Jag har ökat i Realty Income

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Igår köpte jag fler aktier i det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income. Låt mig rivstarta det här inlägget med att adressera elefanten i rummet; Realty Income har gett en usel avkastning de senaste 3-5 åren. Ja aktieägarna har fått en betydligt sämre avkastning än breda börsindex men Realty Income är trots det ett bra bolag.
 Det är flera faktorer som väger in här men i huvudsak är det pandemikraschen som utlöste det hela. Det är inte specifikt för Realty Income utan hela fastighetssektorn fick sig en rejäl smocka när de gick in i pandemikraschen med skyhöga värderingar. Aktiekurser gick ned på bred front på oro för verksamheten i fastighetsbolagens lokaler. Sedan slog inflation och högre räntor till och satte fortsatt press på aktiekurser i fastighetssektorn.

Under den här perioden har Realty Income som bolag presterat bra. Intäkter och AFFO per aktie har ökat. Multipelvärderingen på dess aktie har gått ned kraftigt och handlas nu på historiskt låga nivåer. En sak till som inte är avgörande men som ändå påverkat aktiekursen är att under tiden som räntor har varit höga har Realty Income till större del finansierat sig via nya aktier. Något de regelbundet använder som finansieringskälla men som under en period varit en större del. Det har satt viss press på aktien också men i huvudsak är det ju pandemikraschen och multipelkontraktion som mosat ned aktien till låga nivåer.

Jag köpte fler på strax över $55 igår vilket är en värderingsmultipel om 13,2 gånger bolagets prognos om AFFO per 2024 (Jag använder $4,17 som är mitten av prognosspannet $4,13 - $4,21). Det är en attraktiv värdering och ja den har handlats betydligt lägre i kurs i närtid men jag har avvaktat rapporter osv och nu är jag redo att ta in lite mer. Mitt huvudscenario är att det kommer dröja innan fastighetssektorn blir "poppis" igen och värderas till högre multiplar. Nu är där fler faktorer som pressar ned hela sektorn dessutom. Vissa fastighetstyper går dåligt där kontorsfastigheter är den värst drabbade. Även om Realty Income inte har sådana fastigheter utan snarare har handelsfastigheter med Walmart eller logistikhubbar med FedEx så dras alla fastighetsbolag med ned. Jag tar det här som ett bra tillfälle att köpa mer aktier i ett bra bolag till en låg värdering. Bilden överst visar kursgrafen för Realty Income med mina köp och säljpluppar också. Säljpluppar är när jag minskat innehavet, jag har aldrig sålt allt. Jag tror att jag har ägt bolaget längre egentligen men att plupparna saknas eller att jag köpte hos Nordnet innan. Oavsett så har jag ägt bolaget länge och ser fram emot att äga det länge till givet att de fortsätter att prestera tillväxt i AFFO och utdelning per aktie.

Utdelningen höjdes precis och nästa månadsutdelning har X-dag den 3 juni. I årstakt är utdelningen nu $3,15 vilket ger en direktavkastning om 5,7 procent på kursen $55. Det är historiskt högt (indikerar en låg värdering). Per månad är utdelningen $0,2625 och den brukar höjas minst 4 gånger per år. Nu höjdes den som sagt med 2 procent mot månaden innan och historiskt har utdelningstillväxten varit 4,3 procent per år i snitt.

Länk till Realty Income hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

7 kommentarer:

 1. Tjena P, kul att du ökade. Det gjorde jag också, fick ett infall att inte bara köpa utdelande fonder av alla tänkbara slag och utökade istället innehaven i Realty, Aker BP och Mandatum. Tänker att man måste tillåta sig lite utflykter från ordinarie spelplan även om kompassriktningen är tydligt utmarkerad. //humlan

  SvaraRadera
 2. Hej!Varför investerar du inte i norska rederiaktier med hög DA?
  Jag har aldrig sett att du skrivit om några av dessa aktierna.
  Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Jag undviker den sektorn eftersom den är starkt cyklisk och går inte upp på lång sikt. Ett tag är det goda tider som nu och sedan är det digerdöden med konkurser och grejor. Det är svårt att tajma det där och risken är stor att man sitter med svartepetter och en usel avkastning på sin investering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej!Tack för din kunskap Petrusko!Jag har inte för egen del hunnit sätta mig in i dessa aktier ännu och har därmed då sluppit från att sitta med "Svartepetter".Jag har ingen som helst lust att bli "SVARTEPETER (med ett t he he...)Jag tackar dig för sin kunskap så slipper jag kasta bort min tid på dessa aktier.(Jag köper mer i den månadsutdelande ETF:en JPM istället som jag givetvis köper via en reklamlänk på dina blogg.)Mvh Peter Jansson

   Radera
 3. Hej Petrusko,

  Hur ser du på Stag Industrial i dagsläget?


  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
 4. Här blev det ett par nya REITS i form av Prologis och Extra Space Storage och har ökat löpande i Realty. Sitter sedan tidigare på bland annat EPR, VICI, Simon prop. och Agree. Sa jag att jag gillar att diversifiera?

  SvaraRadera
 5. EPR, lite Realty samt Main igen, igår, och ARCC ++ mer. Blir nog inga andra utan jag är nöjd med min Malacoblandning.

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...