När kommer utdelningsbesked i Handelsbankens fonder?

 


Handelsbanken har ett gäng vanliga fonder som pyntar cash utdelning. Jag har skrivit om och äger även några som tex Handelsbanken USA Index Criteria b1. Många har kanske koll på att utdelningen brukar betalas i mars och det är ju snart varpå det börjar dyka upp funderingar om när infon kommer.

Det är annorlunda med utdelningsinfo i vanliga fonder jämfört med aktier där bolagen informerar långt i förväg vad utdelningen blir/föreslås att bli. Fonder däremot där är det kort beslutsväg och inget regelverk som kräver info lång väg i förväg. Det brukar vara att de beslutar om utdelning och någon dag senare skickar de ut den.

Förra året var avstämningsdagen i de flesta utav Handelsbankens fonder med cash utdelning den 22 mars. Info/beslut om utdelningen kom den 20:e mars enligt det dokument Handelsbanken sänt ut med info om utdelning.

Så snabba puckar är det alltså. Det är vad man skall förvänta sig. Ingen info långt i förväg och sedan pang tjoff är utdelningen på väg. Man kan anta att de håller samma tidschema i år och beslutar samt skickar ut utdelningen kring 20 mars. De kommer hålla sig till mars enligt fondbestämmelserna de själva satt upp.

Bara vänta helt enkelt, ett bra tag till.

19 kommentarer:

 1. Hej och stort tack för riktigt bra inlägg hela tiden. Följer dig med stort intresse. Är det samma sak med Aktiespararna direktavkastning B som har utdelning? Eller när kan det förväntas komma ett besked om utdelningen där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Aktiespararna Direktavkastning b pyntar utdelning i juni men tillvägagångssättet är likadant. Ingen info långt i förväg och sedan pang tjoff utdelningen är på väg.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. hej Petrusko!
  jag har 2 fonder av handelsbankens utdelande!usa index criteria B och norden index criteria B!har så klart aktiespararna direktavkastning B med(bra fond).
  Sen undrar jag vet du när SEB sverige indexnära B delar ut?
  Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Patrick,
   SEB Sverige Indexnära b pyntar i maj. Förra året avskiljdes utdelningen i slutet av maj och syntes på kontot i början av juni vill jag minnas.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej!
   tack för det snabba svaret!
   har investerat i SEB fonden i drygt 1 år har sedan innan plusfonder alla bolag men kul med utdelande fonder!
   Precis som dig så är min största post i XACT högutdelande och jag är väldigt nöjd med vad den ger i utdelning!
   har storebrand global low volatility B på Levler och den pyntar utdelning i cash med (6%)!
   Mvh patrick

   Radera
  3. Tjena Patrick,
   Tack för din kommentar. Det låter som ett sunt upplägg du har där med dina fonder. Stadigt.
   Fonden iffrån Storebrand som du nämnder den gillar jag. Jag investerar i en snarlik fond ifrån Handelsbanken men den där ifrån Storebrand har faktist bättre historisk prestanda. Avgiften är i högsta laget men ungefär lika hög som fonden ifrån Handelsbanken som jag investerar i. Den heter Handelsbanken Global high dividend low volatility Criteria b.

   Storebrand är lite picky med fonder och hur de distribuerar dem. Jag minns inte hur det är med den här om det är en fond de inte vill ha hos de stora nätmäklarna eller om jag bara inte bett dem lägga upp den. Jag skall höra mig för igen.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. hej!
   jag gillar den fonden skarpt iaf!
   handelsbankens fond ser också bra ut!
   Avgift för storebrand global low volatility B är 0,70 men med rabatt total avgift 0,55 !
   har även sparande i nordnets globalfond index 125!
   Kul med en fond som använder hävstång som ap såfa gör!
   ha de bra!Patrick

   Radera
  5. Hur / var ser man att dessa fonder är utdelande? Jag hittar det inte. Och kan man även se ved de historiskt delat ut?

   Radera
 3. hej Petrusko, jag förstår inte riktigt fördelen med dessa fonder vars utdelning egentligen bara i praktiken är en försäljning vid ett givet tillfälle. Utdelningsbeloppet är väl i stort en relativt förutbestämd procentsats. Eller är det tänkt att de ska spegla inkommande utdelningar på ett hyffsat godtyckligt sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vissa fonder försöker spegla mottagna utdelningar på ett ungefär medan vissa kör en procentsats som är mer eller mindre lik den direktavkastningen indexet de följer.

   Det finns olika strategier och en annan är att själv sälja varje år för att få loss cash.

   Att äga värdepapper som varje år sänder dig pengar är ett vanligt och populärt upplägg.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Delar handelsbankens Europa fond också ut i mars som deras usa fond gör??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja europafonden delar också ut i mars.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar

   Radera
 5. Vad som är billigt med 0,77% avgift. Spdr s&p har 0,03

  SvaraRadera
 6. Finns det någon X dag för denna fond, eller det är bara för aktier?
  Om man vill tanka på lite inför utdelningen hade det ju varit bra att veta.
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin,
   Jo en X-dag kommer finna men man kommer inte ha info om X-dagen och utdelningen långt i förväg. När info om X-dag finns är det redan för sent att tanka mer. Utdelningen sker i slutet av mars och vill man tanka mer innan det så går det bra men man har inte info om utdelningen på förhand.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Ser uppgifter från Handelsbanken angående utdelning för Handelsbanken USA Index Criteria b1, länkhttps://www.handelsbanken.se/tron/public/info/contents/v1/document/32-108717
  Stämmer de datumen tro, eller?
  Anna-Karin

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...