Sampo regelbundna återköp av egna aktien

Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

 

Sampo har nu gjort regelbundna återköp av den egna aktien i flera år. Det ser ut att fortsätta så och i år siktar de på att återköpa för 800 miljoner euro fram till siste oktober. Själv äger jag inga aktier för tillfället men jag gillar verksamheten och tror på den. Det är inte nödvändigtvis det mest fantastiska bolaget/aktien men det borde ticka på ganska hyggligt över tid. Försäkringar är något vi behöver och de stiger i pris över tid. Ett mer normaliserat ränteläge är dessutom positivt för ett försäkringsbolag som behöver generera avkastning på sitt kapital. Jag gillar när stadiga bra bolag arbetar med återköp på detta viset kombinerat med cash utdelning. Det är en stadig köpare av aktien i marknaden och det blir färre aktier kvar över tid som delar på vinster och utdelningar.

Jag äger inga Sampo sedan pandemikraschen. Då sålde jag ut mig på mycket låga nivåer och tog en förlust kring 20 procent. Det var osäkert läge och jag kunde inte greppa hur Sampo skulle påverkas. I efterhand visade det sig vara ett misstag men better safe than sorry så att säga. Pengarna ifrån Sampo återinvesterade jag i något annat så det tickade ju vidare på annat håll. Hur som helst; Jag tror på Sampo och dess verksamhet. Kanske köper jag in mig igen. 

På sin sajt tillhandahåller Sampo analytikers estimat och förväntningar är stigande vinster och fortsatta aktieåterköp de närmsta åren. Länk till Sampos sajt med estimaten: https://www.sampo.com/investors/analyst-information/consensus-estimates/

I våras delade Sampo ut totalt 1,8 euro vilket på kursen 40,32 euro ger en direktavkastning om 4,4 procent. Nästa vår är analytikers förväntningar en utdelning om 1,87 euro.

Sampo är ett finskt bolag men är dubbelnoterad i Sverige och handlas i svenska kronor på Stockholmsbörsen. Den noteringen kan vara ett smidigt val för oss småsparare då vi slipper valutaväxlingsavgift samt att minicourtaget är lägre (kan variera hos olika mäklare). Det dras utländsk källskatt på utdelningen oavsett om man köper den svenska noteringen eller den finska. På finska aktier dras det 35 procent skatt på utdelningen. Jag föredrar att äga utländska aktier på en kapitalförsäkring för då fixar mäklaren skatten i retur. Den svenska noteringen av Sampo har en svensk ISIN-kod men det är ett finskt bolag och det dras finsk skatt som sagt.

Länk till den svenska noteringen av Sampo hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

14 kommentarer:

  1. Äger svenska aktien på ISK. Menar du att jag behöver göra något aktivt med skatten på utdelning?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förmodligen ja. Det är en hög skattesats på finsk utdelning och svenska skatteverket kan bara fixa en del av den automatiskt. Vill du ha hela klabbet i retur behöver du nog fylla i en ansökan manuellt.

      Utöver det finns där många faktorer som gör att du kanske inte får all skatt i retur via ett ISK. Har du stora bolån så kvittar du sannolikt bort skatten redan som du annars kunde kvitta mot utdelningsskatten (effekten av det blir att du inte får skatten i retur). Om man har uteslutande utländska värdepapper i sitt ISK och de pyntar en mycket hög direktavkastning så kommer den utländska skatten överstiga den schablonskatt som belastas ditt ISK och det är bara en i raden av begränsningar som leder till att du inte får all skatt i retur.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Om man säljer depåbeviset (svensknoterade aktien) på isk och köper den till KF löser det alla problem? Eller måste jag köpa finsknoterade aktien på KF?

      Tusen tack!

      Radera
    3. Du kan köpa den svenska eller den finska på en KF,så fixar banken tillbaka källskatten åt dig.

      Radera
  2. Bättre att äga de 🇫🇮 bolag via kf hos Nordnet. De hanterar återbetalning väldigt smidigt. Fick Sampo utdelning i maj, med 15% källskatt avdrag. Detta återbetalades av Nordnet redan i juni.

    SvaraRadera
  3. Nordnet är registrerad förvaltare i Finland. Det dras därför 15% källskatt på utdelning i finska bolag i en svensk Nordnet-isk om man äger aktien listad i finland. 15% får man i retur. Det kan SKV fixa. Ingen ansökan behövs då. Därför är det faktiskt att föredra att äga den finska noteringen, om man äger via isk (Nordnet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. I praktiken vet Skatteverket inte om det har dragits 15 eller 35 procent i skatt och låter man bli att själv specificera att man bara skall få automatisk avräkning för 15 procent får man avräkning för hela beloppet.

      Radera
    2. Aha, så om man begår skattebrott men ingen kommer på en så slipper man straffskatt och fängelse. Bra tips!

      Radera
  4. Om man har en KF, är det då bäst att äga den svenska eller den finska sampo-aktien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs inlägget en gång till så missar du nog inte exakt den infon en andra gång.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej petrusko, tack för ditt inlägg. Vet du om det blir valutaväxlingsavgift på utdelningen från den svenska noteringen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gurkan,
      Utdelningen på den svenska noteringen av Sampo kommer växlad och klar. Du betalar alltså ingen valutaväxlingsavgift på den utdelningen. Viss diff kan uppstå i växlingen som bolaget/banken gör men de växlar i princip kostnadsfritt jämfört med de 0,25% som mäklarna tar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nordnet tar ingen valutaväxlingsavgift på utdelningar

      Radera
    3. Tjena anonym,
      Det stämmer att Nordnet inte tar någon valutaväxlingsavgift på utdelningar i utländsk valuta. Det är en mycket bra feature.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...