VIX index och stigande optionsintäkter

 


VIX är något du kanske hört tuffa traders slänga sig med tidigare men inte känt någon mening eller intresse att sätta dig in i vad det är. Man kan med fördel fortsätta "inte bry sig" om VIX. Jag tänkte ändå nämna det kort här med anledning av mitt och andras intresse av fonder med en optionsstrategi. Jag investerar sedan slutet av förra året i JPMorgans fond JGPI Global Equity Premium Income. Den håller en portfölj med globala aktier och ovanpå det ställer de ut optioner.

Hur det här VIX kommer in i bilden skall jag försöka förklara mycket kortfattat. Man brukar säga att VIX är ett index som visar traders rädsla för börsens utveckling den närmsta tiden. När indexet stiger är de mer rädda för att utvecklingen skall bli dålig. Den här rädslan och indexets utveckling mäter man via optionshandeln.

Bilden överst visar VIX-index de senaste 5 dagarna. På slutet där i den röda ringen jag gjort kan man se en stark uppgång. De senaste dagarnas geopolitiska oroligheter har bidragit till ökad oro hos traders/investerare. De har köpt optioner för att skydda sig. När traders köper optioner och VIX stiger så stiger priset generellt sett på optionerna.

Här kommer den där fonden jag nämnde in. JGPI ställer regelbundet ut optioner och när VIX stiger får de större optionsintäkter som kan delas ut till oss investerare. Givet att VIX håller sig på en "förhöjd" nivå ett tag kan man förvänta sig att en fond som JGPI genererar större intäkter under perioden. Fonden pyntar utdelning månadsvis och man ser månad till månad skillnad i storlek på utdelningen baserat på de intäkter de får ifrån optionerna. Länk till mitt inlägg om JGPI nedan:

https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

9 kommentarer:

 1. När man får utdelning från JGPI tror jag mig ha läst att Avanza inte tar någon växlingsavgift. När jag tittar på utdelningen som kom den 9/4 ser jag att växlingskursen var 10.51. Är inte det en usel växlingskurs, eller är det en dold växlingsavgift? Vad tror du, Petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza tar valutaväxlingsavgift vid all hantering av utländsk valuta och utdelningar är inget undantag vad jag vet. Nordnet däremot tar inte valutaväxlingsavgift på utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Är det värt att ha JGPI på Nordnet istället? Om man nu redan har depå på både Avanza och Nordnet.

   Radera
  3. Relevant frågeställning kring Avanza eller Nordnet. Utöver valutaeffekten erbjuder ju Nordnet även månadssparande och en plattform som snabbt fångar upp nya ETFer likt INCU & WINC. Kanske dags för Avanza att växla upp lite för att inte riskera att tappa kunder. //humlan

   Radera
 2. När man får utdelning från JGPI tror jag mig ha läst att Avanza inte tar någon växlingsavgift. När jag fick utdelning den 9/4 ser jag att jag fått en växlingskurs på 10.51. Är inte det en usel växlingskurs, eller är det en dold växlingsavgift? Vad tror du Petrusko?

  SvaraRadera
 3. Jag hade samma undran förra månaden och skrev till Avanza. Det visade sig att utdelningen för JGPI kommer i USD, och inte i EUR som det då stod på notan. Förvillande, eftersom pappret är noterat i EUR. Jag har inte kollat hur notan ser ut denna månad, men kursen jag fick då var i alla fall rimlig i förhållande till USD. Växlingsavgift vet jag inte. Nordnet har ingen, det vet jag säkert. Mvh Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förklarar ju saken, som dollar är det ju en relevant kurs. Tack!

   Radera
 4. Hur fungerar en SWAP ETF i detta sammanhanget. Är det dyrare för fonden att "hyra" innehavet än en fond som säljer det som JGPI när VIX indexet eller dess volatilitet ökar?

  Jag har aldrig gört talas om just VIX-indexet förutom volatilitet på börsen som helhet för stunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Swap-avtal brukar vara på förväg satta vad de kostar och är inget som generellt påverkas av VIX. Optioner däremot brukar generellt sett kosta mer när VIX står högt.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...