Jag har köpt Fastpartner D igen

 


I våras krånglade Fastpartner med utdelningen på D-aktien varpå jag sålde hela mitt innehav snabbt som blixten. Senare ångrade de sitt utdelningsförslag och kom åter med ett som innebar "full" utdelning på D-aktien. Förtroendet för Sven-Olof och hans Fastpartner tog sig en rejäl smäll.

Skadat förtroende till trots har jag nu köpt in mig i Fastpartner D igen. Det är en liten stek och jag gör det med vetskap att det kanske bjuds på "utdelningskrångel" till våren. Bolaget i sig är bra och sett över flera års sikt är jag inte värst orolig över att få en total utdelning motsvarande 5 kronor per år. 

Förutsättningarna för fastighetsbolagen generellt är bättre nu. Ränteläget har klarnat och pekar på ljusare tider inom kort. Fastpartner specifikt påverkas extra mycket av ränteläget då Sven-Olof spekulerat i en snar vändning. Just nu pekar det på att bli på pricken eller nära på som Sven-Olof spekulerat. Att räntetoppen inträffar hösten 2023 och räntesänkningar startar första halvåret 2024.

Egentligen är jag inte så förtjust i D-aktier som är ett otyg jämfört med preferensaktier men jag kan ta en liten stek, det får gå. En preferensaktie har tydligare villkor och har företräde till utdelning framför stamaktier. Ett möjligt scenario med preffar är att utdelning slopas på stamaktier medan den tickar på i preffen. Vore Fastpartner D en preff så skulle de alltså kunna slopa utdelningen helt på Fastpartner A medan den rullar på som vanligt på en preff. Nu är en D-aktie beroende av att det beslutas om utdelning på A-aktien. Ah, förmodligen löper det på smärtfritt men min stek är tillräckligt liten för att jag skall kunna sitta ut ett eventuellt utdelningskrångel. Här kring 52 spänn finner jag Fastpartner D värd en chansning. Det är liksom inprisat att de krånglade med utdelningen förra våren och om de föreslår utdelning som vanligt på D-aktien nu i vår tror jag den kan ta ett litet skutt upp. Som en lättnadens suck.



10 kommentarer:

  1. Otrolig korkad att köpa D-aktier i en sån tid! Det visar bara du är skit rädd för börsen. :-))) Börsen gått upp senast månaden 10% och du står stilla på grund av feghet.
    Med alla dina fega D-aktier fonder och räntekonto kommer att din utdelningstillväxt står helt stilla. Och med inflationen hoppas du kan räkna vart du hamnar. :-) Vad har hänt med dig?!
    M.v.h.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Kul att du fortsätter läsa min blogg. Du missar verkligen inte ett inlägg. Tack för att du är mitt största fan. Tyvärr är du rakt igenom otrevlig och osaklig. Det här var den sista kommentaren jag släppte igenom av detta slaget från dig. Lyckas du hålla dig trevlig och förnuftig så slinker dina kommentarer igenom granskningen framöver.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag tycker alltid att det är fränt att ”Anonym” skriver som vederbörande gör och sen slänger in en smiley eller tre. Jag tycker att du tar rätt beslut. 100% av de andras kommentarer är respektfulla, sakliga och trevliga även om de inte råkar hålla med dig i allt. Mvh Axel

      Radera
    3. Hej Petrusko!
      Otroligt vilken korkad kommentar. Han var otrevlig och osaklig. Det hade varit intressant att få veta hur han investerar? Han har väl kanske gått all inn i någon aktie? Sen har det gått åt skogen?!
      När räntan går ner nästa år så får D-aktierna lite fart. (D)e är bra för kassaflödet.
      Tack Petrusko. Fortsätter läsa din blogg.

      Radera
    4. Helt rätt att spärra "Anonym". Bra gjort! "Haters" som denna person bidrar inte med något och förstår nog inte att deras okunskap / oerfarenhet lyser igenom i dessa onyanserade och hetsiga kommentarer. Tydligt att det är en rookie som inte förstår portföljallokering och riskhantering. Keep up the good work Petrusko!

      Radera
  2. Alla vill o tycker olika, gäller väl allt i livet!
    Men att vara otrevlig vinner man inget på!
    Stort tack för en superbra blogg, läser allt med stort intresse.
    Mvh satäng !

    SvaraRadera
  3. Tjena P, jag säger som fylking: Äntligen ;-)

    SvaraRadera
  4. Självklart ska man hålla en trevlig ton när man kommenterar på någons blogg. Bra om du sållar bland otrevliga inlägg. Vilken typ av sparande man har är ju upp till var och en. Jag gillar kassaflödet man får i D- och preferensaktier även om både värdet och utdelningstillväxten ibland hamnar efter. Att räkna in 7-8 procent i utdelningar räcker för mig. Sedan finns det såklart andra typer av investerare som kräver helt andra siffror. Det har jag full förståelse för.

    SvaraRadera
  5. Preffar har ju tendens att gå upp i värde, när räntorna sjunker, så skall man ta ett bett på dem, så är det ju nu, när kurserna har gått tillbaka rejält. Kommer kursen tillbaka till nivåer när räntorna var lägre, så har man ju både gjort kursvinst och har en fin direktavkastning räknat på inköpsvärdet. Förstår därför spekulativa köp du gör just nu. Blir spännande 2024-25 hur det utspelar sig för fastighetssektorn.
    En fråga blir vilka placeringar du gjort på PPM? Kan ju bli riktigt bra med en placering i fastighetskontoret de närmsta åren, om räntorna börjar sjunka

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Du är min mentor, jag har följt dig i många år.
    Läst och lärt mig otroligt mycket genom alla år som jag följt dig.
    Så läser man såna här elaka kommentarer är inget roligt.
    Men tycker att du hanterar dom på lika bra sätt så som du hanterar börsen i alla olika perioder.
    Mvh Robban

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....