Tid för årsredovisning

 


Det är jag som äger fastighetsbolaget NP3; och kanske du också. Jag är en passiv delägare i fastighetsbolaget och tar del av dess vinster genom den utdelning jag får ifrån de aktier jag äger. Under året läser jag de rapporter som bolaget släpper varje kvartal. För att jag är intresserad och engagerad.

Nu blev NP3 ett exempel och inlägget handlar egentligen om årsredovisningar. Den här tiden på året släpper nämligen börsbolagen sina årsredovisningar. I dem får man en presentation av bolaget, dess verksamhet, prestanda, finansiella ställning osv. Ofta är det lättsmält och bra presenterad information i början av rapporten medan det längre in blir desto mer siffernisse-läsning. Kvartalsrapporter däremot är lite tunnare och de kommer oftare än man kanske önskar. Man måste inte läsa varenda kvartalsrapport. Att jag gör det beror på mitt stora intresse och att jag är en aning nördig. Man kan vara en långsiktig ägare av börsbolag utan att läsa varje kvartalsrapport.

Jag vill slå ett slag för att läsa årsredovisningen i de bolag du äger. Läs så långt du tycker det är intressant. Ingen förväntar sig att den skall läsas pärm till pärm eller att man skall förstå alla siffror och uttryck.

Genom att läsa och bläddra i årsredovisningen får du en inblick i det bolag du äger. Kanske får du en bild på VD och lite glada medarbetare. Kanske får du en beskrivning av det där projektet som bolaget påbörjat och som väntas pågå i några år.

Nu nämnde jag NP3 som exempel i det här inlägget och länkar till deras årsredovisning nedan.

https://www.np3fastigheter.se/media/pressmeddelanden?page=/perma/press/2220750


Läs mer om NP3: Mitt senaste inlägg om NP3.

7 kommentarer:

 1. Saknar verkligen de tryckta årsredovisningarna man fick i brevlådan förr. Idag får jag endast beijer alma i tryckt form i brevlådan då de frågat om jag vill ha den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sebastian,
   Jag förstår varför de inte skickar ut dem till alla längre även om jag är en av dem som gillar den fysiska att bläddra i. Bolagen är dock mycket pigga och snabba på att skicka ut fysisk årsredovisning om du hör av dig och ber om en.

   Jag gör det titt som tätt. Inte i alla bolag och inte varje år men det är upp till var och en. Vill man ha den varje år så kan man be bolaget göra så, de sätter upp dig på en lista och sänder den varje år till dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Saknar verkligen de tryckta årsredovisningarna man fick i brevlådan förr. Idag får jag Beijer Almas i brevlådan men det är för att de frågat om jag vill ha den eller ej. Det är något att bläddra i en ÅR istället för att skrolla.

  SvaraRadera
 3. Vad tror du om aktiespararna Global Direktavkastning som kommer startas upp av Cicero i dagarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tror den blir en hit och ser fram emot fondstart.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. hej!
   Skrev till Cicero angående fonden och dess startdatum!
   Peter Magnusson svarade att det kommer inom några veckor och vad han sa kommer den finnas på alla plattformar!
   direktkastningen man kan förvänta sig kommer att hamna runt 5 %!
   ser fram emot denna fonden!
   Mvh patrick

   Radera
 4. Hej

  Detta har inte med inlägget att göra men hoppas du kanske vet mer eller har info kring Aktiespararna Global direktavkastning B som sägs ha två utdelningar per år

  Trevlig helg

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...