Corem Property Group bokslutsrapport 2023

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Idag släppte Corem sin bokslutsrapport för 2023 och där var väl inga överraskningar direkt. De pyntar en liten utdelning på de vanliga stamaktierna varpå de kan pynta full utdelning på D-aktien. Preferensaktien blir full utdelning om 20 kronor totalt.

Per 31 dec 2023 var substansvärdet på de vanliga stamaktierna 17,57 kronor. Det är en rejäl minskning mot året innan då det var 26,42 kronor. Anledningen är att bolaget skrivit ned värdet på fastigheterna samt avyttrat fastigheter till ett belopp om 14,6 miljarder kronor under året.

Värdet på förvaltningsfastigheterna var 58 miljarder kronor vid årets slut.

Förvaltningsresultatet blev 1239 miljoner kronor. Året innan var det 1675 miljoner kronor.

Belåningsgraden låg på 55 procent.

Räntetäckningsgraden för 2023 blev 1,9 gånger. För det sista kvartalet isolerat låg den på 1,7 gånger.

Efter den här rapportperioden har Corem gjort flera väsentliga saker som stärker deras finansiella ställning ytterligare. Det är alltså nu i början av 2024 och det är dels att de emitterat nya obligationer på lite drygt 1 miljard kronor, löst in obligationer på 849 miljoner kronor samt avyttrat ytterligare fastigheter.

Corem fokuserar på att sänka belåningsgraden långsiktigt samt att vara bättre rustade inför sådana svängningar vi sett senaste året på räntan. Att vara bättre rustad för något sådant innebär att ha en lägre finansiell hävstång. Att inte arbeta med lika mycket belåning helt enkelt. 

Totalt har Corem nu kvar kring 7,5 miljarder kronor i utestående obligationer varav några miljarder kronor utav det där går till förfall under 2024. Oron för det där är inte så stor längre nu när obligationsmarknaden kommit igång. Om Corem önskar kan de sannolikt göra som vanligt att man ger ut nya obligationer och löser de gamla. Fortsatta avyttringar av fastigheter är också en väg att vandra för att trimma bolagets finansiella hävstång osv.

Preferensaktien som jag äger steg några kronor när börsen öppnade idag. Utdelningen är en aning säkrare i den aktien jämfört med D-aktien varpå jag föredrar preffen. På kursen 210 kronor ger en utdelning om 20 kronor en direktavkastning på 9,5 procent. Det är högt och det speglar en högre riskbild än tex Sagax D som handlas kring 7 procent direktavkastning. Nästa utdelning har X-dag 27 mars och betalas ut i början av april. Den utdelningen är den sista av fyra kvartalsutdelningar som beslutades vid förra årets bolagsstämma. Den nya laddningen utdelning som de skall besluta om löper på motsvarande sätt med sista utdelningstillfället på våren 2025.

Länk till Corem preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

2 kommentarer:

  1. Härligt då kan man vara lugn ett år framåt 😊

    SvaraRadera
  2. Helt OK rapport. Men fastighetsbeståndet är hatat. Nästan 50% kontor och belåningsgraden är oroande. Som du säger så reflekterar värderingen risken som finns i bolaget. Vi är i en ny era där det inte längre går att massivt belåna sig och växa längre utan att det äter upp avkastningen på fastigheterna. Det har fungerat i 20 år med lägre räntor och stigande fastighetspriser. Det fungerar inte i den miljö vi är i nu. Snart har vi rapport från Cibus. Får se hur de har skött det. MVH Richard

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...