28 dec X-dag för diverse preffar och D-aktier

 


Imorgon är det X-dag för ett gäng olika preffar och D-aktier. Det innebär att det idag är sista dagen för handel inklusive rätt till utdelning. Med X-dag imorgon och några dagar innan det är dags för Paydate så blir det så att utdelningen dyker upp precis i början av januari. Det blir årets första utdelningar ur den aspekten, när de dyker in på kontot. Jag brukar främst se saken på det viset; när utdelningen faktiskt dyker in på kontot.

Jag äger bla Sagax D, Corem Property Group preferens och Emilshus preferens som har X-dag imorgon. Pay date är den samma för dem alla tre, den 4 januari.

Imorgon kommer dessa aktier gå ned motsvarande storleken på utdelningen. Uppe på det tillkommer en vanlig dags kursrörelse. Man har alltså inget att vinna på att köpa aktien idag för att få utdelningen. Man kan lika gärna köpa den imorgon till ett lägre pris men utan utdelning. Fram till nästa utdelning byggs kursen successivt upp för att på nytt falla motsvarande beloppet av utdelningen.

Det är viktigt att hålla koll på utdelningstillfällena och väga in det i värderingen av aktien. Ta Sagax D som exempel. Det är stor skillnad på att betala 28 kronor per aktie en vecka innan X-dag mot att pynta 28 kronor en vecka efter X-dag. Det förstnämnda alternativet berättigar 0,5 kronor utdelning och är att jämföra med att ha betalat endast 27,5 kronor utan utdelning.



2 kommentarer:

  1. Kul att redan 717 st som äger JGPI på Avanza nu, det går uppåt!
    Ska bli spännande och se när de annonserar ut första utdelningen för oss. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Ja det är många som gått in i den där fonden på kort tid. Jag har från start sagt att den kommer bli en av de mest ägda börshandlade fonderna hos Avanza och det tror jag hårt på men vi får ge det mer tid.

      Den amerikanska fonden JEPI meddelar de utdelning varje månad precis vid månadsskiftet. X-dag brukar vara första eller andra dagen i varje månad och infon om utdelning kommer ungefär samtidigt. Ingen info långt i förväg alltså.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...