Utdelningssänkning i Global X fond

 


Det är inte bara andelskursen som stadigt blir lägre i den börshandlade fonden Global X Superdividend, utdelningen blir även den stadigt lägre.

I augusti sänkte de på nytt utdelningen till 0,09 dollar per månad. Det har stadigt blivit lägre och lägre. I augusti förra året var månadsutdelningen 0,123598 dollar.

Den här fonden har en dålig inriktning där den väljer ut bolag med allra högst utdelning utan några kvalitesparametrar i tillägg. Det resulterar i att en stor del av bolagen som väljs ut är havererade bolag där utdelningen ser hög ut för aktien går kass och utdelningen sannolikt kommer sänkas. En gedigen samling skitbolag får man helt enkelt. Det är 100 bolag fonden väljer ut på global basis och visst finns det några bolag som inte är skitbolag som havererat men en stor del är det. Det är också anledningen till att kursutvecklingen är sopig i fonden och att utdelningen blir stadigt lägre.

Nej den höga utdelningen väger inte upp den dåliga utvecklingen. Det är aldrig en god ide att investera i dåliga bolag.

Ticker för den här fonden är UDIV via tyska börsen.



11 kommentarer:

  1. Hej Petrusko! Tack för allt jobb du gör för oss som älskar tråkiga utdelningsinvesteringar, jag är mycket tacksam! Skulle du säga att samma problem finns inom andra liknande fonder, t ex. Handelsbanken Gl Hi Div Lo Vol Cr B1 SEK? Med "problem" menar jag tendensen att välja högutdelande bolag utan att ta hänsyn till om bolaget är välmående i övrigt.

    MvH
    Gustav

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Tack för din kommentar. Nej generellt sett är det inte på detta viset. Den här fonden ifrån Global X är särdeles usel.

      Många andra fonder gör ett mycket smartare urval.Tex fonden ifrån Handelsbanken som du nämner gör det. Den väger in fler parametrar och har generellt sett innehav av god kvalitet.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Stort tack för ditt svar!

      Radera
  2. Hej P

    Har du några tankar kring deras covered call fonder XY7D - S&P 500 och QYLE - Nasdaq 100?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
  3. Har du kollat på QYLD eller XYLD från Global X? De betalar utdelning varje månad med covered calls. Finns som UCITS ETF med ticker QYLE resp. XY7D.

    Mvh,
    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Johan,
      Jag har kollat på QYLE och nej det är inte en bra fond i mina ögon. De gör ett dåligt jobb med fonden och jag tror många som investerar i den inte vet vad de äger. All uppgång i underliggande innehav ger man bort mot att få en premie på optioner. Den premien delar fonden ut. I USA har fonden funnits i många år och andelskursen blir stadigt lägre likaså utdelningen.

      Jag vet att det finns många Youtubevideos med investerare som lovordar denna fonden men det är inte de skarpaste hjärnorna bakom de där videosarna.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar. QYLD verkar tappa NAV över tid absolut. XYLD däremot verkar hålla sig, många videos är ju numera emot covered calls som dessa. JEPI verkar populär men finns ju inte som UCITS. Det är synd att man inte har så många alternativ för fixed income. Skulle gärna köpa PTY t ex men det går ju inte tack vare EU.

      Iaf så har jag ca 5% XYLD och tanken är lite så att jag vill ha fixed income till KF-skatten.

      En bra sak jag läste på reddit var förresten att tack vare syntetiska swaps så får man hela utdelningen. Sen så är ETF:en irländsk så ingen källskatt heller.

      Mvh,
      Johan

      Radera
  4. Ja det är ingen fond jag gillar alls. Trist att de enbart går efter DA och inga andra parametrar. Generellt saknar jag ETF-er med BDC och REITs... där finns det massvis med fina investeringar att göra.

    SvaraRadera
  5. En typisk miss som amatörmässiga utdelningsjägare gör det där. Trodde man inte att en fond skylle göra.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  6. Indexet de har ett ganska knepigt upplägg, och det finns faktiskt några kvalitetsfaktororer, utöver bara vilka aktier som har högsta nuvarande utdelning. Fast det är inte helt uppenbart.

    Det är mer än utkicknings-strategi, än en invals-strategi.

    I och med att det vid ombalancering finns något olika kriterier för vilka innehav som får stanna kvar, och vilka aktier som köps in för att ersätta de som får gå. Så borde indexkomponenterna, så småningom pendla in mot ett något mer stabilt urval. Fast för mig verkar det väldigt slumpberoende, om detta urval blir ett bra urval eller inte.

    * Varje ombalansering, så kickas de aktier ut, ur indexet, som ger <3% utdelning. Utdelnings-procenten minskar vid aktiekursuppgångar och vid utdelningssänkningar. (Sedan kan förstås aktier försvinna ur indexet, för att de plockats bort från börsen: uppköp, konkurser osv.)
    * Indexet måste(*) innehålla 100 bolag, som likaviktas vid ombalansering. (*) Solactive har en brasklapp om att de kan komma att ändra antalet komponenter, utan förvarning eller motivering.
    * Om aktier försvunnit ut ur indexet, så måste nya aktier plockas in för att antalet komponenter skall komma upp i 100 aktier.
    * För att vara med i urvals-universum, för nya indexkomponenter, så måste aktierna, bl.a., ge mellan 6% och 20% utdelning.
    * Urvals-universum sorteras efter högsta utdelning. Och ersättare väljs ut efter vilka som ger högst utdelning.
    * Det nya urvalet komponenter, består nu dels av aktier i det gamla urvalet, som fortfarande delar ut 3% eller mer, och dels av ersättare för de som kickats ut, som ger 6-20% utdelning.
    * Alla komponenter har samma vikt. Vid ombalansering så köps och säljs aktier i de gamla, kvarvarande, innehaven för att åstadkomma detta. Och nya komponenter köps in med samma vikt.

    Uppgifterna kommer från "Index Guideline".

    Hur indexet går, borde vara väldigt beroende av det första urvalet komponenter när indexet startades. Ombalansering görs alltid runt sista februari, eller första handelsdag i mars, om sista februari inte är en handelsdag. Val av ombalanseringsdag, borde ha jättestor betydelse för indexet, men det finns inga uppgifter om varför de valt den dag som de valt.

    De verkar inte ha gjort några studier om hur strategin funkar, där de räknat på hur den skulle fungerat bakåt i tiden. Jag gissar att någon kuf, haft en egen privat portfölj med ungefär samma strategi, som funkat, och bestämts sig för att göra en ETF med samma upplägg, och betalat för att Solactive skall göra ett officiellt index (index-fonder har ju sålt bra ett tag).

    Jag är lite frestad att köpa lite av ETF:en, bara för att den är så konstig/kaotisk/intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din fläskiga kommentar. Jag gillar din slutsats där att den här ETFen är fascinerande för den är så konstig/kaotisk.

      Ja den är ju det, onekligen fascinerande.

      En faktor som är viktig i den här ETFen som innehåller en hel del tveksamma bolag är att de utvärderar och ev byter ut innehav 4 gånger per år. Således är man snabb att kicka ut bolag som tex drar in utdelningen. Kursmässigt har dessvärre ofta sådana aktier redan backat rejält men det är oavsett bra att de åker ur snarast möjligt.

      Jämförelsevis har fonden Aktiespararna Direktavkastning och det index den följer ombalansering/översyn endast 1 gång per år. Därför är den fonden sittande med SBB ända till nästa vår då den lär kastas ut. Nu har ju AD-fonden kvalitetsparametrar som förhindrar den värsta sortens skräpbolag men uppenbarligen kan det slinka igenom mög ändå. =)

      Mvh petrusko

      Radera

Realty Income höjer utdelningen - Maj 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income meddelade igår att de höjer sin månads...