Rapport i Corem imorgon

 


Imorgon släpper fastighetsbolaget Corem Property sin bokslutsrapport för 2023. För den som investerar i bolagets preferensaktie eller D-aktie innebär detta att ett stort frågetecken klargörs. Just nu råder viss oro att utdelningen slopas eller reduceras. Det speglas i aktiekursen och imorgon när vi har rapporten i handen så finns inte osäkerheten kvar längre. Då vet vi om det blir full utdelning eller något mindre attraktivt.

Om det blir full utdelning så finns där en liten uppsida kursmässigt i de här två aktieslagen. En uppsida för att den där osäkerheten är borta. Det är liksom inprisat i kursen just nu; den där osäkerheten.

Som jag skrivit tidigare är nedsidan däremot mycket större om utdelningen slopas.

Det här är bra att ta ställning till redan nu innan rapporten. Kanske man inte alls är bekväm med den här risken. Stor nedsida och en förmodat "liten" uppsida.

Corem har vidtagit kraftfulla åtgärder för att hantera obligationsförfall mm och senast idag meddelade de försäljning av en fastighet för 890 miljoner kronor. Problemen i fastighetssektorn har inte handlat om att fastigheterna är dåliga eller svaga intäkter utan det har varit en period där obligationsmarknaden varit otillgänglig och alldeles för dyr. Då har bolagen istället sålt fastigheter för att lösa in obligationer snarare än att ge ut nya obligationer som man brukar göra när marknaden är "normal". Obligationer har en löptid på tex 3 år och när de åren gått skall obligationsinnehavarna få sina pengar åter. Normalt sett har man alltså löst det genom att ge ut nya obligationer och ta de cashen för att lösa in de gamla.

Jag äger Corem Property preferens som just nu handlas till 209 kronor. Jag har tagit ställning till den där risken jag nämner ovan.

3 kommentarer:

  1. Jag tänkte säga att inget företag är väl dumt nog att dra in utdelningen på preferensaktier eftersom det signalerar att företaget är rejält på obestånd. Innan jag sa det så kollade jag bolagsordningen för att se de exakta villkoren och Corem skriver bara upp uppskjuten pref-utdelning med 7% per år. Är inte det lågt? Det brukar väl vara 10% eller mer?

    Men risken att Corem gör det för att rädda 250 miljoner i kassan är nog liten. Det skickar signaler som kommer kosta dem mer än 250 miljoner i högre räntor på obligationer och banklån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Daniel,
      Det där med procentsatsen som de räknar upp utdelningen varierar mellan olika bolag och dess storlek. Det kan också tänkas ha påverkats av rådande ränteläge när preffen ursprungligen gavs ut. Runt 10 procent är vanligt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. De ger till och med utdelning på stamaktierna, om än en bråkdel av vad de gav förra året.

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....