Fastpartner sänker utdelningen på D-aktien

 


Fastpartner släppte precis bokslutsrapport och meddelade en utdelning om 0,5 kronor per stamaktie av serie A och 2,5 kronor utdelning per D-aktie. D-aktien har tidigare pyntat 5 kronor utdelning varpå detta innebär en halvering. Bolagsordningen i Fastpartner säger enligt nedan:

"Stamaktie av serie D har rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktie av serie A, dock högst fem (5,00) kronor per aktie och år."

Det finns cirka 183 miljoner stycken A-aktier varpå utdelningen om 0,5 kronor styck summerar till drygt 90 miljoner kronor.

Det finns cirka 14 miljoner D-aktier och utdelningen om 2,5 kronor styck summerar till 35 miljoner kronor.

Som jag tolkar bolagsordningen känns det här inte rätt ifrån bolaget. Utdelningen på D-aktien borde vara 5 kronor eftersom den har rätt till 5 gånger den totala utdelningen per stamaktie men max 5 kronor.

Jag sålde hela mitt innehav direkt när jag läste detta. På sikt kanske Fastpartner pyntar utdelningen till fullo men jag väntar inte kvar och ser. Enligt bolagsordningen skall då D-aktien ha rätt till större utdelning nästa år men allt hänger på hur mycket de pyntar på A-aktien. Och så är det ju det här med hur texten skall tolkas. Fastpartner gör uppenbarligen en tolkning kring utdelningsbeloppet som är avsevärt sämre än den jag gör. De verkar räkna utdelningen i kronor per aktie, inte totalt belopp som jag tolkar det.30 kommentarer:

 1. Den var ju riktigt surt! Om det är så det ska tolkas så är det fler D-aktier som kan bli tråkiga i framtiden... Har tur som inte äger Fastpartner men äger andra D-aktier.

  SvaraRadera
 2. jaha och där gick ett gammalt stopp loss köp igenom på fastpartner d som man glömt ta bort :(. Det sker ingen uppräkning här va för den utdelning på D-aktien som inte betalats ut nu i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Jo de har ju den där skriften om att utdelningstaket om 5 kronor skall höjas med samma belopp som understiger så nästa år är utdelningstaakket 7,5 kronor. Men det kanske bolaget kan tolka till sin fördel det också.

   Mvvh petrusok

   Radera
 3. Surt sa räven om rönnbären. Vi får se hur det blir med Heimstaden och Sagax. Ränteläger verkar spöka för fastighetsbolagen. Det enda bolaget som egentligen har lyckats bra är Skanska.

  SvaraRadera
 4. Surt sa räven. Skickade också mina. Vad lägger du slantarna på i stället? Blev påfyllning i blandade ETFer med XACT högutd, Franklin Global Div. och senaste tillskottet Xtrackers MSCI Nordics. Någon åsikt om den senare? Rätt trevlig utveckling och en fin utdelning om 4,6 %.

  SvaraRadera
 5. D-aktien borde nu värderas till 36:- allt annat lika. Troligen ännu lägre med tanke på sänkningen och den relativt låga direktavkastningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske prisar in att utdelningen ska gå tillbaka till 5 kr i framtiden? Mina aktier rök också, dock alldeles försent. Fick bli XACT högutd istället.

   Radera
 6. SBB har på sin D samma text men OCKSÅ ett förtydligande på sin hemsida under utdelningspolicy där de klargör att det är som du trodde med Fast D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SBB har inte alls samma text. Fastpartner har en helt annan skrivning i bolagsordningen angående utdelning på D-aktier jämfört med Corem, Sagax och SBB. Fastpartner är det enda bolaget som skriver "stamaktie" i singularis. Jag tycker faktiskt inte Fastpartner gjort något fel.

   Radera
  2. Du har näsa för nyanser som noterat den skillnaden.
   Liten men avgörande skillnad.
   Frågan är om den skillnaden är juridiskt bindande?

   Radera
  3. Om det är singularis som trumfar varför är ordet "sammanlagda" med?

   Radera
  4. "sammanlagda utdelningen på stamaktie av
   serie A" = totala utdelningen på en A-aktie. Även utdelningen på A-aktier kan ju delas upp kvartalsvis enligt bolagsordningen.

   Radera
  5. Om man läser prospektet för D-aktier 2021 så finns där att läsa: "Om Fastpartner beslutar om utdelning på stamaktierna har D-Aktierna sammanlagt årligen rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på
   stamaktierna av serie A, dock högst 5 SEK per
   D-Aktie och år."

   Dvs stamaktier i plural. Det här bör definitivt granskas och ifrågasättas.

   Radera
 7. Man kan nog gissa att det kommer sänkningar i andra fastighetsbolag också, i synnerhet andra D-aktier.

  SvaraRadera
 8. Jag tolkade det precis som du, mest för att jag läst att minst något annat bolag hade den varianten. Det påverkar mig inte personligen, men det blev en reality check när något jag inte trodde skulle hända ändå verkade hända.

  Någon borde kolla upp med Fastpartner vad de egentligen sagt och lovat i bolagsordning och prospekt. Någon som inte är jag. :)

  SvaraRadera
 9. Gjorde precis som du Petruko, ett enkelt val.

  SvaraRadera
 10. Håll er till bra bolag som SBB så slipper ni såna här chock besked!

  SvaraRadera
 11. Alla bolag har i princip samma formulering som Sagax, som hade den ursprungliga D-aktien.
  Fascinerande att bolagen tolkar formuleringen på olika sätt; vissa beräknar D-aktiens utdelning som en multipel x utdelning per vanlig stamaktie, medan vissa beräknar den som en multipel x totala utdelningar för stamaktierna / antalet D-aktier.
  Jag tror att andemeningen ursprungligen var den första tolkningen, där "sammanlagda" avser summan av utdelningen per aktie för A- och B-aktier per år. Så sade i alla all Corems VD när jag frågade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant!
   Du menar att Corems VD hade hört sig för bland övriga bolag hur de gör tolkningen? Eller var det bara Sagax han hade frågat?

   Radera
  2. Ursäkta det blev lite syftningsfel där. Corem gör den tolkningen själva när det gäller deras utdelning.

   Radera
 12. Jag läser flera gånger om men jag lyckas inte förstå vad du menar med det här:
  "Som jag tolkar bolagsordningen känns det här inte rätt ifrån bolaget. Utdelningen på D-aktien borde vara 5 kronor eftersom den har rätt till 5 gånger den totala utdelningen per stamaktie men max 5 kronor."

  Om de sänker utdelningen på A-aktier till 0,5 kr blir utdelningen 5*0,5 = 2,5 kr för D-aktien tänker jag.

  Kan du förklara hur du tänker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ramin,
   Den sammanlagda utdelningen i Fastpartner A summerar till cirka 90 miljoner kronor. Fastpartner D borde då få sina 5 kronor utdelning eftersom den summerar till 35 miljoner och inte är i närheten av 5 gånger 90 miljoner kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Återkoppling till mitt tidigare inlägg. Nu förstår jag vad du menar. Du menar att med:
  ""Stamaktie av serie D har rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktie av serie A, dock högst fem (5,00) kronor per aktie och år.""

  Så tänker du att D-aktierna borde ha rätt till 5 kr eftersom sammanlagt av alla A-aktier, även fast de sänker utdelningen till 0,5 kr/st vida överstiger 5 kr tsm. Detta då A-aktier är mkt fler än D-aktier. Jag tolkar dock det som att de menar per A-aktie och att med "sammanlagda utdelningen" så menar du sammanlagt av t ex två utdelningar på 0,25 SEK. Dvs 0,25*2 = 0,50.

  5*0,5=2,5

  Min bror tolkade dock precis som du vilket är intressant.

  SvaraRadera
 14. Riktigt irriterande. Fastpartner är då definitivt ingen partner att hålla fast vid.

  Känner mig snuvad på femhundra spänn i årlig utdelning från D-aktierna. Får väl hoppas de skärper till sig om ett år. Var faktiskt lite nära att köpa på mig lite fler när de dök men så stannade jag upp och tänkte varför i hela friden ska jag köpa mer av de här svikarna. Har faktiskt inte sålt ännu, tror de får ligga kvar.

  SvaraRadera
 15. Den fråga man skall ställa sig är när man återgår till 5 kr/ D aktie?
  Det kommer nog bli ett antal fastighetsbolag som får skära ned utdelningen, men som högst troligen kommer att återgå till full utdelning, vid okänt framtida tillfälle.
  Frågan är om man skall sälja nu, när de gått ned mycket, eller låta de ligga kvar i portföljen, alternativt köpa mer?
  Se på Electrolux, som slopade utdelning , återgår säkert till utdelning, enligt prognoser (se Avanza), med prognos om 10 procent direktavkastning om två år. Är det inte bättre då att ha kvar aktierna, ni när de står lågt? Samma med Castellum

  SvaraRadera
 16. Väldigt intressant. Har försökt hålla mig borta från små opålitliga skitbolag, och i detta fallet lyckades jag tack och lov undvika en mina. Vi får väl se hur de andra fastighetsbolagen uppför sig framöver...

  SvaraRadera
 17. Castellum är ju inte värt att hålla utan utdelning, eftersom det blir en hög skatt på ISK/KF och man går "back"... om man är utdelningsinvesterare vill säga...

  SvaraRadera
 18. Surt! Jag väljer att behålla mina då det är en liten post och utdelningen inte spelar så stor roll i år. Men när det blir så här minskar det minst sagt förtroende för bolaget.

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...