När kollade du IR-sidan på ett börsbolag senast?

 


På senare år har det hänt en hel del på börsbolagens webbsida för Investerar Relationer. Det är på sina håll en stor förändring där det nu tillhandahålls mycket mer och bättre information. Det är pedagogiskt och det är lättillgängligt. Många bolag köper in tjänsten ifrån en extern partner. En aktör som specialiserat sig på just det här. Det finns lite olika lösningar och vissa gör allt själva men generellt sett är det mycket bättre IR-sidor idag än vad det var för bara några år sedan.

En feature som jag gillar och vill rekommendera är den att allt fler börsbolag tillhandahåller analytikers snittestimat på sin sajt. Det är något de fått betala en liten slant för men ack så uppskattat för många småsparare som inte har tillgång till dyra verktyg där sådan info tillhandahålls.

Vad är analytikers snittestimat? Kortfattat så finns det ett antal analytiker som följer alla de stora börsbolagen i Sverige. De följer bolagen noga och gör sina egna prognoser om vinster, marginal, omsättning osv. Detta samlas in och kokar ned i ett snitt. Analytikerna är professionella aktörer anställda på ställen som Bank of America, Carnegie, Handelsbanken osv. Estimaten brukar uppdateras ett tag efter varje rapport och då kan det vara lite förändringar. Vill man hålla sig uppdaterad så tittar man till de där estimaten löpande över tid.

Dessa estimat är det nu allt fler börsbolag som tillhandahåller på sin sajt som sagt. Där kan man då se vad analytikerna som grupp förväntar sig för vinst, utdelning mm för innevarande och några kommande år. Information man inte skall förlita sig blint på men ändå en bra fingervisning om förväntningar framöver.

Ett exempel man kan checka in är Axfoods IR-sida. De har fina videos, bra info och just de där snittestimaten ifrån analytiker som jag nämner. Länk till Axfoods IR-sajt: https://www.axfood.se/investerare/aktien/analytiker-och-estimat/

8 kommentarer:

  1. Tyvärr förstår jag inte mycket av informationen på länksidan. Föredrar den mer lättförståeliga informationen som Petrusko förser oss med😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. LOL!
      Påminner om en kommentar jag läste på en blogg. Vederbörande hade inget större intresse att lära sig något. Han hängde mest på blogghaken för att kolla om det var något på gång.
      MvH Lars

      Radera
  2. I see, så annars måste vi(småsparare) betala från våra egna fickor för att få tillgång till informationen i vanliga fall. Eller?
    Mvh ung kille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja precis det är något som kostar pengar i vanliga fall. Analytikers snittestimat.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Kollar lite då och då, speciellt när jag letar nyheter eller rapporter från bolagen jag är extra intresserad av.

    SvaraRadera
  4. Det är en självklarhet att kolla IR-Sidan när jag gör min egen analys innan jag investerar i ett bolag på börsen.Det blir även regelbundna besök då och då under tiden som jag äger aktier i just det bolaget.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  5. Jag kollar ofta på bolags IR-sidor. Tycker det ofta ger bra info och håller med. De bli bättre och bättre. Bolagen tycks förstå att det är viktigt att visa bra och snygg info för sina aktieägare.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...