Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån krisande Fastator (via Företagsparken Norden Holding AB). Det är 5 stycken COOP-butiker och 1 ICA-butik. Tillträde sker omgående för 5 av fastigheterna medan 1 har tillträde i juli. Fastigheterna ligger i Värmland och har en genomsnittlig återstående avtalstid om 5 år.

Cibus är åter i förvärvartagen vilket är väntat men jag hoppas att de tar det varsamt. Det har VD Christian Fredrixson uttalat att de avser göra också. Att enbart göra förvärv som ökar intjäningsförmågan per aktie. Jag vill att Cibus håller sig i den nedre delen av sitt målintervall om 55-65 procent belåningsgrad. I Q1-rapporten var belåningsgraden 58,7 procent. Värderingen av Cibus har stigit ordentligt de senaste månaderna och med nuvarande premievärdering är det en god deal att emittera nya aktier för att finansiera förvärv. Fler aktier är okej och rimligt så länge man gör smarta affärer som ökar intjäning per aktie.

Just nu handlas Cibus till 151 kronor och månadsutdelningen summerar till 0,9 euro i årstakt. Det ger en direktavkastning om 6,85 procent. Substansvärdet var i senaste rapporten 11,9 euro vilket med eurokursen 11,46 SEK ger ett värde om 136,37 svenska kronor. 

Jag gillar Cibus med sin inriktning mot dagligvaruhandel. Det är stadig verksamhet som tuffar på oavsett konjunkturläge. Det är en bra och pålitlig verksamhet som bedrivs i lokalerna. Förvaltningsresultatet täcker utdelningen och på sikt kan man förvänta sig stigande utdelningar igen. Förvaltningsresultatet kommer stiga de kommande åren i spår av lägre finansieringskostnader, stigande hyror och förvärv.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

15 kommentarer:

 1. Hej!Jag gillar Cibus men jag har inget aktieinnehav i Cibus för tillfället då Cibus har alldeles för lågt belåningsvärde och ger mig inte heller någon ränterabatt hos Avanza som jag använder mig av i mina korta köp/sälj på daglig basis med mina utdelande basinnehav som säkerhet för belåningen.Det är möjligt att jag ändå kanske börjar köpa några aktier i taget för den utdelningen som jag får från mitt månadsutdelande basinnehav ETF:en JGPI som ett sätt att både sprida mina risker och samtidigt hela tiden köpa allt mer utdelande innehav till mina basinnehav för att få ett "skovelhjul" med utdelningar varje månad, varje vecka och till slut så kanske jag även får utdelningar varje börsdag året om det är åtminstone ett roligt mål att sikta mot även om den totala utdelningen är viktigare än vilken dag den kommer in på mina konton.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Jag förstår hur du resonerar. Om man aktivt arbetar med belåning i sin strategi så finns det anledning att innehavet utgör så bra bas som möjligt för lånet. Det finns mängder med fina värdepapper som ingår i ränterabatten. Man klarar sig utmärkt utan Cibus =)

   Med det sagt så är det ju ett roligt bolag att äga för oss som har en strategi byggd kring utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko!Det blir nog några Cibus lite då och då i framtiden skulle jag tro då jag älskar månadsutdelande värdepapper och jag vill gärna vara med och gynna ett bolag som Cibus.Att få utdelning varje månad passar en "gammal man" som mig som är 57,5 år och inte längre har "tiden på min sida" i mina investeringar på samma sätt som när jag började betala in till privata pensionsförsäkringar redan när jag var 23 år.Jag vill även försöka påverka andra bolag att också börja lämna månadsutdelning om de vill attrahera några pengar från oss investerare som har "makten" över våra pengar och är de som väljer vilka värdepapper vi vill investera och låter våra pengar "tala för sig själva" genom de bolagen som vi köper aktier i.Jag letar "ständigt" efter de värdepapperna som ger mig bästa avkastningen varje månad oavsett vilket värde ett visst värdepapper har varje givet ögonblick under en börsdag/börsmånad/börsår.De flesta arbetstagare vill ju ha lön varje månad för det arbete de utförde förra månaden för sin arbetsgivare och på liknande sätt anser jag att mina pengar är "anställda" av det värdepappret som jag väljer att investera mitt kapital i.Ju större mitt egna kapital blir desto mindre del av mitt totala kapital kommer i så fall Cibus procentandel att bli i mina portföljer även om jag köper aktier för 500-600 kr/köp några gånger i månaden när kursen dippar på röda börsdagar när det mesta på börserna också går ner utan att det har kommit några nyheter för just Cibus.Jag köper vid nedgång och väntar tills det blir uppgång på börserna för att se om jag vill ta hem vinst från något av mina värdepapper för inget innehav är "heligt" då jag kan sälja eller köpa ett innehav på 1 miljon eller mer ögonblickligen när jag väl har bestämt mig för att agera med ett köp eller sälj i ett visst innehav.Dessutom har jag tidigare i år och även under tidigare år fått en hyfsat peng i utdelningar från Cibus och jag har även gjort många korta köp/sälj när aktiekursen oväntat har gått ner i Cibus och sedan har jag valt att ta hem en snabb vinst när kursen har "studsat" upp någon dag eller vecka senare då jag även gillar att hela tiden hålla mitt kapital i rörelse och ta hem mina vinster för att säkra dom i "tryggare" basinnehav som i utdelande fonder och i den månadsutdelande ETF:en JGPI.Mvh Peter Jansson

   Radera
 2. Är det inte ganska dyrt? Snittpris på nästan 15 miljoner i Värmland. Hyran presenterades iofs inte, men det var ju bara 5 år kvar på kontraktet. Man kan väl inte utesluta att coop är borta om fem år heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Coop drivs ineffektivt och har aldrig varit bra. De har nog gått betydligt sämre historiskt än vad de gör idag. Jag har ingen anledning att tro att Coop är borta om 5 år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag var lite snabb på att trycka "send". Nordea uppskattar årshyran till cirka 6,9 miljoner vilket ger en direktavkastning om 7,9 procent. Det är en attraktiv nivå.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Ja det var bra hyra. Då handlar det nog om lite större orter. Jag tänkte på hålor som Torsby eller Årjäng...

   Radera
  4. Hej Anonym!Cibus väljer säkert ut sina förvärv med omsorg när de köper fler butiker.Det står säkert i pressmeddelandet som jag inte har brytt mig om att läsa då jag inte tänker investera i Cibus idag.Det blir ev. köp av aktier i Cibus längre fram i tiden och då läser jag pressmeddelanden och delårsrapporter för att få en klar bild om jag vill köpa aktier i Cibus eller ej för det kan även hända så mycket annat som är utanför företagsledningens "makt" om vi säger som så.Jag körde långtradare i 33 år och under en kortare period körde jag livsmedel från ICA-lagret i Helsingborg och från ICA-lagret i Kungälv till ICA-butiker både i Västsverige, Dalsland och även till Värmland.Då såg jag även andra butiker på mina körningar till ICA-butiker.I och med att jag ägde aktier i Cibus lite då och då på den tiden så passade jag givetvis på att se hur många bilar det stod på p-platserna utanför butikerna och väldigt många butiker har en hel del bilar på sina p-platser oavsett vilka tider på dagen eller kvällen som jag passerade förbi med min långtradare.Det gäller att hela tiden försöka skaffa sig mer information än vad övriga investerare på börsen som man "konkurrerar" med har tillgång till utan att det kan kallas för olaglig insiderinformation.Mvh Peter Jansson

   Radera
 3. Som svar på ovan. En Coop i Torsby kanske inte avkastar lika bra som en kåk i de större städerna, men desto viktigare är denna Coop för samhället. Denna butik ger både människorna livsmedel men annat de behöver till sitt hushåll men likaväl arbetsplatser.

  Hur ofta är det att en ICA, Hemköp, Willys Coop eller Lidl butik byter plats?.... I mina dar har jag sällan sett butiker byta plats. Byta namn JA, men plats i princip aldrig. Ifall man byter plats är det kanske eftersom att ett köpcentrum byggts om och man tvingas i princip att flytta 100 m för att ägarna till köpcentret vill få in människor till centret (därav brukar man flytta butiker som är populära in i köpcentret, se HM, Systembolaget, livsmedelsbutiker, restuaranger etc).

  Med andra ord - Cibus inriktning är bra, enligt mig. De har hittat en specifik nisch som kommer långsiktigt att avkasta goda och "säkra" pengar. Matbutiker är inte lika konjunktur känsliga på det sättet och ju fler människor vi blir i Sverige, desto mer äter man desto mer behövs livsmedelsbutikerna.

  /O

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko!Det blev några aktier i Cibus inköpta under förmiddagen idag den 29/5.Mvh Peter Jansson.P.S.Jag får ett lägre Courtage från och med i morgon efter att jag skickat ett meddelande till Avanza.I och för sig blir det till att köpa och sälja i större poster och det kommer jag spara väldigt mycket pengar på så det lönar sig att våga fråga sin nätmäklare som är Avanza för min egen del.D.S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså Peter Jansson, men då vet vi. Btw, rackarns vad snabbt du plöjde alla pressreleaser och delårsrapporter

   Radera
 5. Peter Jansson!? Du är tydligen överallt numera och ger oss uppdateringar om allt som händer i ditt liv morgon, middag och kväll. Otroligt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter Jansson. Dina inlägg ligger farligt nära rena Spam:-)
   MvH Lars

   Radera
 6. Snappade upp detta från Sofokles angående Storebrand fonder, som kanske är av intresse för dina läsare.

  Båda fonderna kommer ha X-dag den 12 juni och pengarna kommer delas ut redan dagen efter, det vill säga torsdagen den 13 juni.

  Storebrand All Countries SEK B kommer dela ut motsvarande 5 % i direktavkastning relativt andelskursen den 12 juni.

  Storebrand Low Volatility SEK B kommer dela ut motsvarande 6 % i direktavkastning relativt andelskursen den 12 juni.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info om utdelningarna. Nästan än mer intressant att Avanza nyligen lagt upp fyra nya utdelande Storebrand fonder. Sverige B, Sverige Plus B. Global Solutions B och Global Plus B. Härligt att alternativen ökar i snabb takt.

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...