Investors mäktiga börskross - Bokslutsrapport 2023

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Nu är bokslutsrapporten för 2023 här och Investor har presterat mycket bra även det här året. Faktiskt har investmentbolaget slagit börsindex (SIXRX) varje år i 13 år på raken. Här snackar vi börskross!

Jag gillar att följa hur substansvärdet har utvecklats för där är det bara ren prestanda fritt från multipelvärdering som man har i bolagets aktiekurs. Hur som helst börjar vi med siffrorna för börskrossen då. SIXRX stängde 2023 på +19,2 procent medan Investor b klockade ut på mäktiga +26,4 procent. Det är en rejäl överprestanda mot index och medan det på ett enda år inte gör enorm skillnad så blir det i längden just det; enorm skillnad. Investor har presterat avsevärt bättre än index under en lång tid och de investerare som varit med under den tiden har fått en mäktig totalavkastning. Långt bättre än börsindex.

Substansvärdetillväxten nu då; Investors substansvärde steg under året 23,6 procent vilket är betydligt bättre än index men lite lägre än bolagets kursutveckling för B-aktien. Förklaringen till det är multipelexpansion, att Investors aktie har blivit lite högre värderad. Att jag gillar att följa just substansvärdet utveckling snarare än kursutvecklingen grundar sig i att det är bolagets faktiska prestanda. Substansvärdets utveckling visar hur Investor som bolag faktiskt presterar. Aktiekursen i Investor visar hur aktiemarknaden mår och känner kring aktien. Det kan variera och det behöver inte korrelera med bolagets prestanda på kort sikt. Näe börsen är lite knasig på det viset. För att den goda utvecklingen för aktiekursen skall vara hållbar behöver bolagets faktiska prestanda vara god och hyggligt i linje med kursutvecklingen. Så är det för Investor, bolagets prestanda ger stöd åt kursutvecklingen och nuvarande värdering.

Utdelningen föreslås bli 4,8 kronor vilket är en höjning om 9 procent. Likt föregående år delas utdelningen upp på två tillfällen där 3,6 kronor betalas nu i maj och 1,2 kronor betalas i november.

Per 31 december 2023 var Investors substansvärde cirka 818 miljarder kronor (267 kronor per aktie).

Redovisad vinst per aktie är ett obrukbart nyckeltal för ett investmentbolag. Detta eftersom kursutvecklingen i underliggande bolagen redovisas som vinst/förlust. Så om tex Atlas Copco stiger på börsen resulterar det i en redovisad vinst för Investor. Det gör att det är menlöst att se på tex p/e-tal för ett sådant här bolag. Därför är det vanligt att man pratar substansvärde när det kommer till investmentbolag. Dels är det ett tydligt mått på vad innehållet i bolaget är värt men det blir också en parameter i värderingen. Sätter man aktiekursen i relation till substansvärdet ser man hur mycket man betalar för varje krona i bolaget. Just nu handlas Investor till en rabatt kring 14 procent mot substansvärdet. Som att köpa en hundralapp för 86 spänn kan man säga.

Investor har en stark finansiell ställning med endast 1,7 procent skuldsättningsgrad.

Innehaven är samma som vanligt och utvecklingen för substansvärdet kan man enkelt följa på dags basis via sajten ibindex. Prestandan är således känd och en sådan här rapport bjuder inte på någon överraskning direkt. Mest spännande i rapporten brukar vara förslaget till utdelning eftersom det är faktiskt inte känt sedan innan.

Jag äger Investor som jag tycker är ett fantastiskt bolag för en långsiktig investerare. Dess mäktiga börskross är ett gott kvitto och som jag ser det har Investor potential att prestera bra även i framtiden.

Länk till Investor hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

14 kommentarer:

  1. Rolig nyhet. Investor levererar verkligen bra värde till aktieägarna, men jag är lite förundrad varför man frångått sviten av att höja utdelningen med en 50-öring om året? Nu är man nere på 40 öre, trots inflation. Det känns lite om att utdelningshöjningarna urholkas mer och mer. Har man svårare att skapa tillväxt, eller har man bestämt att dra ner på utdelningstakten? Jag har inte heller sett att den där kronan man sänkte utdelningarna med under 2020 har hittat sig tillbaka på något sätt. Det känns som om bolaget hade kunnat hålla utdelningstakten/höjningarna vid liv trots pandemin om man hade velat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker det är en rimlig invändning du kommer med, även om jag gläds över resultatet i mitt största innehav.

      Radera
    2. Tjena Snålgrisen,
      Historiskt har det varit så med Investors utdelning att de höjt med ungefär samma belopp i flera år till dess att det procentuellt sett inte längre är relevant utan att det blivit dags att höja. Typ 25 öre höjning i flera år innan man gick upp till en högre nivå.

      Den här höjningen om 40 öre blir andra året i följd som de höjer med just det beloppet. Vi får väl se framöver om det blir så att de kör på 40 öre några år till.

      Just i pandemin hade Investor för all del kunnat dunka ut mer utdelning om de velat men de valde att vara försiktiga. Det var mycket osäkra tider där och då. Man visste inte alls hur olika bolag skulle påverkas osv. Det fanns god anledning att som Investor gjorde hålla på cashen i fall att de skulle behöva stötta något portföljbolag. Nu gick det hyggligt ändå för Investors bolag och någon kompensation för skral utdelning blev det inte senare år utan man tuggade vidare som om inget hänt. Det kan man tycka olika om.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Har ni redan glömt att man genomförde en 1:4 split? Innan split var det 1 kr/år. 40 öre motsvarar 1,6 kr. Inte alls dåligt.

      Radera
    4. Som anonym 09:48 säger, glöm inte spliten.

      Radera
  2. Att substansvärdet är fritt från multipelvärdering stämmer ju inte. Om marknaden värderar upp t.ex Atlas p/e-tal till dubbelt hamnar det på Investors substans...

    Men visst är det bra att slå börsen i 13 år. Men så har Investor samlat några av Sveriges allra bästa bolag i portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Sett ur Investors perspektiv så är substansvärdesutvecklingen fri från multipelvärdering. Att värderingen på underliggande tillgångar också sätts utav marknaden/börsen är en annan sak. En annan sak och en självklar sak.

      När man tittar närmre på ett investmentbolag ingår förstås att ta ställning till respektive innehav. Dess potential, värdering osv.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag håller med "Anonym" om att substansvärdet också är ett offer för marknadens nycker. Substansvärdets ökning på 60 miljarder på ett kvartal var inte för att deras bolag plötsligt gjorde fantastiska saker utan för att marknaden bestämde sig för att bli lite mer optimistisk.

      Sedan kan man förstås i ett investmentbolag få marknadens humör i kvadrat, först genom innehaven, sedan genom investmentbolagets aktie, så jag håller också med om att det är bättre att kolla substansvärdet än börskursen (ibindex.se är en väldigt bra sajt).

      Radera
  3. Hej Petrusko! Du skriver ibland om indexfonder, och då speciellt Sverigefonder. Ofta nämns SEB Sverige index, Plus Alla bolag, XACT Sverige etc. Om jag förstått saken erbjuder Nordnet kostnadsfri Sverigefond som avspeglar hela börsen (Nordnet indexfond Sverige), är detta ngt du kollat på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nordnets indexfond Sverige följer inte hela Stockholmsbörsen utan snarare ett mellanbrett index om 80-100 bolag.

      Det är en bra fond och något som man bör checka in som kund hos Nordnet.

      Eftersom den innehåller även lite mindre bolag sett till börsvärde jämfört med storbolagsindex som Avanza Zero följer blir skillnaden mot hela Stockholmsbörsen inte lika påtaglig i Nordnets gratisfond.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ja, det verkar vara en bra fond, men någon skrev nyligen att de hade insättningsbegränsningar där man inte fick sätta in mer än ett visst belopp om dagen. Den personen slog i gränsen, så om man har en stor mängd pengar att investare kan det vara värt att kolla upp.

      Radera
  4. Ja, det är lätt att prestera bra när Sverige gör som Wallenbergarna vill.

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Har du fått utdelningen från Wisdomtree?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja idag lördag ser jag utdelningen ifrån WTEE Wisdomtree Europe Equity Income. I vanlig ordning står det i transaktionslistan att det bokades igår men pengarna syntes inte förrän idag.

      Det där tycker jag är uselt av Avanza. Att de bokar pengarna i systemet en dag men vi ser dem inte förrän dagen efter. Det kan leda till krångel i samband med nyttjande av kredit samt när de ska göra sin kvartalsvisa överföring till kreditkontot som de började med nu vid årsskiftet.

      Som kund borde man se pengarna på kontot samtidigt som de anser att de bokat in dem.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....