, AP4 och Länsförsäkringar fonder. 

Det här är en bra kapitalanskaffning för Cibus. Dels handlas aktien till en premievärdering och de gör förvärv som leder till stigande förvaltningsresultat per aktie. Det är vad likviden skall användas till, att göra förvärv. Cibus har flera potentiella förvärv i pipeline och vi kan förvänta oss att de inom några månader meddelar nya kåkar de slagit till på.

Fastighetsbolag är kapitalintensivt och man behöver regelbundet ta in mer kapital för att finansiera förvärv. Belåning kommer man bara så långt med, det går inte låna över en viss nivå innan det blir osunt. Att kunna växa nycketal per aktie via nyemission likt denna är ett effektivt sätt att växa.

Att inte alla får möjlighet att delta i en sådan här emission är en kostnads och effektivitetsfråga. När befintliga ägare och allmänheten erbjuds delta så är det många regler som skall följas och det skall ges betänketid och det skall tas fram dokument osv. Via en sådan emission så tar det flera månader att få in cashen och man får en mindre slant kvar i bolaget utav likviden. En sådan här riktad emission river man av på en kväll och pang tjoff är det klart.

Den här emissionen var mycket väntad. Det här är precis vad man skulle väntat sig av Cibus och man kan vänta sig fler emissioner framöver om det finns bra deals för dem. Historiskt har aktiekursen backat nedåt emissionskursen i samband med en sådan här grej och blir det så idag så skall den handlas nedåt 162 kronor alltså. Det återstår att se hur det blir förstås.

6 kommentarer:

  1. Jag gillar när ett bolag som Cibus är aktiva och att marknaden vill teckna aktier i den riktade nyemissionen det gör att jag känner mig tryggare när/om jag köper aktier i Cibus igen.Av någon anledning så är det sällan som jag behåller mina aktier särskilt länge i Cibus för när jag har fått en snabb kursvinst så säljer jag gärna hela innehavet igen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Borde dem inte tagit in mer pengar nu när dem ändå fick ganska bra värdering? Fast styrelsen kanske inte har mandat att göra en större emission utan en extra bolagsstämma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      De har mandat att emittera fler aktier. INgen anledning dock att hetsa in kapital i onödan. Kursen är stigande över tid varpå de kan få än bättre betalt i framtiden.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Kan kanske vara värt att påminna om vad bloggaren Besser 1 skrev. Bolag typ dessa IPOs tar in kapital från sina aktieägare. Andra bolag delar ut kapital till sina aktieägare. Välj noggrant vilken typ av bolag du investerar i . By the way köpte Handelsbanken idag.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag är inte exakt med på vad du menar men det framstår som att du rackar ned på Cibus kapitalanskaffning. Så får man ju tycka men det är okunnigt. Jag antar att jag förstår dig fel.

      Jag köpte fler Handelsbanken idag jag med.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko,
    Nej jag rackar inte ned på Cibus. Ledningen arbetar ut ifrån sina förrutsättningar. Jag är inte intresserad av bolag som skall ta in pengar från aktieägarna. Jag är intresserad av bolag som delar ut pengar till ägarna. Har skrivit en del om Novo Nordisk på främst Lundaluppens blogg. Bolaget återköper sina aktier höjer utdelningen. Växer organiskt med sina egna pengar. När det gäller Handelsbanken är det en av mycket få banker som kan klara en bank-run. Kassakistorna är fulla givetvis ingen hög avkastning när man sitter på så mycket pengar. Trivs med den typ av bolag.
    Keep up the good work
    Lars

    SvaraRadera

Fastighetstema på EFN

  Igår var det fastighetstema på EFN och det pratades generellt samt ett knippe bolag specifikt. Man pratade bland annat om Hufvudstaden oc...