Axfood förvärvar City Gross

 


Det här kommer inte som en stor överraskning då Axfood sedan tidigare äger en del av City Gross. Nu köper de alltså resterande 90,1 procent för 2 miljarder kronor och kan helt ta in bolaget under sina vingar. Här finns sannolikt förbättringspotential men sådant tar tid. De närmsta åren kan det här förvärvet tänkas dra ned rörelsemarginalen för Axfood men på sikt bör det kunna bli bra.

Så här skriver Axfood i ett pressmeddelande:

"Axfood AB ("Axfood") har ingått avtal med Bergendahl Food Holding ("Bergendahls") om att förvärva en andel motsvarande 90,1 procent av aktierna i City Gross Sverige AB ("City Gross"), vilket innebär att Axfood ökar ägandet i City Gross från nuvarande 9,9 procent till en ägarandel om 100 procent. Axfood har genom minoritetsandelen sedan 2021 gemensam kontroll över City Gross och har ett långsiktigt samarbetsavtal inom bland annat logistik, sortiment och inköp, egna märkesvaror, butikssäkerhet, ekonomi, HR och IT."

"City Gross har efter lång tid av stabil lönsam utveckling liksom många aktörer på marknaden haft en något sämre utveckling under den senaste perioden av hög inflation. Verksamheten har även genomgått stora interna förändringar den senaste tiden, såsom omläggning av sortimentet, ny IT-infrastruktur och logistik. Med Axfoods kunnande och erfarenhet skapas förutsättningar för att vidareutveckla och stärka City Gross koncept och implementera effektiv drift genom hela kedjan. Härigenom stärks City Gross konkurrenskraft mot de stora aktörerna inom stormarknadssegmentet. Förvärvet av City Gross ger Axfood en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet och ökar därmed koncernens närvaro och räckvidd."

Affären är villkorad av konkurrensmyndigheters godkännande. Det borde inte vara problem dels eftersom Axfood redan äger City Gross men också för att marknaden här är dominerad av en blytung aktör i form av ICA. ICA hade inte kunnat göra det här förvärvet men att andra aktörer sätter press på dem är välkommet.

Anyhow jag vill passa på att tipsa om Axfoods IR-sida som har förbättrats rejält de senaste åren. Det är bättre och tydligare information och det presenteras på ett bra sätt. De tillhandahåller även analytikers prognoser för kommande år. Länk till Axfoods IR-sida: https://www.axfood.se/investerare/

5 kommentarer:

 1. Är det några fonder du tipsat om på denna sida som har Axfood?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   I fonden Aktiespararna Direktavkastning har Axfood en relativt stor vikt. Relativt andra fonder alltså. Axfood finns även i Xact Norden Högutdelande som jag investerat i.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Positiv reaktion på börsen. Matjätten Axfood känns som en given aktie i en sverigeportfölj

  SvaraRadera
 3. Ursäkta sidospår, men vore intressant att höra om du hade någon synpunkt på Prisma Properties som snart ska noteras på stockholmsbörsen? De har ju liknande inriktning som Cibus mot dagligvaruhandel bl a (samt även daghandel och snabbmat). Är det nåt som du intresserat dig för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har läst om Prisma properties vid tidigare tillfälle på Fastighetsvärlden och de gör inte samma grej som Cibus. De har inriktning mot typ dollarstores bla.

   Cibus har en ren inriktning mot riktiga matbutiker.

   Prisma är inget som intresserar mig i dagsläget men kul att de kommer till en noterad miljö.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...