Nya innehav i Aktiespararna Direktavkastning - Omviktning 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Nu är omviktning klar utav indexet SIX Sweden Dividend 21 SRI som fonden Aktiespararna Direktavkastning följer. Indexet utgår ifrån 60 storbolag med högst direktavkastning och sedan är där några parametrar bla en som främjar en stigande utdelning som leder till att 21 bolag väljs ut. 

Några bolag får lämna och några nya gör entre. Föga förvånande åker SBB ut, det innehavet togs in förra året på rena bluffen till utdelning som ännu inte betalats ut av bolaget men nog om det. Nu är det bolaget borta och lär aldrig komma in igen.

Ovan är en bild med de 21 bolag som nu ingår i fonden. Alla bolag har likaviktats och sedan får de flyta fritt fram till nästa omviktning om ett år. Bolagen som går bra kommer utgöra lite mer av fonden och de som går dåligt kommer väga lite mindre men alla börjar med samma vikt nu om 4,76 procent. I länken här är inlägget jag skrev vid omviktning förra året, där är bild med innehaven som ingått i fonden fram till nu: https://petrusko.blogspot.com/2023/03/nya-bolag-i-aktiespararna.html

Ett nytt innehav för i år är Avanza som pyntat en ganska hög utdelning de senaste 3 åren. Ett vettigt bolag som jag välkomnar till fonden. Ett annat nytt innehav är Holmen som också är ett sunt bolag.

Det är inga stora förändringar i fonden utan det främsta är väl egentligen att innehaven på nytt likaviktas. Man har sparkat ut ett par bolag som inte håller måttet och tagit in ett par nya. JM sänkte sin utdelning rejäl men är ändå kvar i fonden. De avser förvisso förslå ytterligare en utdelning i kvartal 4. En utdelningssänkning som denna betyder inte per automatik att bolaget inte längre platsar i indexet utan man väger de senaste 3 årens utdelningar där det senaste får störst tyngdpunkt. Att JM är kvar i indexet kan man kanske resonera olika om. Aktien är nedpressad tillfälligt på lite sämre tider för den verksamheten varpå det lär finnas potential på lite sikt.

Aktiespararna Direktavkastning är en passiv indexfond som följer ett index med regler som mynnar ut i en samling bolag som likaviktas 1 gång per år. Jag har förtroende för metodiken och lägger inte allt för stor energi på om ett enskilt bolag passerar min granskande lupp eller ej. Över en längre period har det här indexet presterat bra men det senaste året har varit svagt jämfört med Stockholmsbörsens storbolagsindex. Sådant där behöver man kunna ta när man investerar i något annat än just storbolagsindex. Eftersom det är något annat än vanliga storbolagsindex kommer det också utvecklas annorlunda. Över tid har fonden som sagt presterat bra och legat före storbolagsindex men den här senaste perioden drar ned totalen. Inget konstigt med det och jag tycker att Aktiespararna Direktavkastning b är en utmärkt komponent i en portfölj med någon sorts inriktning mot inkomst/utdelningar.

Vad den senaste omviktningen mynnar ut i för direktavkastning återstår att se. Utdelningen meddelas i mitten/slutet av juni och betalas ut typ samma dag. Ingen info långt i förväg alltså. Jag skall ändå se om jag kan ta fram på ett ungefär vad direktavkastningen kan tänkas bli som det ser ut idag. Där är några stora utdelningssänkningar bland innehaven men där är även några rejäla höjningar. Förra året var utdelningen i fonden 7,23 kronor per andel vilket på nuvarande andelskurs om 129,55 kronor ger en direktavkastning om 5,6 procent.

Läs mitt inlägg om fonden Aktiespararna Direktavkastning i länken nedan. Jag skrev det för något år sedan men grunderna för fonden är de samma och innehaven är inte jättestor skillnad nu. https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

Den här fonden är mitt näst största innehav i portföljen och jag tror på den i långa loppet. Att totalavkastningen kommer vara god och att utdelningen kommer vara stor.

Länk till Aktiespararna Direktavkastning b hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

4 kommentarer:

 1. Du är snabb på bollen:)
  Var hittade du denna information? Listan över bolag är inte ens uppdaterad på Ciceros hemsida.
  /K

  SvaraRadera
 2. Tack för infon! Hoppas på en DA över 6% i alla fall. Bonusutdelningarna i år från exempelvis bankerna borde borde skrämma upp siffrorna lite. Sen slipper vi ju SBB...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Ja det är kanske kring 6 procent direktavkastning man tänker när man tänker "Hög Direktavkastning". Om man ser till snittet för den nya portföljen i fonden och de föreslagna utdelningarna så landar vi på 5 procent på gårdagens slutkurser.

   Nu är det inte exakt så fonden gör med utdelningen utan de ser till vad de tagit emot under året osv. Men det ser ändå inte ut som att det är upplagt för utdelningsfest i fonden. Utdelningen sänktes förra året och det vore ju tråkigt med ytterligare en sänkning nu i år.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...