Nytt innehav - WINC iShares World Equity High Income

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Jag har köpt en liten stek i den börshandlade fonden WINC ifrån Blackrock/iShares. Fondbolaget heter Blackrock men de har även varumärket iShares som de använder på bla den här fonden. Tidigare höll de isär det mycket tydligare men nu verkar de vilja lyfta fram att den här fonden är ifrån Blackrock. iShares by Blackrock. Jag nämnde det där snabbt för det kan stå lite olika här och var (även på Blackrocks egna sajt och dokument). Blackrock och iShares är samma grejen.

Hur som helst. Nyligen aviserade den här fonden sin första riktiga utdelning. Den har pyntat en utdelning tidigare men den var direkt efter att fonden startades och inte för ett helt kvartal. Utdelningen pyntas alltså kvartalsvis och nu har de precis aviserat en kvartalsutdelning om $0,1164. Skulle utdelningen ligga på den nivån över 4 kvartal vore utdelningen $0,4656 i årstakt. Det kommer inte bli exakt så eftersom utdelningen sannolikt kommer variera mellan kvartalen pga att fonden använder sig av optionsintäkter för att generera en hög utdelningsbar intäkt. Det är en rimlig gissning att utdelningen hamnar där någonstans men det återstår att se.

WINC är alltså en globalfond som även använder optioner mot index för att generera intäkter att dela ut. En sådan strategi flyttar avkastning ifrån kurstillväxt till utdelningsbara optionsintäkter. Det här är en fond som genererar hög utdelning och begränsad kurstillväxt. Enligt fondens strategi kan man förvänta sig viss kurstillväxt över tid men primärt kommer avkastningen ifrån utdelningen. Optionerna ställer de till störst del mot S&P500 men även i mindre omfattning mot bla UK och Japan.

En fond som är på liknande tema som JGPI ifrån JPMorgan.

Det är aktiv förvaltning men den fungerar liknande en indexfond. Liknande på det viset att det är ett systematiskt urval där en dator spottar ur sig vilka aktier som möter kriterierna. På samma sätt fungerar ett index. Det är alltså ingen stekig förvaltargubbe som väljer aktier på magkänsla utan det är ett metodiskt urval. Urvalet görs bla med beaktning att generera en avkastning som liknar de index de ställer optioner mot. Man använder optioner där man inte levererar några värdepapper till optionsinnehavaren utan snarare pyntar en ev differens mot strike price. Därmed kan man ha en underliggande portfölj som inte är exakt som index men ändå genererar liknande avkastning som index. Portföljen behöver ju generera liknande avkastning som index för att kunna matcha optionerna.

WINC innehåller cirka 250 bolag och det är stor vikt i USA som vanligt för globalfonder. Strax under 70 procent av fonden ligger i USA och näst störst vikt finns i japanska bolag med strax under 7 procent. Det finns även en systerfond till den här (Ticker INCU) med inriktning enbart mot USA men jag gillar WINC lite bättre. Anledning till det är att WINC innehåller fler bolag där varje enskilt innehav dessutom utgör en mindre del. Det är bättre riskspridning. Den kan också tänkas generera lite högre utdelning än INCU eftersom den innehåller bolag från vida världen som generellt sett har högre direktavkastning än USA-bolag. WINC ställer även ut optioner mot flera olika index vilket kan bidra till större intäkter.

På Blackrocks sajt kan man läsa om fonden att de arbetar för att hålla en lägre volatilitet vilket man uppnår med optionsstrategin.

Jag vill egentligen se några utdelningar till för att få en känsla för nivån men jag har tagit in en liten stek baserat på den utdelning de nu aviserat. Jag förväntar mig en direktavkastning kring 7-9 procent i den här fonden och den nyligen aviserade utdelningen pekar åt det hållet. Utdelningen de nyligen aviserat innebär en direktavkastning om 8,8 procent i årstakt. WINC är ett bra komplement till den där JGPI som jag äger. Ett bra sätt att sprida risken, att äga dem bägge snarare än att lägga samma belopp i endast en av dem.

Fondavgiften är 0,35 procent och som vanligt tillkommer även courtage och valutaväxlingsavgift när man köper en börshandlad fond men det är engångsavgifter och betyder inte något i långa loppet. Apropå fondavgiften så står det 0,74 procent hos Avanza och det är både knas och korrekt. Det är korrekt redovisat av Avanza då de tydligt visar kunden de avgifter som tillkommer inom fonden för transaktioner mm. Det är avgifter som fonden har och de är samma oavsett var man äger fonden. Nordnet redovisar inte de där avgifterna så tydligt varpå det ser ut som att avgiften är lägre hos dem. Så är det inte, avgiften för fonden är samma oavsett var man äger. Men åter till att jag sa att det även är lite knas. Fonden är helt nystartad och då måste de uppskatta vad avgifterna kan tänkas bli. Min uppfattning är att man då brukar ta i extra och ligga högt snarare än att försöka finta med låg uppskattning. Det är alltså Blackrock som gör den här uppskattningen och den står att läsa i fondens faktablad. Blackrock uppskattar transaktionskostnaderna till 0,42 procent och det är dem som Avanza räknar med när de säger 0,74 procent (jag vet att det inte summerar korrekt men 0,35 + 0,42 procent är det som står i faktabladet). När fonden funnits en längre tid så visar man istället transaktionskostnader baserat på de faktiska kostnader fonden haft.

Nästa utdelning har X-dag den 18 juli och paydate 31 juli. Det tar våra mäklare ett par dagar extra när det är utländsk valuta varpå vi kommer se utdelningen på kontot i början av augusti.

Länk till WINC hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

29 kommentarer:

  1. Tack för bra info som vanligt. Det hade varit trevligt om det fanns liknande fonder som handlades i SEK, då det blir mycket EUR och USD med dessa väldigt trevliga ETF-er. Kommer antagligen att fimpa resterande Aktiespararna DA B mot denna fond, med vetskapen om att vikten mot utländsk valuta ökar ännu mer. Inget stort problem men väl värt att tänka på :) Så då kan man räkna med utdelningar augusti, november, februari och maj om de håller nuvarande mönster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Ja det hade varit gött att slippa det här valutatjafset hela tiden. Apropå euro så kanske vi byter bort svenska kronan på sikt. Då slipper vi det här =)

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Eller om Avanza börjar med valutakonto på KF så löser det sig också! :-)

      Radera
  2. Stort tack för all info du skickar ut, det uppskattas!

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko,
    Följde länken, handlas i Euro och utdelning i USD. Stämmer det är det vanligt… lite av nybörjare.
    Tack Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Peter,
      Ja det stämmer att den här börshandlade fonden och de flesta andra handlas i Euro. Utdelningen kommuniceras ofta i dollar om det är global inriktning eller USA-inriktning. Lite knevligt men det går bra =)

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Följer länk, handla Euro, utdelning i USD.
    Vanligt?

    SvaraRadera
  5. Löjlig fråga men jag ställer den ändå, stör det inte dig när du loggar in på avanza eller nordnet och ser att du blivit krossad av börsen pga att du satsar på utdelningar? Det skulle vara trevligt om nätmäklarna kunde räkna med utdelningar i beräkningen, det blir så missvisande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag är inte nojig över något jämförelseindex. Det är inget jag stirrar mig blind på. Anyhow: Avanza räknar din totalavkastning på ditt konto. Prestandan de uppger för dig där är inklusive utdelningar. Om du känner dig krossad och tror att det är för att utdelningarna inte är inräknade så är ju detta väldigt dåliga nyheter för dig. =(

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag visste inte att Avanza gjorde det, vet du om Nordnet också räknar på detta vis? Jag använder nämligen enbart Nordnet numera.

      Radera
  6. Hej petrusko.
    Tack för allt du gör för att få folk att ta ansvar för sin ekonomi. Jag gillar också WINC och har en liten stek. Hoppas att den utvecklar sig bra så den kan få bli större. Lite kul, tycker jag, att den innehåller 1,09% ABB Ltd. Det bolaget äger jag också en liten del av.
    Mvh janne

    SvaraRadera
  7. Hej! Vad anser du om XGSD? (Xtrackers STOXX Global Select Dividend 100). De delar ut ca 8% kvartalsvis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      XGSD imponerar inte värst. Hög utdelning men kursen går stadigt ned. På 5 år har den presterat en totalavkastning kring 20-25 procent. Utdelningen har varit hög men kursen har stadigt gått ned varpå totalavkastningen blivit så låg som 20-25 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret!

      Radera
  8. Hej! Köper man denna fond i KF/ISK? Nybörjare har lite svårt för det här med källskatt. Tack för alla tips som du skriver om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      WINC har sin hemvist på Irland och det dras därför ingen utländsk källskatt på dess utdelning. Den funkar således bra på ISK och KF.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej, hur gör man om man vill ha din åsikt om någon annan aktie/fond en den här ? T.ex om varför cibus är så högt värderad just nu ? Mvh Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Steffe,
      Cibus är högt värderad sett till substansvärdet då den handlas till en premie nu. Det är olika i fastighetssektorn hur man ser på saken. Olika fastighetstyper och olika inriktning/strategi.

      Cibus äger fastigheter med stadiga pålitliga hyresgäster. Det förtjänar viss premium. Fastigheterna är av högavkastande typ och det förtjänar premium.

      Sett till kassaflöde är inte lika högt värderad och det är så man behöver se på bolaget. Andra bolag med högavkastande fastigheter är Sagax och NP3 som också ser dyra ut på substansvärdering men sett till cashen de genererar ser det inte lika svettigt ut.

      Cibus rapporterade i Q1 en aktuell intjäningsförmåga om cirka 10,1 kronor per aktie. Idag handlas den i 173 kronor vilket ger en värderingsmultipel om cirka 17 gånger.

      Cibus är högt värderad men det är inte helt åt fanders.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Tjena Petrusko, vad tror du om dessa å JGPI vid börsfall? Dom står emot ganska bra då va genom optionshandeln? Tror du de till och med kan gå plus vid rejäl sättnig på börsen? Anledningen till att jag frågar är att jag sedan en tid tillbaka inte köpt något utan samlat på mig utdelningar som jag tänkt handla för vid nedgångar, jag är intresserad av dessa å jgpi, men vill ha dem billigare så funderar när man ska handla dessa för å få dem billigast, men jag tänker kanske helt fel och det är nu man kan finna dem till bra pris?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Optionerna ger garanterade intäkter men det är ingen magi i dem. Det underliggande innehavet backar likt börsen. Ovanpå det kommer optionsintäkterna. Föreställ dig att börsen backar 10 procent. Fondens innehav kommer också backa 10 procent på ett ungefär och på det kommer 2 procent (höftat) i optionsintäkter. Fondens totalavkastning är då minus 8 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Om man redan äger en hyfsad andel JGPI, är denna fond då värd att ta in? Eller blir det kaka på kaka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag framgår i inlägget.

      Radera
  12. Hej, ser att JGPI nu ligger under övriga värdepapper hos avanza och inte under ETF. Är det någon som känner till vad det beror på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza har meddelat att de åtgärdat en felaktig datapunkt på det värdepappret i sitt system. Det behöver gå en natt innan det ser ut som vanligt igen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Då är jag med, stort tack för svaret. Önskar dig en fortsatt fin sommar.

      Radera
  13. Går inte att köpa JPGI på avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Roland, Avanza har meddelat att de åtgärdat en felaktig datapunkt på det värdepappret i sitt system. Det behöver gå en natt innan det ser ut som vanligt igen.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. När tror du utdelningen kommer hos Nordnet hos Avanza har jag fått

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Hör du av dig till Nordnet och efterfråga din utdelning. Något kan ha gått snett då den borde ha dykt in nu. Dubbelkolla först att du faktiskt ägde fonden den 17 juli så du är berättigad till utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera

Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF Dist - SMLD

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en fond med hög utdelning som jag ofta får frågor om. Jag följer fonden sed...