Xact Norden Högutdelande bättre än börsen men också dålig

 


Knasig rubrik jag vet men den säger som det är att det är både bra och det är dåligt. Många har svårt att greppa totalavkastningen i den här fonden varpå jag ibland lyfter fram den i ett sådant här inlägg. På gott och på ont. 

Hittills under 2024 är fondens totalavkastning 11,34 procent (per 15/8 2024) vilket är bättre än Stockholmsbörsen. På 3 år är totalavkastningen per 15/8 2024 13,01 procent vilket också är bättre än Stockholmsbörsen. 

På 5 års sikt däremot är totalavkastningen betydligt sämre än Stockholmsbörsen. Anledningen till det är kort och gott att den här typen av aktier inte tog igen nedgången i pandemikraschen lika snabbt och bra som Stockholmsbörsen.

När man investerar i något annat än breda börsindex så kommer det att utvecklas annorlunda än breda börsindex. I pandemikraschen var den här sämre att ha. Nu har den varit bättre en period. Så här kommer det vara med olika perioder av sämre och bättre prestanda. så har det alltid varit och Benjamin Graham skrev om det för cirka 75 år sedan i sin bok The Intelligent Investor. I boken skriver han en del om Value och Growth som två olika typer av aktier som växelvis går bättre/sämre. Xact Norden Högutdelande innehåller Value-aktier.

Man måste inte gilla den här fonden. Jag försöker inte säga att den är bra eller bäst eller att du skall investera i den. Fonden passar mig utmärkt dock. Jag investerar normalt sett i sunda bolag med god utdelning. Jag föredrar lägre volatilitet och den här fonden har en inriktning på investering som är i linje med min strategi.

Utdelningen betalas i 4 lika stora delar under året. 2 delar återstår under 2024 och de tillfällena Har X-dag 10 september och 12 november. Utdelningen är på 1,72 kronor vid respektive tillfälle. Totalt för det här året är utdelningen 6,88 kronor per andel och på nuvarande andelskurs om 141,58 kronor ger det en direktavkastning om 4,85 procent.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2024/02/xact-norden-hogutdelande-uppdaterad-2024.html

19 kommentarer:

  1. jag har också en ganska hög andel i den här fonden, uppskattar en jämnt inkomstflöde. Vad tror du om utdelningen för 2025?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna,
      Jag skrev faktiskt lite om det i ett inlägg igår. Kolla in mina senaste inlägg. Anyhow; Om inte börsen/kursen går uselt resten av året så bör utdelningen bli högre nästa år. Kursen är just nu cirka 9 procent högre än vid tillfället när de meddelade detta årets utdelning. Utdelningen kanske inte nödvändigtvis höjs med just 9 procent men några 10-öringar bör det bli i vart fall.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Själv köper jag i denna produkt. Graham brukade prata om Mr Market och Mr Value. Mr Market är på dig hela tiden med sina erbjudande om köp eller försäljning. Mr Value är en trogen arbetare som går till jobbet varje dag. A solid and reliable man som det heter. Här finns bolag som Essity, Sampo och Orkla. Givetvis innebär detta en tröghet i kursrörelserna. Jag tycker det är en fin investering för mig som är beroende av utdelningar.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Tack för din kommentar. Bra sagt och jag har väl inget att säga annat än I approve this message.

      Ha en go helg nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Ju större mitt egna kapital blir så kommer jag jag sakta men säkert att köpa allt fler andelar i Xact Norden Högutdelande och andra tråkiga värdepapper med låg volatilitet som stadigt delar ut pengar regelbundet via utdelningar minst 4 gånger om året.Jag finslipar hela tiden mina portföljer för att både minska risken för en större nedgång i värdet i mina portföljer och för att även öka möjligheten till en högre avkastning än att enbart investera i Xact Norden Högutdelande.Vinster från korta och snabba köp/sälj i enskilda aktier köper jag andelar i Xact Norden Högutdelande.Jag har hittat en aktien som jag kan tänka mig att äga långsiktigt, men som jag ofta köper och säljer nästan dagligen genom att använda mig av belåning för att mjölka ut minst 1000-2000 kr varje gång som jag säljer den aktien och då slipper jag betala ränta om jag bara lånar under dagen vilket är en perfekt hävstång i mina portföljer.Ha en trevlig dag!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  4. Mycket bra strategi Peter..

    SvaraRadera
  5. Hur ser du på Xact Norden Högutdelandes bror, Xact Sverige? Förstår ju att risken är mindre i Xact norden, eftersom att den handlar i norden. Nyfiken på dina inputs och funderingar. Har en slant i båda, dock med bra mycket större procent i Xact högutdelande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tycker att Xact Sverige är en rimlig fond för helt vanlig indexexponering i Sverige. Jag har själv länge investerat i den men senaste året någon gång på ett ungefär sålde jag för att använda de pengarna till någon annan investering. En helt vanlig indexinvestering har fördelen att man kan köpa den när som helst. Det är ingen fråga om värdering och tajming på samma sätt som i enskilda aktier där värdering osv är A och O. Därför finner jag det rimligt att ta ifrån just en sådan indexinvestering när man vill göra något annat. Jag kan alltid köpa åter en indexfond.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Okej, intressant! Det vart ett smart tips att ta det till andra investeringar när tillfälle ges att göra så. Önskade dock att de spred ut utdelningen på flera tillfällen än ett men det är som det är. Tack för svaret och tack för all info du sprider :)

      Mvh Mattias

      Radera
  6. Åter investerar man utdelning så blir det mycket bättre.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker den är onödigt dyr. Det är inte särskilt svårt att kopiera portföljen med 40 aktier mer eller mindre likaviktat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen som säger så har någonsin gjort det.

      Radera
    2. Du har så rätt Trollboll 🧌 ⚽️

      Radera
  8. Mitt största innehav. Riktig mellanmjölk som stadigt ökar utdelningen som dessutom kommer kvartalsvis. Passar
    mig som utdelningssamlare alldeles utmärkt. För tillfället utgör den 23% av portföljen men ska upp till 33% innan årets slut är tanken.

    SvaraRadera
  9. Tack för en bra blogg! Jag har ägt fonden sedan 2020 och den utgör ungefär 20% av min totala portfölj. Jag är OK med utvecklingen och tycker det är kul att se snöbollen växa med månadsspar och återinvesterade utdelningar. Utdelningen uppdelat per månad motsvarar i nuläget dryga 10% av min nettolön. Jag äger fonden via Avanza och har en värdepapperskredit aktiv men inte nyttjad. Jag funderar på att nyttja max 10% belåning långsiktigt för att få en liten hävstång. Detta skulle kosta 1,99% innan skatteavdrag på den del jag använder kredit. Verkar det vettigt och har du använt hävstång på denna ETF? Mvh, David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag investersr i den via Nordnets courtagefria månadspar av ETFer tillsamman med några andra utdelade ETFer (tack Petrusko för att du uppmärksammade mig på dem). Man kan spara i upp till 4 ETFer courtagefritt hos Nordnet. Jag tror inte Avanza har något motsvarande.

      Radera
  10. Man får inte glömma bort valutaeffekten. Kronan har ju försvagats ordentligt mot EUR och DKK de senaste tre åren. Då går XACT högutdelande upp, fast värdet står still i EUR eller DKK. Nu när kronan blir starkare, kommer XACT högutdelande inte växa lika starkt som aktier som är noterade i EUR eller DKK.

    SvaraRadera
  11. Lär dela ut 1,8 per kvartal nästa år. Med vänlig hälsning,/ Aida

    SvaraRadera

Jag har köpt en hel del Handelsbanken idag

  För bara några veckor sedan tog jag in extra många Corem preferens då jag anade att den stod för en uppvärdering. Jag köpte på mig fler än...