Lägre utdelning i FLXD Franklin European Quality Dividend ETF

 


Nu har Franklin meddelat utdelning i juni för fonden med ticker FLXD. Utdelning sker kvartalsvis och de är olika stora från gång till annan. I särklass störst utdelning är den i juni. Så är det varje år och det kommer sig av hur fonden tar emot utdelningar ifrån innehaven. Europeiska bolag pyntar utdelning i högre grad under månaderna där på våren. Den här utdelningen är således viktig för totalen på året. 

Med X-dag den 12 juni och paydate den 24 juni är utdelningen på 0,5557 euro. Det är hela 22 procent lägre än utdelningen i juni förra året (0,7133 euro). 

Om man summerar de senaste 4 utdelningarna blir utdelningen totalt 1,1725 euro och på andelskursen 27,96 euro ger det en direktavkastning om cirka 4,2 procent.

Jag har ägt den här fonden ett par år och den har tickat på hyggligt. När jag gick in i den var direktavkastningen strax under 5 procent. Att den nu letat sig ned kring 4 procent är inte fantastiskt men vi får se hur det artar sig framöver. Det kan skilja en del över tid också beroende på att innehav faller ur index och andra tillkommer. Att direktavkastningen är lägre nu kommer sig dels av att kursen gått upp och att den här juniutdelningen blev lite lägre. Resterande 2 utdelningar det här året kan få upp utdelningen en del. När jag första gången skrev om den här fonden var direktavkastningen 4,6 procent så det är ju ingen stor skillnad mot nuvarande 4,2 procent.

Läs mitt inlägg med mer info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html

16 kommentarer:

  1. Hej Petrusko, lite offtopic men när kommer egentligen JPGI-utdelningen? Jag har ägt den sedan mitten av april och fortfarande inte sett en spänn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Då du ägt den sedan mitten april har du bara varit med om ett enda utdelningstillfälle och den utdelningen ser du nog på ditt konto imorgon.

      Fonden har lång tid mellan X-dag och paydate, cirka en månad. Sedan tar det några dagar extra för din mäklare att hantera utdelningar i utländsk valuta.

      Den utdelning du varit med om hade X-dag i början av maj och paydate den 7 juni. Nu har det varit helg åså och det är nog någon dag till innan du ser utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej petrusko, tack för svar!

      Radera
    3. Utdelning från Jpgi trillade in på Nordnet nu vid lunch. Ett steg närmare pension 🫣

      Radera
  2. Hej.
    Har du kollat Carnegie Strategifond D?
    Det är en blandfond med utdelning sista onsdagen varje månad.
    Jag tycker den är intressant även om utdelningen ligger på 0,35 öre och avgiften är 1,6. Tänkte att det kanske kan justeras till det bättre när fonden blir större

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den har jag koll på. Den fonden har funnits i decennier. De gör sin grej okej men det är inte raketforskning varpå den inte är värd den höga avgiften.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Eller så här snarare. Jag tycker nog inte den är värd avgiften för min del. Det är dock en fond jag gillar och den erbjuder hygglig avkastning till rimlig risk. Jag kan se många investerare som den kan passa bra. Den som vill ta lite lägre risk men ändå få en del av börsens goda avkastning. En pensionär, en 50 plussare.

      Jag gillar fonden och jag kan klart se olika scenarion där man har användning av den.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Flxd är mitt näststörsta innehav. Sitter på IQQA också som höjde utdelningen juni 24 vs juni 23.

    2 olika etf:er med samma region men som ger så olika utdelning. Är det pga olika index eller säljer dom optioner på innehaven?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Sebastian,
      De gör helt olika urval (olika index) och innehåller således olika bolag till olika viktning.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej, såg att du inte har Xact Sverige kvar längre, minns du varför du sålde och vad du köpte istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Xact Sverige är en helt vanlig indexfond och en sådan kan man köpa när som helst. Därför tog jag ifrån den när jag behövde deg för att köpa något annat. Nej jag minns inte nu vad det var.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ah så var det ja. Tack för svar

      Radera
  5. Hej
    Kf på Avanza eller Nordnet ?
    Vet att Avanza har varit lite struliga med källskatten innan men det kanske är fixat ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen källskatt. Noterad på Irland. Om ISIN-koden börjar på IE är den noterad på Irland och därmed dras ingen källskatt på utdelningen. Har min FLXD i ISK. MVH David

      Radera
  6. Har en liten skvätt FLXD men men tycker att det är lite oroande utveckling när man tvingas sänka utdelningen på det sättet som man gjort här.
    Det väcker viss tvivel om sammansättningen av fond-portföljen.

    Inte för att utdelningen nödvändigtvis måste höjas varje år genom omfördelning men det säger ändå en del om innehaven isig.
    Lär ju vara flera innehav som sitter i bakut och sänkningar skvallrar om en ny verklighet snarare än om en tillfällig svacka.

    Anonym

    SvaraRadera
  7. Påminnas bör om den inflationsmiljön vi befinner oss i. Det sätter utdelningssänkning i dess rätta ljus.

    Anonym

    SvaraRadera

Ny billig globalfond från Franklin Templeton

  Igår noterades en billig global indexfond på den tyska börsen Xetra. Det är Franklin Templeton som startat en ny globalfond som följer glo...